Špela Šimenc | 27. 6. 2022, 19:00

Janez Rakovec pri 22 letih postavil prvo farmo slovenske spiruline

arhiv: Janez Rakovec

Od nekdaj je vedel, da bo sam svoj šef in da se bo ukvarjal z zemljo. A njegova ideja - Eko Janez - je povsem drugačna od tistega, s čimer se ukvarjajo na domači kmetiji Pr' Matjaž. In ne boste verjeli, starejši imajo to sestavino zelo pogosto v svoji kuhinji.

Janez Rakovec prihaja s kmetije v gorenjski vasi Struževo, a njegova pot je povsem drugačna od običajnega kmetovanja. Svojo inovativnost in ideje je združil v navidez malce norem preblisku – pod imenom Eko Janez je ustvaril prvo slovensko farmo spiruline, katere izdelke že lahko kupimo.  

Prva slovenska spirulina je ideja, ki se sliši precej noro. Od kod prihaja?

Doma sem s kmetije in od nekdaj me je zanimalo kmetijstvo. Pa ne klasično, vedno sem iskal inovativnost, nov pristop do dela, že od malega.

arhiv: Janez Rakovec

Ko sem bil v drugem letniku Biotehniškega centra Naklo, nam je profesor Borut Lazar predaval o algah, tudi spirulini. Ne vem, zakaj me je to tako zanimalo.

"Presenetilo me je že samo dejstvo, da je njen hektarski doprinos v primerjavi z ostalimi poljščinami daleč največji."

Zelo malo porabi in vzame ven iz zemlje, pa veliko vrne. Začel sem brati, raziskovati, večkrat sem se ustavil pri profesorju in sva o tem debatirala. Začel sem verjeti, da bi lahko spirulino gojil tudi pod gorenjskimi hribi, čeprav je to rastlina, ki obožuje toploto in svetlobo, največ je prihaja s Havajev in Kitajske.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Slovenska Spirulina (@eko.janez)

Kdaj pa je ta teorija prešla v prakso?

Po dveh letih izobraževanja sem jeseni 2019 sestavil prvi bazen iz lesa, ga oblekel v polivinil in ga postavil v domačo kurilnico, kjer je bilo toplo. Moram reči, da doma nad vsem tem niso bili preveč navdušeni (smeh). A ko se nekaj odločim, to storim. Pomagal mi je sosed električar.

"Iz stare pečice sem pobral motorje, ki so služili za mešanje vode, uporabil sem tudi verige s starih koles."

Lesen bazen je bil velik dva kvadratna metra in to je bila moj prva učilnica, kjer sem osnove spoznal v praksi. Spomladi sem vse skupaj prestavil na prosto.

Za vas smo na naši Facebook strani pripravili NAGRADNO VPRAŠANJE. Pogoji nagradne igre so znani, odgovor pa najdete v tem članku, ki ga pravkar prebirate.

https://www.metropolitan.si/trendi/zeleno/v-korona-krizi-prepoznala-svojo-sladko-priloznost/

Z bratom sva postavila rastlinjak, še prej sem se s sosedo Tončko zmenil, da mi je odstopila en meter svojega vrta. Testiral sem gorenjsko vreme in takrat sem začel verjeti, da bo res šlo, da mi mora uspeti.

arhiv: Janez Rakovec

Pa potem?

Potem smo eno leto risali različne kose bazenov in načrtovali. Pri vsem tem mi je vseskozi stal ob strani profesor Lazar, ki sodeluje v podjetju Algen, kjer se ukvarjajo z algnimi tehnikami.

"Skupaj smo reševali inženirske težave, fizično pa sva rastlinjak in bazene postavljala skupaj z bratom. Lanskega poletja ne bova pozabila, v tisti vročini je bilo vse skupaj kar naporno (smeh)."

Jeseni smo napolnili za slabih 300 kvadratnih metrov bazenov, pognali proizvodnjo in na trg spravili prve lončke prve slovenske spiruline pod blagovno znamko Eko Janez.

So domači tvojo idejo pozdravili, ko so videli, da se nekaj dogaja v rastlinjakih?

Mešano po članih. Sestre, bratje in mama so začeli verjeti, da morda pa nekaj bo. Očeta pa niti nisem več prepričeval, sedaj pa tudi on vidi, da se spirulina dejansko tudi proda, da jo ljudje poznajo in z veseljem kupijo. Najprej so pristopali sosedje in ožji krog znancev, iz čiste radovednosti. Sedaj pa se je glas že razširil, malo pomaga tudi to, da sem na Zvezi slovenske podeželske mladine predstavnik za Gorenjsko. Odzivi so zelo pozitivni. Preseneča pa me, koliko starejše generacije uživa spirulino.

arhiv: Janez Rakovec

Praviš, da je to super hrana, sploh super pa je, da ni prišla čez pol sveta. Kakšne so njene lastnosti?

Spirulina se uporablja kot prehransko dopolnilo, največkrat se doda v jogurte, smutije, sokove, solato. Moja mlajša sestrica iz nje naredi res dobre piškote, sodelujemo pa tudi s Piranskimi solinami, kjer nastaja temna čokolada s spirulino in solnim cvetom. To je kot nekakšna podpora imunskemu sistemu. Ljudje pravijo, da pomaga pri alergijah, da jih napolni z energijo, blaži tesnobo.

"Zanimivo je, da je spirulina ena prvih stvari, ki je začela rasti na našem planetu."

Kakšne izdelke izdeluješ iz spiruline?

Trenutno imam v ponudbi tri izdelke – suho, hrustljavo in svežo spirulino. Če ste prvi dve že lahko poskusili, pa sveže zagotovo še niste, saj je zaradi zahtevnega transporta ni mogoče uvažati, poleg tega ima zelo kratek rok uporabe. Videti je kot ena pašteta ali malo stopljen sladoled.

arhiv: Janez Rakovec

Tudi sam veliko daš na domačo, lokalno pridelano hrano?

Zelo. Doma pridelujemo in predelujemo domače izdelke, od nekdaj se tako prehranjujem. Zaradi sebe sem v prvem planu tudi začel s spirulino, nisem razmišljal o prodaji na veliko, sam sem želel to uživati.

"Mi je pa tudi zelo pomembno, da živilo ne prepotuje pol sveta."

Skrb za planet mi veliko pomeni, cele dneve preživljam v naravi in pazim na to, da jo ohranjam in ne uničujem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Slovenska Spirulina (@eko.janez)

Kaj ti je pa pri delu največji izziv?

Izziv mi predstavlja to, da pridelava spiruline ni preprosta, saj je lahko v hipu zraven veliko bakterij in zato je pomembno, da zaupamo tistemu, ki jo prideluje. Sam sebi sem s tega vidika najstrožji inšpektor. Redno dajemo spirulimo v preiskave, skrbimo za visok Ph, za čistost. Zaenkrat je bilo na testih vedno vse v redu in ni bilo prisotnih nobenih bakterij.

Govoriš v množini. Kdo ti pomaga pri delu na farmi?

Trenutno sem zaposlen samo jaz, pri delu pa mi pomagajo starejša sestra Karolina, mlajši brat Jakob in prijateljica Maja, ki jo vse skupaj zanima tudi s strokovnega vidika. Imam pa v načrtu počasi okoli sebe zbrati ekipo ljudi, ki strastno in dobro delajo, saj verjamem, da vse to vpliva na kakovost. Zdi se mi, da če nekaj delaš z veseljem v dobrem, pozitivnem okolju, na koncu ta produkt tudi nariše nasmeh končnim uporabnikom.

https://www.metropolitan.si/trendi/zeleno/svojo-poslovno-idejo-je-nasla-v-kepici-gline/