N. V. | 6. 8. 2022, 18:13

Umrl znan novinar, partnerka razkrila podrobnosti: "Rotila sem jih, naj ga sprejmejo v bolnišnico, a niso hoteli"

Profimedia/fotomontaža
Umrl znan novinar, partnerka razkrila podrobnosti: "Rotila sem jih, naj ga sprejmejo v bolnišnico, a niso hoteli" (foto: Profimedia/fotomontaža)

Zelo podrobno je napisala, kaj se je dogajalo tik pred njegovim prezgodnjim odhodom, in povedala, da je vse to zapisala zato, ker bi on želel, da svet izve, kaj se je zgodilo.

Andrea Topić, novinarka hrvaškega medija Index in dekle preminulega velikega novinarja Vladimirja Matijanića, ki je tudi pisal za Index, je zjutraj na svojem Facebook profilu objavila grozljive podrobnosti njegove prezgodnje smrti.

"To pišem, ker vem, da on bi želel, da se izve, kaj se je zgodilo. Seveda nimam niti atoma moči. Ni razloga za življenje. Brez njega," je zapisala Topićeva.

"Na Hrvaškem ni zdravil za ranljive bolnike"

Matijanić naj bi imel več avtoimunskih bolezni in zdravstvenih težav, zato sodi med ranljive bolnike. Po okužbi s covidom je imel dva dni visoko vročino. Ker je imel Sjorgenov sindrom, se ni smel cepiti proti covidu-19.

Opisuje, da so prvi dan, ko je Topić zbolel za covidom, "v bolnišnici povedali, da v Republiki Hrvaški primanjkuje zdravil za preprečevanje hujših posledic covida, ki jih dajejo bolnikom, kot je on".

"Niso ga želeli sprejeti v bolnišnico"

Drugi dan se mu je stanje izrazito poslabšalo, težko je hodil, komaj je prišel do stranišča, piše. Njen mož ni mogel niti piti, niti jesti. "Naj se sili," so ji rekli v bolnišnici, medtem ko jo je njen mož prosil, naj mu priskrbi infuzijo.

V zapisu na Facebooku opisuje, da je na urgenci rotila, naj v bolnišnici oskrbujejo njenega moža, tam pa so dejali, da to ni potrebno, ker so to normalni simptomi covida: "Desetkrat smo poklicali infekcijsko urgenco in zdravnika na infekcijskem oddelku, trdili so, da mu ni treba v bolnišnico, čeprav smo vztrajno prosili, naj ga sprejmejo."

Po njenih besedah ji je reševalna ekipa KBC Split dve uri, preden je Matijanić umrl, zagotavljala, da gre za normalne simptome covida-19 in da njihovo posredovanje ni potrebno. Na klice na pomoč se nista odzvala niti dežurna služba niti dežurni zdravnik, je zapisala. 

Tik pred smrtjo

Ker sta oba močno zahtevala, da ga odpeljejo v bolnišnico, se je reševalna ekipa po mnogih klicih končno odzvala. Prišli so k njima na dom in mu dali inekcijo, piše Topićeva.

Profimedia

V bolnišnico ga še vedno niso želeli odpeljati. "Naj pije veliko tekočine in je slane palčke", so ji naročili, čeprav Matjanić tega takrat več ni bil sposoben početi.

Reševalca sta odšla, a sta se morala kmalu vrniti. Takrat je bilo že prepozno. Matijanić več ni mogel dihati.

"Tehnik ga prime za noge in jih drži v zraku, češ 'to mu bo dvignilo pritisk', a postaja vedno bolj bled, na verigi ga vlečejo na drugo stran postelje bližje stolu. Vidim, da ima glavo spuščeno v čuden položaj, zavpijem 'ne more dihati v tem položaju!', oni pravijo 'lahko', primem ga za roko, mu povem, da je vse bo v redu, da ga bodo odpeljali v bolnico, pogleda me in zavije z očmi in za vedno zaspi," je opisala tragičen konec svojega moža.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.