Amanda Buhinjak | 22. 11. 2022, 20:00

"Če bi vedela, da te ne bo nikoli več domov, bi ti še milijonkrat povedala, da te ljubim"

Facebook/Instagram/Nina Grilc/fotomontaža

Nina Grilc je pred enim letom izgubila moža, deskarja Marka Grilca. Svojo iskreno ljubezen do pokojnega moža obuja skozi spomine, ki se dotaknejo tudi tistih, ki o njem niso vedeli ničesar. V času izgube je bila noseča s tretjim otrokom, zdaj že skoraj eno leto staro deklico. Z njo smo se pogovorili o tem, kako je ta usoden trenutek za vedno spremenil njeno življenje.

Avstrijska policija je 24. novembra 2021 sporočila, da se je na smučišču pri Söldnu smrtno ponesrečil slovenski deskar. Med spustom v globokem snegu je 38-letni Ljubljančan, ki po navedbah policije ni imel čelade, padel in z glavo ter levim delom prsnega koša udaril ob skalo. Padec je bil zanj usoden. Šlo je za deskarja Marka Grilca. Za njim je žalovalo veliko ljubiteljev zimskih športov.

Nesreča se je zgodila, ko se je z ekipo odpravil na turno smuko, da bi preverili teren za snemanje filma. 

Njegova žena Nina Grilc po njegovi smrti ne ostaja zavita v tišino, temveč širšo javnost vsak dan znova opominja, kako čudovit človek je bil. V pogovoru nam je zaupala, kako sta se zaljubila, kaj jo je v zadnjem letu delalo močno in tudi, kakšen je bil občutek nadeti zimsko opremo in se popeljati po zasneženih strminah brez njega. 

"Marko nam je pomenil vse ..."

Grilc je veljal za enega najbolj uspešnih slovenskih deskarjev prostega sloga. V svetovnem pokalu je štirikrat stal na stopničkah tekem, zmago pa je vpisal leta 2010 v Londonu, in sicer v sklopu akrobatskih skokov. V zadnjih letih ni več tekmoval, posvečal se je predvsem snemanju deskarskih filmov in ozaveščanju o športu med mladimi.

Grilčeva je povedala, da sta se spoznala leta 2009 na zasebni zabavi v Ljubljani: "Lahko rečem, da je bila privlačnost res nekaj posebnega že ob prvem kontaktu. Imela sem občutek, kot da ga poznam že vse življenje in nekaj na njem me je noro privlačilo. Takoj sem vedela, da je izredno poseben človek," je povedala. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Grilc (@grilo)

Dober teden po tem, ko je pretresljiva novica zaokrožila po medijih, se je oglasila na Instagramu in v bolečini zapisala: "Tako težko je to pisati v preteklem času, ker se moji možgani še vedno poigravajo z mano in čakajo, da se vrne domov."  Dodala je, da na družbenih omrežjih ni mogoče prikazati resnične slike o tem, kako "neverjetno je bilo življenje z njim". 

Starša hčerki Emmi in sinu Maxxu sta v času njegove smrti pričakovala naraščaj. Nina Grilc je bila namreč prav takrat noseča z deklico, ki jo je ob rojstvu poimenovala Alaska Olivia. 

Na vprašanje o tem, ali v najmlajši hčerki prepoznava njegove lastnosti, je povedala, da je Markova kopija: "Tako zelo izrazito podoben je njen karakter, mimika, lastnosti, ki so bile značilne prav zanj ... mali Grilo." Marka težko opiše z besedami: "Bil je tako izjemen, tako pozitiven, z najbolj nalezljivim smehom, smislom za humor in največjim srcem tega planeta. Velikokrat si tako živo predstavljam, kako bi se z njo šalil, igral, jo crkljal in vesela sem, da imam toliko videoposnetkov in toliko zgodb, s katerimi ji bom morda lahko pričarala vsaj en majhen košček njenega 'dadija'."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nina Grilc (@grilogang)

Kako je izgubo razložila otrokom?

"To je bil zagotovo najtežji trenutek v mojem življenju, takoj za tem, ko sem prejela novico sama." Da bi pridobila le še nekaj trenutkov za to, da se zbere, je Maxxa, ki je bil takrat še pokonci, uspavala in o tem, kako bo otrokom povedala, kaj se je zgodilo, še nekoliko premislila. "Za to, kako povedati kaj takega, tako nedolžnim bitjem, ki jima je bil dadi vse, ni nobenega priročnika. Na žalost drugega, kot da sem bila iskrena, ni bilo, saj je novica hitro zaokrožila po vsem svetu. Še vedno se s tem soočamo in verjetno se vedno bomo. Počasi, korak za korakom," je dodala. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nina Grilc (@grilogang)

"Ljubljenim večkrat povejte, da jih imate radi"

"20. 12. rodimo," je zadnje sporočilo, ki ga je poslala možu 23. novembra. Na ta dan se je Marko smrtno ponesrečil med deskanjem. Zadnje sporočilo, ki ji ga je namenil on, je bilo: "Ljubim te" in takoj za tem "Dobro jutro". Posnetek zaslona z omenjenima sporočiloma je nedavno delila na družbenih omrežjih in z njim želela vsem sporočiti, naj svojim najbližjim večkrat povedo, da jih imajo radi. "Prav vsaka njegova stvar, vsak spomin, vsako njegovo sporočilo je zame neprecenljivo," je pojasnila, kaj ji danes pomenijo te zadnje besede. "Spomini na najino ljubezen in to, da jo lahko skozi njih podoživljam, mi daje moč, da lahko v življenju iščem nov smisel in da lahko skozi prav te spomine otrokom še naprej prikazujem pravo ljubezen, ki sva jo imela tako en do drugega kot tudi do njih." 

"Upam tudi, da skozi mojo zgodbo kdo uvidi, da je ljubezen vse in stvar, za katero se je vredno boriti, saj je ni stvari, ki je ne bi zamenjala za to, da bi se Marko vrnil v moj objem."

Pravi, da si mu želi velikokrat napisati sporočilo in se zaloti v trenutku, ko si tega želi bolj kot česarkoli. Takrat vzame v roke zvezek in vanj zapiše vse, kar bi mu rada povedala. "Včasih se zbudim in za trenutek upam, da so bile vse le sanje in da je še vedno tisti torek, ko me bo na telefonu pričakalo najlepše sporočilo in bo čez tri dni prikorakal skozi vrata, nasmejan in srečen, da je končno doma."

Instagram/Nina Grilc/fotomontaža

O njegovi smrti spregovoril tudi brat: "Čelada ga ne bi rešila!"

Zapis o bratovi tragični nesreči je na družbenih omrežjih delil tudi Luka Grilc. Zahvalil se je za vsa lepa in pozitivna sporočila, ki pričajo o tem, da je bil njegov brat ne le odličen deskar in spoštovan atlet, temveč tudi vizionar, močna inspiracija drugim in neizmerno ljubljena oseba.

Grilc je umrl natanko pet let po hudi nesreči leta 2016, ko si je poškodoval hrbet. Takrat so ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Schladmingu. Na družbenih omrežjih je zapisal, da so z njim deskali angeli. 

Luka je opisal dogajanje, ki je njegovega brata popeljalo v smrt: "Bila je sproščena vožnja po ledeniku Tiefenbach v Söldnu, pri nizki hitrosti, med rutinskim pregledom pobočja, brez načrtovanega ekstremnega deskanja. Med opravljanjem dela, ki ga je ljubil, je padel in ob skalo udaril z levim delom prsnega koša. Zaradi udarca mu je, kot je pokazala obdukcija, počila aorta. Smrt je bila takojšnja, brez trpljenja in bolečine. Čelada ga ne bi rešila. Nekdo bi lahko rekel, da je bila usoda, da postane legenda, sam pa pravim, da enostavno ni pošteno!"

Biti na snegu je strašno, a domače 

Njegova življenjska sopotnica ljubezen nanj obuja vsak dan. Njeni zapisi na družbenih omrežjih pričajo o močni ljubezni in odnosu, ki je tako redek kot poseben. Superlativi, ki jih uporablja, ohranjajo spomin na moža, ki je svoje življenje namenil ljubezni do snega in tam tudi izgubil življenje. Vnovično vrnitev na sneg in desko sama opisuje kot neresnično, strašno, a tako domačo izkušnjo: "Vse je dišalo po njem, vsak del smučišča je bil prepojen s spomini nanj, z našimi skupnimi spomini in od takrat naprej so smučišča edini kraj, kjer se mi zdi, da lahko vsi zadihamo, kraj, kjer nas malo manj stiska v prsih, četudi se od tam odpeljemo v tišini, ki zanj res ni bila značilna," mi je zaupala.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nina Grilc (@grilogang)

Ljubezen ... do konca. 

"Rekla sva, dokler naju smrt ne loči," je Grilčeva zapisala ob posnetku, ki je ganil vsakogar, ki ga je pogledal. Nanj je pokojni soprog ujel trenutek, ko jo je ob prisotnosti otrok zaprosil za roko. Ob njem je zapisala: "Niti smrt ne more ločiti mojega srca od tvojega." 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nina Grilc (@grilogang)

Zadnje leto ni bilo preprosto: "Da bi bilo karkoli lažje, bom iskrena, ni. Čas ne teče več enako kot prej, v resnici se veliko stvari dogaja, otroci rastejo in tako vem, da gre čas naprej, drugače pa se zdi, kot bi stal na miru. Percepcija tega, kaj je eno leto in en dan, ni več takšna kot prej in občutki so prav tako intenzivni, kot so bili prvi dan. Včasih zaradi šoka, ki je trajal zelo dolgo, so ti morda še močnejši po enem letu, saj mi je postalo jasno, da življenje s takšno izgubo ne bo nikoli več lahkotno in tako svetlo," je iskreno povedala, a v zaključku pojasnila, da prav iz tega črpa vso svojo moč.

"Kljub temu črpam moč prav iz njega, iz vsega, kar me je naučil in kar je bil: večno pozitiven, ljubeč človek, ki se nikoli ni predal."

Na obletnico njegove smrti izide Burtnov board, posvečen Grilcu, po imenu Gril Master. V njegovo čast in spomin so vzpostavili tudi spletno trgovino in linijo skateboardov, prizadevajo pa si pripraviti še mnogo dogodkov in srečanj, s katerimi ga želijo za večno ohraniti v zavesti vseh, ki so ga poznali, in tudi tistih, ki ga niso. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nina Grilc (@grilogang)