20. 5. 2022, 18:30

Nasilje v družini ostaja skrit problem: "Prijavljeni problemi so le vrh ledene gore."

Bobo/Saša Despot

Nasilje se nikdar ne začne očitno, temveč se stopnjuje vse do najhujših možnih zlorab. Zato opravičilo ne sme biti dejavnik, zaradi katerega se ljudje ne zatečejo po pomoč. 

Društvo za nenasilno komunikacijo je nevladna humanitarna organizacija. Leta 1996 jo je skupaj s sodelavko ustanovila Katja Zabukovec Kerin. “Takrat je bil najin cilj, da ne bi delali samo z žrtvami nasilja, kot so to počele druge nevladne organizacije, ampak poleg tega tudi s povzročitelji in povzročiteljicami ter se ukvarjali še s preventivnimi dejavnostmi," je zaupala za Primorske novice. 

O nasilju v družini govorimo premalo 

"Nasilje v družini je zelo skrit problem. Skrivajo ga tako tisti, ki ga povzročajo in se nočejo spraviti v težave, kot žrtve, ki jih je sram, se počutijo krive in jih je strah govoriti," pojasnjuje Zabukovec Kerin in poudarja, da je za nasilje značilno, da se ne začne tako očitno, kot bi si mislili. 

"Nikoli se ne začne očitno, ampak vedno s počasnimi poskusi prevladovanja, posesivnostjo in psihičnim nasiljem." 

Predvsem za fizično nasilje je značilno, kot poudarja, da ni in ne sme biti nekaj, kar se konča z nasiljem. Mnogokrat ravno s slednjim žrtve popustijo misleč, da se je partner temu zavezal: "Žrtve se začnejo bati naslednjega izbruha, povzročitelji pa iščejo potrditev, da so upravičeni izbruhniti," dodaja. 

"Če so ljudje preživeli nasilje, so sposobni preživeti marsikaj." 

“V Sloveniji se vedno ustavimo ob femicidih, ki jih je vsako leto nekaj, ampak vedeti moramo, da samo v našo nevladno organizacijo pride okoli 1100 žrtev letno. Večini se torej uspe rešiti iz nasilja," potrdi Zabukovec Kerinova a poudarja, da se pri tem njihovo življenje povsem spremeni, v začetku pa potrebujejo veliko pomoči. 

"Vedno rečemo, da so prijavljeni primeri le vrh ledene gore, zato je potrebno ozaveščanje, da čim več ljudi spregovori čim prej, ko nevarnost še ni tako velika."

A pri tem opozarja, da ne smemo pozabiti, da žrtve niso nemočna bitja, saj so v nasilnem odnosu svojo moč usmerjale v preživetje, zato je rešitev iz pekla zanje priložnost, da svoje življenje uredijo. "Spomnim se žrtev, ki so končale šolanje, spremenile poklic, socialno mrežo, se začele družiti z drugimi ljudmi, se odločile vlagati v svoje zadovoljstvo. Presegle so posledice nasilja, si ustvarile nova partnerstva in družine, postale uspešne v karieri."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.