B.A. | 20. 3. 2023, 11:45

Prvič po grozljivem umoru najstnice, ki je bila zabodena 32-krat, so se oglasili njeni starši

Profimedia/Twitter/Cosmic Cat/fotomontaža

Tistega usodnega dne sta jo najboljši prijateljici, stari le 12 in 13 let, več kot tridesetkrat zabodeno pustili mrtvo v gozdu.

Grozljiv umor, ki je pretresel Freudenberg, majhno mesto na zahodu Nemčije, je vzbudil veliko pozornosti tudi pri nas, zahteva obsežno preiskavo. Za smrt deklice Luise sta krivi njeni sošolki, stari 12 in 13 let, smo poročali. Ena od deklic, ki jo je umorila, je bila njena najboljša prijateljica. Luise naj bi dekleti ubili iz maščevanja zaradi prepira na družbenem omrežju TikTok. Nemški RTL je navajal, da je deklica doživljala mobing, preden sta jo sošolki 32-krat zabodli.

V soboto so jo prijavili kot pogrešano, njeno truplo pa so našli v gozdu v nedeljo zjutraj.

Luise naj bi noč preživela z eno od deklet, njeno najboljšo prijateljico. Malo pred smrtjo sta se igrali na ulici, je za RTL povedal stanovalec v Freudenbergu: "Vedno sta vse počeli skupaj – rolali, kolesarili, vse." Kmalu se jima je pridružila še druga sošolka. Skupaj so šle v gozd. Po zločinu sta deklici odšli domov, starejša pa je poklicala Luisine starše in rekla, da jo skrbi zanjo. Z mobilnega telefona je poskušala priklicati tudi Luise. Novico o iskanju "prijateljice" pa je delila tudi na družbenih omrežjih, smo poročali. 

Profimedia

Zahteve po spremembi zakonodaje

V Nemčiji je meja kazenske odgovornosti za tovrstni umor 14 let, a nemška javnost zdaj zahteva, da najstnici krivdo ne le priznata, temveč zanjo tudi odgovarjata. Nemški pravosodni minister Marco Buschmann je glede pobud skeptičen: "Tako resni zločini ne morejo ostati neopaženi. A vsako razpravo o prilagoditvah kazenskega prava je treba voditi hladne glave. Otrok, mlajših od 14 let, se ne preganja," poročajo nemški mediji. 

Günter Krings, predstavnik za pravno politiko poslanske skupine CDU/CSU, je drugačnega mnenja, idejo spodbuja: "Tudi 12- in 13-letniki vedo, da ni dovoljeno ubijati. Zato moramo imeti razpravo o znižanju starosti za kazensko odgovornost." 

Prvič so se oglasili dekličini starši

"Ni besed za razumevanje nerazumljivega. Za nas se je svet ustavil," so po žalni slovesnosti v evangeličanski cerkvi dejali starši pokojne deklice. Skupnost in širšo javnost so prosili za zasebnost.

Medtem sta družini osumljenk zapustili mesto, pristojni so obema priskrbeli nastanitev. Med nemško javnostjo pa prevladuje prepričanje, da sta družini osumljenk preveč varovani in da naj si tega ne bi zaslužili.

Kljub priznanju se je državni tožilec odločil, da več informacij o preiskavi ne bo posredoval: "Ne moremo čez zakonske meje, ki so nam postavljene, samo zato, ker prebivalci mislijo, da imajo pravico poznati ozadje dogodka. V tako posebnem primeru je torej treba priznati, da se vse informacije ne delijo z javnostjo," je pojasnil.