R.S. | 20. 10. 2022, 16:21

Družina pretepenega učenca očita policiji, da je bila neodzivna: tako odgovarjajo pristojni

Daniel Novakovič/STA

Oče napadenega je dejal, da pristojnega policista še nekaj dni ne bo, zato bo družina z ukrepanjem morala še malo počakati. 

Skupina petih najstnikov je v Ljubljani fizično napadla 13-letnika. Pretep je tolpa posnela, zaokrožil je po družbenih omrežjih. Družina učenca je napad prijavila Policiji, a tam naj bi naleteli na neodzivnost. Oče napadenega je dejal, da pristojnega policista še nekaj dni ne bo, zato bo družina z ukrepanjem morala še malo počakati, poroča 24ur.com. 

Odziv Policije

Policisti so zapisali, da so s predmetno zadevo in naznanjenimi sumi medvrstniškega nasilja na območju Policijske postaje Ljubljana Bežigrad seznanjeni in da preiskava suma kaznivih dejanj poteka intenzivno ter skladno s pravili stroke.

Bobo

Prijavo je ob naznanilu sprejel policist na policijski postaji, ki je takoj tudi nadaljeval z zbiranjem obvestil v smeri izsleditve storilcev suma kaznivega dejanja Nasilništva po 296. členu Kazenskega zakonika. V okviru predkazenskega postopka so bila že opravljena določena preiskovalna dejanja in zbiranje obvestil.

Podrobnosti o preiskavi, ki še poteka, še posebej ko so vpletene mladoletne osebe, ne morejo posebej pojasnjevati. Tako z vidika interesa preiskave, kot tudi zaščite žrtev in morebitne ponovne viktimizacije, kot tudi pravic osumljencev tovrstnih kaznivih dejanj.

Policija obvešča, da z vso skrbnostjo preišče vsak primer posebej. Ukrepi so različni glede na vrsto kaznivega dejanja ter druge okoliščine. Policija v okviru pooblastil v predkazenskem postopku izvede vse ukrepe, da se zavarujejo in zberejo potrebni dokazi, da se odkrijejo storilci in da so slednji ustrezno procesuirani. Enako se, v kolikor je to potrebno, v okviru pooblastil izvedejo vsi ukrepi za zaščito žrtev in preprečitev morebitnih nadaljnjih kaznivih ravnanj.

Še naprej bodo zbirali obvestila

To velja tudi za izpostavljeni primer medvrstniškega nasilja na območju Policijske postaje Ljubljana Bežigrad, ko je bilo zaznano kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. Policija bo konkretnem primeru še naprej zbirala potrebna obvestila in o vseh zbranih obvestilih obvestila
Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani s kazensko ovadbo po 9. odstavku 148. člena ZKP.

V kolikor se ugotovi, da je storilec mlajši od 14. let in je storil protipravno dejanje ter ne more biti storilec kaznivega dejanja (21. člen Kazenskega zakonika), bo podano poročilo na Okrožno državno tožilstvo. Izvedeni pa bodo tudi drugi preventivni ukrepi, da se takšna dejanja ne bi
ponovila.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol