21. 8. 2023, 20:01 | Vir: STA

Kako bi predsednica skrajšala čakalne vrste? Vladi je poslala predloge

Bobo/fotomontaža

"Ambulante za neopredeljene ne morejo ostati dolgoročna rešitev," poudarja.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je vladi posredovala dokument, ki naslavlja težave v zdravstvu, in je nastal po prvem predsedničinem forumu. V njem ugotavlja, da je morda potrebna nova družbena pogodba za zdravje. Takšna, "v kateri so zdravstvene rešitve tesno povezane s sociološkimi, socialnimi in okoljskimi vprašanji".

O učinkih preventive

Pirc Musarjeva v dokumentu povzema ugotovitve z majskega foruma in v sklepu med drugim ugotavlja, da je preventivna medicina medicina prihodnosti. "Učinkovite preventive ni brez širokega zaupanja v medicino in zdravstveni sistem. Tega pa ni mogoče doseči drugače kot z dobro izkušnjo - vsem dostopnim in učinkovitim javnim zdravstvom," navaja.

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Moramo si zamišljati zdravstveni sistem, kjer so na enem mestu zbrani vsi bolnikovi anonimizirani podatki."

Takemu sistemu so nato lahko v pomoč še podatki preventivnih oziroma presejalnih programov in napredne diagnostike za prepoznavo značilnosti morebitne bolezni, da lahko zdravnik ukrepa prej, preden bolezen nastane. "Tak sistem preprečuje ponavljanje različnih preiskav, ponovne hospitalizacije, tavanje v temi, pomeni krajšo zadržanost v bolnišnici, krajše bolniške odsotnosti in z delovnega mesta ter hitrejšo vrnitev v vsakdan," je prepričana.

O novi družbeni pogodbi

Ta bi lahko po njenem mnenju vzpostavila sistem, usmerjen v preventivo, promocijo zdravja in optimizacijo oskrbe. "In morebiti tudi sistem poslovnih spodbud, ki nagrajuje boljšo 'proizvodnjo' zdravja ter (zdravstveno) aktivnejše posameznike in bolnike, okrepljene v osebni odgovornosti in predanosti do zdravega načina življenja," je dodala. 

Profimedia

Izpostavlja še pomen zdravstvene pismenosti bolnikov in lokalnih akterjev.

Za uspešnejše reševanje demografskih izzivov bodo ključne tudi druge strukturne reforme, na državni ravni bo treba poiskati dodatne vire javnega financiranja.

Pri tem je ključna vloga ZZZS

Potreben je korak k boljši organizaciji dela, racionalizacijam, izkoriščanju vseh notranjih rezerv in večjim spodbudam zaposlenih v javnem sektorju pa bi bile lahko spremembe zakona o javnih zavodih, meni. Pri vprašanju soglasij zdravnikom za delo pri zasebnih izvajalcih pa predsednica izpostavlja nujnost nadzora.

"V razmislek dajem tudi idejo, da bi bolj spodbujali delo zdravnikov v celotnem javnem zdravstvenem sistemu, torej v več javnih zavodih, in sicer po vzoru sodnikov, ki jih je mogoče začasno napotiti na sodišča z zaostanki," je zapisala.

Ambulante za neopredeljene ne morejo ostati dolgoročna rešitev za ljudi brez osebnega zdravnika, meni. Notranje rezerve bi pri zdravnikih iskala v spremembi normativa glavarinskih količnikov pri družinskih zdravnikih. Pri normativu bi po njenem predlogu upoštevali število zavarovanih oseb, ki bi morale imeti izbranega zdravnika, in dejansko število izbranih zdravnikov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol