28. 5. 2022, 15:46

Američani ŠOKIRANI nad ravnanjem policije, napaka končno priznana

Profimedia

Po enem najhujših strelskih pokolov prihaja vse bolj v ospredje vprašanje, zakaj je policija čakala TOLIKO časa, preden se je odločila, da napadalca onesposobi. 

Potem, ko je v čelo ustrelil svojo staro mamo, se je osemnajstletni Salvador Ramos namenil proti bližnji osnovni šoli Robb v mestu Uvalde v zvezni državi Teksas. Z avtom je zapeljal v jarek blizu šole ter se oborožen z jurišno puško AK 47 in pištolo peš namenil proti šoli.

Nato je nekaj minut streljal skozi okna v učilnice potem pa vstopil skozi stranska vrata in zavil proti povezanima učilnicama 111 in 112. V teh dveh učilnicah je ostal poldrugo uro, v kateri je umoril 19 otrok in dve učiteljici. 

Kaj je medtem počela policija?

Na dan so prišla naslednja dejstva.

Ob približno istem času, ko je Ramos pričel streljati v učilnici, je v šolo vstopilo sedem policistov. Trije so se približali zaklenjenim vratom učilnice, v kateri je streljal Ramos. Dva izmed policistov so oplazile krogle iz notranjosti učilnice.

Za tem se je na Facebookovi strani osnovne šole pojavilo sporočilo, da je šola zaradi "streljanja v okolici" zaklenjena in da so "otroci in osebje v notranjosti šole na varnem"

Facebook/zajem zaslona

Kakšne pol ure po pričetku streljanja v učilnici se je na hodniku pred učilnicama nabralo devetnajst policistov. Od poveljnika Peteja Arredondoja so dobili ukaz, naj ne vstopijo v učilnice, temveč počakajo na okrepitve. Kmalu se jim je pridružilo še nekaj specialcev s ščiti, a so ne glede na to na vstop čakali še več kot pol ure.

40 minut po prvem klicu na policijo iz notranjosti učilnice in 80 minut po pričetku streljanja je policija s ključem čistilca končno odklenila vrata učilnice, ter ubila napadalca.

Policisti odganjali starše

Medtem, ko je policija čakala pred vrati učilnice, v kateri je morilec streljal učence, pa je zunaj šole preprečevala obupanim staršem, da bi vanjo vstopili. 

Po dogodku sta lokalna in državna oblast medijem podajali nasprotujoče si izjave o časovnici policijskih aktivnosti ter pretiravali z opisi policijskih prizadevanj pri onesposobljanju strelca, poroča CNN.

Priznali napako

Pred kratkim pa je Steven McCraw s Teksaškega oddelka za javno varnost priznal, da je "s privilegijem vpogleda za nazaj ni šlo za pravilno odločitev. To je bila napačna odločitev."

Napačno odločitev naj bi sprejel poveljnik operacije Pete Arredondo, ki je k reševanju problema pristopil z vidika "zabarikadiranega subjekta" namesto "aktivnega strelca", je še pojasnil McCraw v izjavi za javnost.  

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord