11. 1. 2024, 09:00 | Promocijska objava

Odpravite utrujenost in bolečine v mišicah!

promocijska fotografija

Živimo v dobi, kjer je naša vsakodnevna realnost zaznamovana s hitrim tempom življenja, nenehnim stresom in izzivi, ki nam jih prinaša sodobna družba. V takšnem okolju se pogosto soočamo z utrujenostjo in bolečinami v mišicah, ki postajajo skoraj neizogiben del našega vsakdana.

Utrujenost in bolečine v mišicah se pojavljajo kot pogost nespecifičen simptom, ki so ga deležni številni posamezniki in je povezan z različnimi zdravstvenimi stanji. 

Naši pacienti pogosto opisujejo občutek izčrpanosti in pomanjkanje energije, ki jim predstavljajo težave pri izpolnjevanju celo najpreprostejših nalog.

V zadnjem času se vedno več pozornosti namenja vlogi fizioterapije pri obvladovanju utrujenosti in bolečin v mišicah. 

Znanstvene raziskave kažejo, da pravilno usmerjeni fizioterapevtski pristopi ne le lajšajo bolečine, ampak tudi pomembno prispevajo k obnovi telesne energije in splošnemu počutju posameznika. 

Kako vam do življenja brez bolečin pomagamo v kliniki Medicofit, vam predstavljamo v nadaljevanju.

Pogosti vzroki za utrujenost in bolečine v mišicah

Utrujenost in bolečine v mišicah lahko imata različne vzroke, ki segajo od fizičnih dejavnikov do različnih zdravstvenih stanj. Pogosto je utrujenost povezana z obremenitvijo mišic med telesno dejavnostjo, ki presega običajno raven aktivnosti posameznika. Trenje in mikro-poškodbe mišičnih vlaken med vadbo lahko prispevajo k občutku utrujenosti in bolečin.

Poleg tega lahko sistematična pomanjkanja spanja vodijo v kronično utrujenost in mišične bolečine, saj se med spanjem obnavljajo mišična tkiva. Slaba prehrana, zlasti pomanjkanje ključnih hranil, lahko prav tako prispeva k slabšemu delovanju mišic in občutku izčrpanosti.

Na drugi strani lahko nekatere zdravstvene težave povzročijo podobne težave, kot so nalezljive bolezni, revmatične bolezni, hormonske motnje ali celo stres. Pomembno je prepoznati in obravnavati osnovni vzrok ter prilagoditi življenjski slog za izboljšanje počutja. 

promocijska fotografija

Visoka telesna aktivnost

Ob intenzivni mišični vadbi prihaja do mikro-poškodb mišičnih vlaken, kar v telesu sproži vnetni odziv, povzroča bolečino in utrujenost. 

Ustrezna priprava pred vadbo, postopno povečevanje intenzivnosti ter ustrezna regeneracija mišic po vadbi lahko zmanjšajo tveganje za prekomerno utrujenost in morebitne poškodbe.

Premalo telesne aktivnosti

Neaktivni življenjski slog lahko privede do pomanjkanja telesne pripravljenosti mišic. Mišice postanejo manj močne in bolj ohlapne, kar vodi v hitro utrujenost pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti. Redna telesna vadba je ključna za vzdrževanje mišične forme, ne glede na vašo starost.

Staranje

S staranjem mišice izgubljajo moč in svojo maso ter postajajo šibkejše. Kljub naravnemu procesu staranja je mogoče mišice okrepiti z redno vadbo v katerem koli starostnem obdobju. Fizioterapevtska vadba vam lahko pomaga ohranjati mišično moč in ravnovesje, še posebej pri daljših časih okrevanja po poškodbah pri visoki starosti.

Sindrom kronične utrujenosti

Stanje, kjer se utrujenost pojavi brez vnetja mišic, je pogosto povezano z virusnimi okužbami. Kljub ohranjeni mišični moči lahko bolniki doživljajo težave pri opravljanju mišičnih aktivnosti. Fizioterapija lahko prispeva k popolnemu okrevanju funkcije mišic pri tem sindromu.

Fibromialgija – kronična bolečina

Utrujenost in bolečine v mišicah pogosto povezujemo s stanjem znanim kot fibromialgija. Fibromialgija je kompleksen sindrom, značilen po kronični bolečini v mišicah in sklepih, pogosto spremljani s simptomi, kot so kronična utrujenost, prebavne težave, motnje spanja ter spremembe razpoloženja. 

Presenetljivo, to stanje prizadene od 2 do 8 odstotkov svetovnega prebivalstva, a kljub napredku v medicinski znanosti še vedno obstajajo nejasnosti v razumevanju nekaterih njegovih vidikov.

Fibromialgijo povezujemo s centralno senzibilizacijo, kar vključuje disfunkcijo nevrotransmiterjev, odgovornih za zaznavo, prenos in obdelavo bolečinskih dražljajev. 

Glavna značilnost tega stanja je kronična bolečina, predvsem v okviru gibalnega sistema. Raziskave so v zadnjih letih povezale patogenezo fibromialgije tudi z drugimi dejavniki, vključno z vnetnimi, imunskimi, endokrinimi, genetskimi in psihosocialnimi vplivi.

Diagnozo fibromialgije postavimo, ko pacient poroča o razširjenih bolečinah v vseh kvadrantih telesa vsaj 3 mesece, pri čemer se bolečina sproži ob pritisku na najmanj 11 od 18 točk, imenovanih občutljive točke. 

Presenetljivo je, da se simptomi fibromialgije pogosto začnejo po fizični ali čustveni travmi, čeprav v mnogih primerih ne najdemo očitnega sprožilca. Poleg tega so ženske bolj nagnjene k razvoju bolezni kot moški.

Kljub temu, da konvencionalne medicinske terapije prinašajo le omejene koristi in so večinoma usmerjene v simptomatsko zdravljenje, se kar 90 % ljudi z diagnozo fibromialgije odloči poiskati pomoč v fizioterapevtskem zdravljenju. 

Fizioterapevtski pristop omogoča lajšanje bolečinskih simptomov ter predstavlja pomembno podporo pri obvladovanju tega kompleksnega stanja.

promocijska fotografija

Bolezni mišičnega tkiva

Eden izmed resnejših, vendar na srečo precej redkejših vzrokov za nastanek bolečin, so vnetne bolezni mišic - revmatična polimialgija in miopatije, ki se običajno pojavljajo pri starejših odraslih. 

Miozitisi, zaznamovani z vnetjem mišic, povzročajo  mišične bolečine in oslabelost, kar lahko omejuje vsakodnevne aktivnosti.

Ste še slišali za revmatično polimialgijo? Revmatična polimialgija je avtoimunska bolezen, ki povzroča bolečine v mišicah, predvsem v vratu, ramenih, bokih in stegnih, spremljajo pa jo tudi utrujenost in splošno nelagodje. 

Za zdravljenje teh redkih bolezni se običajno uporabljajo protivnetna zdravila, kot so kortikosteroidi, in fizioterapija za ohranjanje gibljivosti ter zmanjšanje mišičnih bolečin.

Fizioterapevtsko zdravljenje utrujenosti in bolečin v mišicah 

Za obravnavo mišične utrujenosti, ki se pojavi kot simptom, ne obstajajo formalne smernice, saj je zdravljenje odvisno od osnovnega vzroka ali bolezni.

Strokovnjaki s področja fizioterapije imajo ključno vlogo pri obvladovanju utrujenosti in bolečin v mišicah ter izboljšanju kakovosti življenja posameznikov.

Čeprav ni enotnega zdravila za mišično utrujenost, se s fizioterapevtskimi tehnikami doseže zmanjšanje bolečine, vnetja, izboljšanje gibalnih funkcij ter povečanje gibljivosti in fleksibilnosti telesa. 

promocijska fotografija

Prva stopnja zdravljenja v kliniki Medicofit vključuje obvladovanje bolečine, kjer fizioterapevti aplicirajo manualno terapijo, sklepno mobilizacijo in miofascialno sproščanje za zmanjšanje mišične napetosti, izboljšanje prekrvavitve ter zmanjšanje bolečine.

Instrumentalna terapija, ki spodbuja naravne procese celjenja v telesu, vpliva na povečanje lokalne prekrvavitve, izboljšanje delovanja celičnega metabolizma in zmanjšanje bolečin. 

Sodobne terapevtske naprave, kot so TECAR WINTECARE terapija, diamagnetoterapija PERISO, visokoenergijski SUMMUS laser in visokotonska elektrostimulacija HiTOP, so nepogrešljiv del našega načrta zdravljenja.

Posebna terapevtska vadba, ki jo v kliniki Medicofit izvajajo strokovnjaki za biomehaniko gibanja – kineziologi, ima prav tako pomembno vlogo pri obravnavi utrujenosti in bolečin v mišicah. Prilagojen vadbeni program izboljšuje delovanje srčno-žilnega sistema, povečuje mišično moč telesa, vzdržljivost in gibljivost. 

Kaj pa v primeru fibromialgije? Pri fibromialgiji so raziskave pokazale, da nefarmakološke terapije, zlasti fizioterapija, predstavljajo najpomembnejši del zdravljenja. Fizioterapevtski pristopi vključujejo več modalitet, kot so aerobna vadba, vaje za krepitev mišic, vaje za gibljivost, miofascialno sproščanje in elektrostimulacija. 

Zdravljenje s protibolečinskimi zdravili se je prav pri sindromu fibromialgije izkazalo za izredno neuspešno, zato je za paciente še toliko pomembnejše pravočasno fizioterapevtsko ukrepanje.

Študije kažejo, da lahko fizioterapevtski pristopi izboljšajo simptome fibromialgije, brez neželenih stranskih učinkov, kot jih opazimo pri farmakološki terapiji. Individualno prilagojeno zdravljenje, ki ga nudimo v kliniki Medicofit, je ključno za doseganje optimalnih rezultatov pri posameznikih s to kompleksno bolečinsko motnjo.

promocijska fotografija

Kako si lahko pomagate sami?

Če se soočate z utrujenostjo in bolečinami v mišicah, obstaja več možnosti samopomoči in sprememb v življenjskem slogu, ki lahko pomagajo izboljšati vaše počutje. Fizioterapevti klinike Medicofit so za vas pripravili nekaj nasvetov:

Počitek in spanje: Poskrbite za dovolj kakovostnega spanja, saj se mišična regeneracija najbolj intenzivno odvija med počitkom.

Telesna dejavnost: Izvajajte zmerno telesno aktivnost, kot so sprehodi ali nizko intenzivne vaje, da spodbudite krvni obtok in okrepite mišice.

Prehrana: Poskrbite za uravnoteženo prehrano z zadostnim vnosom beljakovin, vitaminov in mineralov, ki so ključni za zdravje naših mišic.

Hidracija: Pijte dovolj vode, da ohranjate ustrezno hidracijo, kar pomaga pri preprečevanju mišičnih krčev in izboljšuje splošno počutje.

Postopno povečevanje aktivnosti: Če ste šele pričeli s fizično aktivnostjo, postopno povečujte intenzivnost vadbe, da se izognete prekomernemu naporu in obremenitvi mišic.

Če simptomi ne izboljšajo ali se poslabšajo, je priporočljivo poiskati nasvet strokovnjaka, da se izključijo morebitna zdravstvena stanja ali da se prejmejo dodatne smernice za obvladovanje vaših simptomov. V kliniki Medicofit smo do življenja brez bolečin pomagali že številnim.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA!