13. 5. 2022, 15:39

Med pogrešanimi so tuji državljani: kako bodo identificirali neprepoznavna trupla?

Bobo/fotomontaža

Dan po tragediji, ki je pretresla Slovenijo, se delo pristojnih na kraju nesreče nadaljuje. Pred kamere je stopil vodja oddelka za splošno kriminaliteto.

Izsledke preiskave, ki še poteka, je na novinarski konferenci podrobneje predstavil Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto na PU Ljubljana.

Ogled kraja dogodka je še v teku

Zrinski je uvodoma pojasnil, da policija že drugi dan intenzivno izvaja aktivnosti na kraju dogodka. Včeraj so takoj pričeli z izvajanjem prvih nujnih ukrepov za zavarovanje življenja ljudi, je pojasnil.

Dodal je, da so v naslednji fazi zavarovali širše območje kraja. "Hkrati smo v popoldanskem času, ko so bili zagotovljeni varni pogoji za delo, začeli zbirati obvestila, da ugotovimo, kaj se je pravzaprav zgodilo," je dejal.

Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto na PU Ljubljana

Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto na PU Ljubljana

N1 info/posnetek zaslona

"Gre za eno težjih preiskav"

"Na kraju smo našli pet mrtvih oseb, katerih identiteta v tem trenutku še ni znana," je pojasnil in dodal, da so se danes dejavnosti nadaljevale. Izrazil je tudi sožalje svojcem umrlih. Povedal je, da so na terenu poleg kriminalističnih tudi forenzični tehniki. “Kriminalistična preiskava bo izjemno zahtevna,” je še dodal.

Na vprašanje, na kakšen načni bodo poskušali identificirati umrle, je Zrinski odvrnil, da edino možnost predstavljajo DNK preiskave. Ob tem je dodal, da pri tem že sodelujejo s svojci ter tudi tujimi varnostnimi organi, saj so med umrlimi trije tuji državljani. 

Kdo so tuji državljani?

Za zdaj pogrešamo dva državljana BiH in enega iz Makedonije,” je povedal. Vendar, kot je dejal, nihče od umrlih še ni bil identificiran, saj gre za zelo hude poškodbe.

Bobo

Dodal je, da preiskovanje tovrstnih dogodkov terja veliko znanja tako kriminalistov kot drugih sodelujočih, in pa tudi veliko medinstitucionalnega sodelovanja. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord