N. V. | 30. 5. 2022, 07:51

V Evropi nova droga za omamljanje žensk?

Shutterstock

V Belgiji so minuli teden predčasno prekinili festival We R Young, saj je 24 deklet začutilo nenadno slabost in vrtoglavico. Je možno, da gre le za množično paniko, ali jih je nekdo res omamil?

V Belgiji so minuli teden predčasno prekinili festival We R Young, saj je 24 deklet začutilo nenadno slabost in vrtoglavico, poroča N1. Več jih je poročalo, da so pred slabostjo začutile, kako jih je nekdo vbodel z injekcijo.

V isti državi je do podobnih incidentov prišlo že na nedavni nogometni tekmi in paradi ponosa, medtem ko so o vbodih s substancami, ki omamijo in uspavajo, že lani poročali v Franciji in Veliki Britaniji.

Belgijski strokovnjaki sicer svarijo, da toksikološke preiskave prisotnosti drog v telesih žrtev (še) niso pokazale in da obstaja možnost, da gre le za množično paniko.

Simptomi?

Slabost, hiperventilacija, vrtoglavica in glavobol. To so simptomi, ki jih je na sredinem festivalu We R Young v belgijskem mestu Hasselt občutilo 24 deklet.

Prvi izmed njih je postalo slabo okrog 17. ure. Ko se ji je uspelo prebiti do zdravstvene ekipe, je dejala, da je pred slabostjo začutila vbod igle oziroma injekcije v svoje telo.

"Kmalu je postalo jasno, da se več ljudi – vsa dekleta – morda sooča z vbodi injekcij," je opisal župan mesta Hasselt Steven Vandeput.

Evakuacija

Festivalsko osebje je nemudoma izvedlo načrt nujne intervencije. Vseh 3300 obiskovalcev festivala, ki so bili večinoma najstniki, so evakuirali, festival pa predčasno prekinili.

"Novica se je hitro razširila in sprožila splošno paniko. Varnostne službe so ukrepale hitro in festival predčasno zaprle," se glasi uradno obvestilo na spletni strani festivala.

Je dekleta kdo zabodel z iglo?

Več mladih deklet, ki je občutilo omenjene simptome, je navajalo, da so pred slabostjo občutile vbod. Večino deklet je zdravstveno osebje oskrbelo na kraju dogodka, medtem ko so jih deset preventivno odpeljali v bolnišnico.

Pri enem dekletu naj bi bila jasno vidna vbodna rana, kljub temu pa je župan Vandeput opozoril, da preiskava državnega tožilca še poteka in da ni še nič uradno potrjeno.

Tožilstvo naj bi skušalo odgovoriti na vprašanje, ali je šlo zares za množične vbode z injekcijami ali le morda za množično paniko.

Sledi drog

Pri štirih od desetih deklet, ki so bile prepeljane v bolnišnico, je zdravstveno osebje iskalo sledove drog. Kot je za Brussels Times dejal Jos Vandekerkhof iz bolnišnice v mestu Hasselt, so bili prvi rezultati analize urina na prisotnost droge negativni. Hkrati pa je poudaril, da urinski test zazna le do zdaj znane doge. Rezultati ostalih testov za zdaj še niso znani.

"Da bo povsem jasno, ne vemo, ali je šlo za vbode z injekcijami," je potrdila Anja De Schutter z državnega tožilstva.

"Ali je mladim postalo slabo in je potem nastala panika? Ali je najprej nastala panika in je mladim šele potem postalo slabo," se je vprašala.

Več najstnikov je namreč opisalo, kako je na festivalskem prizorišču hitro nastala panika. "Videli smo, da je eno dekle padlo zaradi vboda injekcije, potem pa je padlo še več ljudi," je po poročanju Brussels Times opisala ena izmed obiskovalk festivala.

"Veliko deklet je začelo jokati," je dodala. "Nenadoma je na prizorišču nastala velika panika," sta opisali dve štirinajstletni obiskovalki festivala. "Šli sva do policistov, pa so rekli, da ni nič narobe," sta dodali.

Dogajanje na festivalu v Hasseltu pa ni osamljen primer

Do podobnega incidenta je namreč prišlo tudi na nedavni nogometni tekmi med ekipama KV Mechelen in RC Genk ter na nedavni paradi ponosa.

Na nogometni tekmi naj bi bilo z iglo napadenih štirinajst obiskovalcev, na paradi ponosa pa dve osebi. Vsi so začutili slabost, več pa jih je poročalo, da so pred tem začutili tudi vbod v telo.

Mediji so poročali, da so bili na žrtvah jasno vidni znaki vboda z injekcijo, česar pa zdravstveno osebje še ni potrdilo.

Glede na to, da se v belgijski javnosti te dni veliko govori o tovrstnih vbodih, strokovnjaki poudarjajo, da obstaja možnost, da je bil občutek vboda, o katerem so žrtve poročale, le psihološki trik.

"Ne smemo podcenjevati vpliva na okolje, ko se nekdo začne počutiti slabo. Kmalu bo nekaj začutil tudi nekdo drug," je na belgijski oddaji Laat dejala raziskovalka, specializirana za droge, Tina Van Havere.

V vseh primerih, zabeleženih na nogometni tekmi in paradi ponosa, so pristojni opravili toksikološke preiskave, katerih izsledki pa za zdaj še niso znani ali pa prisotnosti droge niso pokazali. Prav tako v nobenem primeru za zdaj še ni osumljencev, niti ni bil nihče pridržan.

Podobni primeri lani že v Franciji in Veliki Britaniji

Podobno se od lanskega leta dogaja tudi v Veliki Britaniji in Franciji. O vbodih in posledični slabosti ter omedlevanju so poročali predvsem žurerji in obiskovalci rejvov, namen tovrstnega napada pa naj bi bil žrtev proti njeni volji omamiti.

Po neuradnih informacijah naj bi injekcije vsebovale rufinol ali gama hidroksibutirat – obe snovi se lahko uporabljata kot droga za posilstvo, saj osebo, ki je snov zaužila, omamita in uspavata.

V zadnjih mesecih so tri napade zabeležili tudi v Amsterdamu. Po nočnem druženju sta sledi vboda na svojem telesu opazila dva 19-letnika in 21-letnica, ki so jo tisto noč tudi oropali. V nobenem od omenjenih napadov prisotnost drog v krvi sicer ni bila potrjena.

Žrtve so predvsem ženske

Samo lani poleti so v francoskih nočnih klubih zabeležili več kot sto primerov domnevnih vbodov, francosko ministrstvo za notranje zadeve pa je potrdilo, da je bilo med žrtvami 80 odstotkov žensk. Osebe, ki so poročale o vbodu, so po izhodu iz nočnega kluba občutile vrtoglavico in slabost.

Do sredine lanskega novembra so v Veliki Britaniji zabeležili 274 primerov vbodov, med žrtvami pa so bile prav tako najpogosteje ženske, stare med 18 in 25 let.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ