L. PA. | 5. 12. 2023, 07:00

Je Ikea res tako cenovno ugodna, kot si mislimo? Primerjava cen vas bo pustila odprtih ust (VIDEO)

Borut Živulovič/BOBO

Švedski proizvajalec pohištva je že od devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je razširil po vsem svetu, sinonim za cenovno dostopne, a kljub temu moderne in kakovostne kose pohištva. Pa je res?

Ob besedni zvezi "cenovno ugodno pohištvo" nas večina verjetno pomisli na Ikeo. Švedski proizvajalec pohištva je že od devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je razširil po vsem svetu, takšen sinonim za cenovno dostopne, a kljub temu moderne in kakovostne kose pohištva in dodatke za dom, da smo, dokler se Ikejina poslovalnica ni odprla v Ljubljani, Slovenci po njihove izdelke hodili celo v Italijo (v bližino Gorice) in Avstrijo (v Gradec).

Toda ali je Ikejino pohištvo res tako ugodno, kot si mislimo – ali pa smo se tako navadili na to, da v Ikei najdemo najboljše cene, da niti ne spremljamo več cen pohištva pri drugih ponudnikih in zato tudi nismo opazili, da so se precej dvignile?

Eden od uporabnikov TikToka, ki je te dni analiziral cene različnih Ikeijnih izdelkov v ZDA in jih primerjal s cenami preostalih ponudnikov pohištva, je prepričan, da gre za slednje.

"Ni bila Ikea včasih trgovina s pohištvom za tiste, ki prvič opremljajo svoje domove in nimajo veliko denarja?" se je vprašal. "Očitno ne. Poglejte tole Ikejino zofo. Koliko bi rekli, da stane? Recimo, da bi za tole plačal največ 600 dolarjev. Ampak ne! Stane 1600 dolarjev (skoraj 1500 evrov, op. a.)!"

@loljustmark IKEA what r we doing #greenscreen #ikea #homedecor #furniture #fyp ♬ original sound - loljustmark

Za primerjavo: za zelo podobno zofo boste v Living Spaces, verigi trgovin s pohištvom, ki v ZDA velja za kakovostnejšo od Ikee, odšteli manj kot 900 dolarjev (okoli 820 evrov).

Ne spreglejte:

Preverili smo, kakšna je situacija v Sloveniji, kjer boste za zofo, ki jo je izpostavil uporabnik, sicer odšteli malenkost manj, a še vedno ne malo: 1339 evrov. Zofa se sicer raztegne v posteljo, a takšno dobite tudi v Lesnini za manj kot 700 evrov, v Rutarju za 949 evrov, v Momaxu pa je trenutno znižana na 899 evrov.

Ikea/posnetek zaslona
Lesnina/posnetek zaslona
Rutar/posnetek zaslona

Pri tem zgornja vsota sploh ni največ, kolikor bodo v Ikei od vas zahtevali za zofo – kavč iz pravega usnja v ameriški Ikei stane 2500 dolarjev, kar je dražje od usnjenih kavčev podobnega dizajna vseh ostalih domnevno dražjih ponudnikov pohištva, ki jih je pregledal uporabnik.

V Sloveniji je cena te enake zofe, ki velja za enega "najbolje prodajanih" artiklov, 2.299 evrov. V Lesnini boste za usnjeno zofo z naslonjalom znamke Emilio Belluti odšteli celo 100 evrov manj, za samo 300 evrov več v Rutarju dobite izjemno podobno zofo priznane nemške znamke Interliving.

Ikea/posnetek zaslona

Lesnina/posnetek zaslona
Rutar/posnetek zaslona

V Harvey Normanu, ki velja za enega dražjih ponudnikov pohištva pri nas, pa lahko za manj kot tisočaka več, torej za 3190 evrov, kupite celotno usnjeno sedežno garnituro prestižne italijanske znamke Milles II s prilagodljivim naslonjalom za noge.

Harvey Norman/posnetek zaslona

Enaka zgodba se je ponovila z ostalimi kosi pohištva: v Ikeo se nikar ne odpravljajte po ugodno jedilno mizo v videzu lesa, saj boste zanjo odšteli kar 1000 dolarjev (okoli 900 evrov), več kot za jedilne mize iz pravega lesa pri drugih ponudnikih, za trenutno trendno klubsko mizico Stockholm pa bi v ZDA morali odšteti 350 dolarjev (320 evrov).

Jedilna miza, ki je omenjena v posnetku, je v Sloveniji sicer cenejša, 649 evrov, je pa zato klubska mizica dražja, kar 400 evrov. "Kdo bi res zapravil 1600 ali 2500 dolarjev za kavč v Ikei, potem pa ga mora še sestaviti sam? Pojdite potem raje nekam, kjer se od vas pričakuje, da boste toliko zapravili," se je glasil eden od komentarjev pod objavo.

Nekateri drugi kupci so dodali, da so, četudi je bilo v Ikei vedno mogoče najti kombinacijo res poceni in dražjih izdelkov, cene pohištva po pandemiji absurdno poskočile in da je ob pregledu računov iz Ikee izpred štirih ali petih let brez težav mogoče brez težav ugotoviti, da so se cene nekaterih izdelkov zvišale tudi za trikrat.

Ikea/posnetek zaslona

Najcenejši trenutno Jysk

Tudi v Sloveniji Ikejino pohištvo še vedno velja za ugodnejše od pohištva preostalih ponudnikov, med katerimi so na primer Harvey Norman, Lesnina in Rutar. V približno podobnem cenovnem razredu kot Ikea naj bi bili le trgovini s pohištvom Jysk in Momax.

Vendar temu očitno ni tako, saj se popolnoma enaka zgodba kot zgoraj ponovi tudi v ostalih kategorijah pohištva, denimo pri posteljah, regalih ali kuhinjah.

Dejansko najcenejši od slovenskih ponudnikov pohištva je trenutno Jysk, ki ima v ponudbi le eno sedežno garnituro, ki preseže ceno 1000 evrov, ugodno jedilno mizo iz lesa smo tam našli že za 100 evrov, za elegantno klubsko mizico iz hrastovega lesa z veliko prostora za odlaganje pa boste odšteli največ 150 evrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol