17. 6. 2022, 19:24 | Vir: STA

Umor žene v Kamniku: znana je razsodba v razvpitem primeru

Bobo
Umor žene v Kamniku: znana je razsodba v razvpitem primeru (foto: Bobo)

Sodni senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je Gorana Ilikića spoznal za krivega, kako dolgo bo sedel?

Sodišče je Ilikiću prisodilo zaporno kazen 25 let. Ilikić je v zaključni besedi povedal, da je premalo družino oškodovane prositi za opravičilo, vendar drugega ne more. Hčerama, družini umorjene in svoji družini se opravičuje, da jih je pustil na cedilu.

Zabodeni ni bilo več pomoči: motiv je bil ljubosumje

Ilikića je k umoru iz ljubosumja privedlo spoznanje, da se je nov partner njegove žene naselil v "družinsko gnezdo". To je bil zanj dokaz, da je zveze konec, je sodbo, ki še ni pravnomočna, obrazložilo sodišče.

Bobo

Motiv ljubosumja ni nekaj novega in se kot nizkotni nagib ne šteje le v primeru patološkega ljubosumja, temveč se presoja skozi odnos storilca in žrtve, je sodbo pojasnila predsednica sodnega senata Vesna Podjed

Dokazni postopek pa je pokazal celo vrsto okoliščin, da Ilikić oškodovanke ni želel izpustiti iz svojega življenja, je dodala.

Dolgotrajne grožnje s smrtjo

Sodišče je nadalje ugotovilo, da je pokojna Ilikića izselila iz stanovanja, čemur so sledile grožnje s smrtjo. Zaradi tega je bil ogorčen in presenečen, kar je v njem povzročalo stresno motnjo.

Psihiatrična izvedenka ni odkrila psihotične motnje

Sodišče je pri kazenski sankciji upoštevalo njegovo težko otroštvo, zato je kazen znižalo iz predlaganih 27 na 25 let zapora, v kar se všteva čas, ko je bil v priporu.

Bobo

Pred odločitvijo sodnega senata je tožilka Jasmina Vesel v zaključni besedi povedala, da je Ilikić večkrat z grožnjami dal vedeti, da bo ženo ubil, z grožnjo požiga hiše je pretil tudi njeni bližnji družini. 

Nasilja je bilo veliko že prej

Pooblaščenec mame in sestre pokojne Martin Bregant je povedal, da je bil obtoženi do oškodovanke psihično, fizično in ekonomsko nasilen. Pri tem se je nasilje od začetka zakonske zveze stopnjevalo od psihičnega do fizičnega, v neki točki ji je odvzel tudi bančno kartico in osebne dokumente.

Profimedia
Največ nasilja se dogaja za štirimi stenami.

Največ nasilja se dogaja za štirimi stenami.

"Takšni moški želijo partnerko obdržati kot lastnino," je dejal. Opozoril je na dejstvo, da je Ilikić obžalovanje izrazil šele več kot leto dni po dogodku. Bregant meni, da je to storil po priporočilu zagovornika.

"Ni le morilec, temveč monstrum, ki je oškodovanki spremenil življenje," je dejal Bregant.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.