9. 4. 2010, 17:10 | Vir: Playboy

Le jaz in moja kitara

Promocijski material

Kitara je njihova največja ljubezen, njihova partnerica in ljubica. Njihov medij.

Težki rok ima privilegij, da kitaro postavlja na izredno izpostavljeno mesto, s solažami ji daje prestol med inštrumenti. In prav zato so se številni rokovski kitaristi proslavili vsaj tako močno kot njihovi vokalistični kolegi. Ikonam strun težkega roka se klanjamo še danes.

Steve Jones danes šteje 54 let in se spominja, kako je pred dobrimi 30 leti pomagal ustvarjati eno najmočnejših glasbenih subkultur v zgodovini – pank. Kot kitarist Sex Pistolsov je imel VIP-vstopnico v zgodovino glasbe, ki jo je kontroverzna zasedba kovala na podlagi promocije absolutne anarhije. Alternativec, divjak, gverilec, ljubitelj kaosa in nekoč tudi kvalificiran kleptoman.

Kot pravi Anglež si je policijsko kartoteko poredil tudi z incidenti med nogometnim navijanjem. Randy Rhoads je bil eden glavnih kitaristov v bendu Ozzyja Osbourna, seveda v času, ko je bil Ozzy na vrhuncu svoje drogeraško-rokovske kariere. Rhoads je imel šokantno kratko kariero, ki je brstela le desetletje, med letoma1972 in 1982, a mu je v tem času uspelo postati pravi pionir neoklasičnega metala.

Ljubitelj fotografije, klasične kitare in steber razuma na sicer podivjani težkorokovski sceni. Leta 1982 so ga prijatelji prepričali v letalski podvig: s športnim letalom so želeli obleteti avtobus, v katerem so spali preostali člani skupine. V tretjem poskusu je letalo oplazilo avtobus in strmoglavilo. V pilotovi krvi so našli kokain. Rhoads je umrl, star le 25 let.

Joe Perry je vrhunska legenda, kitarist izjemnih zvezdniških proporcev. S skupino Aerosmith nažiga že od leta 1970 in od takrat vztrajno ohranja dolgolas usnjen modni imidž. Revija Rolling Stone ga je med stotimi največjimi kitaristi v zgodovini glasbe postavila na 48. mesto. Občasno se preizkuša v solo projektu The Joe Perry Project, ki pa je bolj hobi kot resna konkurenca Aerosmithom. Oboževalec zasedbe Fleetwood Mac, prepuščen vplivom Jimieja Hendrixa, amaterski pilot in levičar, ki na kitaro brenka z desnico. Dame in gospodje, Joe-jebeni-Perry.

Billie Joe Armstrong je sicer vokalist skupine Green Day, a tudi rad zagrabi za kitaro. Pa ne samo zanjo, saj zna igrati še klavir, bas kitaro, bobne, orglice, mandolino, saksofon in celo bendžo. Novi val pank-rokovske tradicije je bil tudi novi val delikventov, kot je bil Billie, ki je leta 2003 odsedel nekaj hladnih ur v ječi zaradi vožnje z dvojno prekoračitvijo vsebnosti alkohola v krvi. Obamov podpornik, heroj delavskega razreda, ki je svoj prvi bend ustanovil že pri rosnih petnajstih. Lastnik štirih gremijev in 11 nagrad MTV. Precenjeni ali ne, Green Day bodo zagotovo še dolgo zasidrani na glasbeni sceni.

Jimmy Page je pravo božanstvo med težkorokovskimi kitaristi. Pri Led Zeppelinih je solaže nadgradil v pravo rokovsko valuto. Pri Allmusic so ga razglasili za najvplivnejšega kitarista v zgodovini roka, na Rolling Stonovi listi največjih kitaristov vseh časov pa zaseda deveto mesto. Preživel je glasbeno revolucijo, desetletje drogiranja, okultne dejavnosti in je danes vreden 75 milijonov funtov.

Slash je seveda obvezen del tega seznama. Ker nosi cilinder. Ker je po videzu bržkone najprepoznavnejša figura sodobne glasbene zgodovine. Ker je elementarni del zasedbe Guns'n'­Roses. Pa tudi zato, ker bo prav te dni izdal svoj čisto prvi solo album, naslovljen preprosto Slash. Sveži rokovski ritmi, ki so mu jih pomagali skovati tudi štirje originalni člani zasedbe G'N'R, le Axl Rose se temu projektu ni pridružil. Izid albuma napoveduje tudi veliko turnejo, je pa vprašanje, ali nas bo oplazila.

Darjo Hrib

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol