22. 12. 2023, 09:00 | Promocijska objava

Fizioterapevtsko zdravljenje ploskega stopala

promocijska fotografija

Bi želeli izvedeti več o ploskem stopalu in vas zanima, kako ga lahko uspešno obvladujete? Ali vas muči bolečina v stopalih, še posebej ob daljši hoji? Plosko stopalo, precej pogosta težava, lahko povzroči prav tovrstne simptome in še več.

Plosko stopalo, znan tudi kot pes planus, je stanje, pri katerem stopalni lok izgubi svojo naravno obliko, postane raven in se stisne ob tla. To lahko privede do različnih težav in nelagodja pri vsakodnevnih aktivnostih. 

Ali ste vedeli, da ima več kot 20 % ljudi plosko stopalo? V večini primerov gre za fleksibilno vrsto ploskega stopala, ki ga lahko odlično obvladujemo s fizioterapevtskim zdravljenjem.

Fizioterapevtski pristop k tej težavi sega precej globoko - osredotoča se na razumevanje biomehanike stopala ter razvoj učinkovitih terapevtskih pristopov za ublažitev simptomov in izboljšanje kakovosti življenja posameznika. Kako poteka zdravljenje v kliniki Medicofit, vam predstavljamo v nadaljevanju.

promocijska fotografija

Kaj je plosko stopalo in zakaj nastane?

Plosko stopalo, pogovorno imenovano tudi "platfus", je medicinski izraz, ki opisuje stanje stopala, pri katerem stopalni lok izgubi svojo običajno ukrivljenost in se stopalo popolnoma ali delno splošči, ko stojimo na tleh. 

Pri zdravem stopalu ima stopalni lok obliko črke "M", ki se ob teži telesa splošči, vendar se vrne v svojo obliko, ko stopalo dvignemo. Pri ploskem stopalu se ta oblika izgubi, kar lahko povzroči različne težave pri obremenitvi.

Stopalni lok je običajno podprt s kompleksnimi anatomskimi strukturami, ki vključujejo tetivo mišice tibialis posterior, plantarni kalkaneonavikularni ligament, deltoidni ligament, plantarno fascijo ter mišici fleksor hallucis brevis in longus.

Plosko stopalo razvrščamo v rigidno in fleksibilno obliko. Rigidno plosko stopalo je posledica nepravilnega razvoja kosti, medtem ko fleksibilno plosko stopalo pogosto nastane zaradi otrokovega razvoja, povečane telesne mase, neustrezne mišične moči in aktivacije specifičnih mišic stopala.

Pri fleksibilnem ploskem stopalu je stopalni lok sploščen le ob obremenitvi (med hojo), medtem ko je pri rigidnem tipu sploščen ves čas – ta vrsta običajno potrebuje operativni poseg za popravilo stopalnega loka.

Kakšne simptome povzroča plosko stopalo?

Simptomi ploskega stopala se lahko razlikujejo glede na stopnjo resnosti stanja, vendar lahko vključujejo naslednje:

Bolečina: Bolečina je pogost simptom ploskega stopala. Lahko se pojavlja v notranjem delu stopala, okoli gležnja ali v spodnjem delu noge. 

Oteklina: Oteklina lahko nastane zaradi vnetja ali prekomerne obremenitve mehkih tkiv v stopalu. 

Utrujenost stopala: Posamezniki s ploskim stopalom se lahko hitreje utrudijo med hojo, saj lahko povzroča dodatno obremenitev mišic in sklepov stopala.

Deformacije stopala: Pri nekaterih ljudeh s ploskim stopalom lahko pride do sprememb v obliki stopala, kot je valgusna deformacija, kjer se stopalo obrača navzven.

Nestabilnost gležnja: Plosko stopalo poveča tveganje za poškodbe in zvine gležnja.

Posamezniki s ploskim stopalom se včasih soočajo tudi s težavami pri nošenju obutve, saj lahko obutev nepravilno pritiska na stopalo ali ne zagotavlja dovolj podpore.

Pomembno je omeniti, da simptomi ploskega stopala niso vedno boleči ali moteči. Kljub temu je pomembno poiskati strokovno oceno in zdravljenje, če opazite kakršnekoli simptome, ki vam povzročajo neudobje.

Kako poteka zdravljenje ploskega stopala v kliniki Medicofit?

Pri kliniki Medicofit smo predani celostnemu pristopu k diagnostiki in fizioterapiji, saj dosegamo dolgotrajno učinkovite rezultate zdravljenja. Naš program rehabilitacije je sestavljen iz štirih faz: diagnostična terapija, akutna fizioterapija, postakutna kineziologija in preventivna kinezioterapija.

Diagnostična terapija 

Naš diagnostični proces se začne z natančnim pogovorom, kjer pridobimo ključne informacije o preteklih boleznih, morebitnih težavah s stopalom ter podatkih o bolečini in simptomih.

Klinični pregled vključuje več ključnih korakov, ki omogočajo temeljito razumevanje bolezni. Inspekcija in palpacija sta ključna za oceno kože, temperature, občutljivosti, otekline ter morebitnega vnetja ali atrofije mišic. 

Fizični pregled, osredotočen na stopalni lok in položaj gležnja dopolnjuje celovito oceno stanja. Poleg tega izvajamo teste gibljivosti, artrokinematike, mišične moči in vzdržljivosti.

Za dodatno potrditev diagnoze lahko uporabimo diagnostično slikanje, kot so rentgenski posnetki, ultrazvočne preiskave ali magnetna resonanca.

Na podlagi pridobljenih podatkov oblikujemo individualni fizioterapevtski program, ki je usmerjen v odpravo vzrokov težav in kontroliranje vaše simptomatike. Naša aktivna fizioterapija vključuje pacienta v terapevtski proces, kar pripomore k doseganju optimalnih rezultatov.

promocijska fotografija

Akutna fizioterapija 

V akutni fizioterapevtski fazi zdravljenja ploskega stopala na Kliniki Medicofit naši strokovnjaki učinkovito obvladujejo simptome, s čimer zagotavljajo hitro olajšanje in izboljšanje kakovosti življenja pacientov.

Za doseganje optimalnih rezultatov izvajamo manualno terapijo, sklepno mobilizacijo, terapijo prožilnih točk in miofascialno sproščanje. S tem sproščamo napetost v mečni muskulaturi in plantarni fasciji. Uporabljamo tudi najsodobnejše naprave, ki so dokazano učinkovite pri zdravljenju ploskega stopala.

Terapija z udarnimi valovi: Uporabljamo udarne valove za ciljano obravnavo petnice, kar prispeva k zmanjšanju bolečine in izboljšanju celotne stopalne funkcije.

Tecar Wintecare terapija: Za povečanje prekrvavitve in pospešitev celičnega metabolizma uporabljamo Tecar terapijo, ki je ena izmed najsodobnejših metod.

Visokoenergijski Summus Laser: Pospešuje procese celjenja tkiva, s čimer zagotavlja hitrejše okrevanje.

Visokotonska elektroterapija Hitop: Aktivno zmanjšuje bolečino, kar prispeva k celostnemu lajšanju simptomov.

Specialna terapevtska vadba za hitrejše izboljšanje:

V tej fazi zdravljenja se začne izvajati specialna terapevtska vadba. Ta je osredotočena na izboljšanje gibljivosti gležnja, krepitev mišic, ki podpirajo stopalni lok, ter posebno vadbo za moč plantarnih in dorzalnih fleksorjev ter intrinzičnih mišic stopala. 

promocijska fotografija

Postakutna kineziologija

Po uspešno zaključeni fizioterapevtski fazi pacienta prevzamejo izkušeni kineziologi, ki ga vodijo do odlične telesne pripravljenosti. Specialna kineziološka vadba, prilagojena posameznikovim potrebam, postane ključna v nadaljnjem procesu okrevanja.

Osredotočenost na krepitev in propriocepcijo:

Kineziološka vadba za zdravljenje ploskega stopala se osredotoča na krepitev mečnih in plantarnih mišic ter izboljšanje proprioceptivnih sposobnosti gležnja in celotnega spodnjega uda, vključno z golenskimi, stegenskimi in obkolčnimi mišicami. 

S poudarkom na odpravljanju mišičnih nesorazmerij, ki lahko povzročijo preobremenitve in porušeno biomehaniko telesa, dosežemo popolno simetrijo in optimalne normative mišične moči.

Pliometrična vadba za športnike:

Če gre za pacienta, ki se ukvarja s specifičnim športom, se v kineziološki fazi zdravljenja izvaja pliometrična vadba. Ta je prilagojena obremenitvam in zahtevam določenega športa, kar omogoča pacientu, da se vrne k svoji športni aktivnosti z izboljšano močjo, vzdržljivostjo in stabilnostjo.

Preventivna kinezioterapija

Naš postkineziološki program ni zgolj nadaljevanje, temveč je ključen del celostnega pristopa k pacientovemu zdravju. Vključuje krepitveno vadbo za celotno telo, kar učinkovito preprečuje ponovitev starih poškodb, kakor tudi nastanek novih. 

Naša predanost ni le v hitrem okrevanju, temveč tudi v vzpostavljanju trajne telesne pripravljenosti. S preventivnim kineziološkim programom pacienti pridobijo orodja za ohranjanje zdravja in preprečevanje morebitnih težav v prihodnosti.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA!