Anja Oman | 18. 3. 2020, 06:00

Kako narediti kruh brez kvasa (in drugi recepti, ki pridejo prav v času epidemije)

Tjaša Vede in Blaž Mikuljan

Kruh brez kvasa, palačinke brez jajc in jota iz pečice. Slovenijo so v zadnjih dveh dneh obkrožili posnetki izropanih trgovin, grožnje s popolno karanteno in zaskrbljenost v primeru zaustavitve uvoza sadja in zelenjave iz Italije. Kaj bomo kuhali?

V trenutni situaciji naj zaenkrat ne bi bilo razloga za skrb, a je v resnici trgovce že v četrtek presenetilo povpraševanje po kvasu. Morda njihova predvidevanja ob tem, kaj bomo Slovenci kupovali v času epidemije, izhajajo iz izkušenj drugih držav, a pozabljajo, da smo Slovenci odlični domači kuharji, ki še vedno zavihamo rokave in sami zamesimo svoj kruh.

Da bi se izognili prepirom ob policah trgovin, kdo bo vzel zadnji kvas ali zadnja jajca in pogledali, kaj vse lahko sami pripravimo iz sestavin, ki nam morda že nekaj časa ležijo v omarah, smo se obrnili na Tjašo Vede in Blaža Mikuljana, kuharski par, bolj znan pod imenom Midva kuhava.

Tjaša Vede in Blaž Mikuljan

Njuni recepti že pet let osvajajo Slovenijo tako prek njunega bloga kot prek različnih kuharskih revij in projektov. Tjaša je magistrica inženirka prehrane, ki skrbi, da so njuni recepti preprosti, izvrstnega okusa in videza, Blaž pa je razvijalec programske opreme, ki skrbi, da se ob njunih receptih nasmejimo in napolnimo s pozitivno energijo. Tudi ta del je danes še kako dobrodošel!

Z nami sta delila nekaj svojih receptov, ki naj bodo v uteho, moč in zdravje v tem kaotičnem času. Če zmanjka kvasa, moke, jajc ali še česa, ne skrbite, veliko se da tudi brez tega! 

1. Zarečenega kruha se ne poje več največ, saj so ga prehitele te simpatične bombetke: BOMBETKE BREZ KVASA 

Srž ekspresnosti teh okroglih napihnjenk tiči v manjku kvasa, ki ga uspešno nadomestijo pecilni prašek, vinski kamen ali soda bikarbona.

V bombetke je zbombano:
470 g pirine moke
2 zvrhani žlicki pecilnega praška (midva sva uporabila pecilni prašek iz vinskega kamna)
50 g masla
1 jajce
2 dl tekočega jogurta
1,5 žličke soli

Na bombetke je nametano:
1 jajce
1 žlica mleka
mak
sir
sezam

PRIPRAVA
Jajce penasto pretepi in k njemu zmešaj jogurt. Moko, sol in pecilni prašek zmešaj v ločeni posodi, nakar jih skupaj z maslom sobne temperature streseš k jajčno-jogurtovi zmešnjavi.

Dobljeno testo zgneti in iz njega oblikuj male kroglice. Če je preveč lepljivo, dodaj malo moke. Premaži jih s stepenim jajčkom, ki mu dodaš žlico mleka in posuj z makom, sezamom ali malo nastrganega sira.
Bombetke peci 15-20 minut na 180 stopinjah.

Še preden se zaveš, imaš pred seboj mini grmadico slastnih toplih bombetk. Navali! Bombetkast tek!

Tjaša Vede in Blaž Mikuljan

2. Ni jajc, ni panike: PALAČINKE BREZ JAJC 

Jajca imajo v klasičnih palačinkah več vlog, zato jih ni moč nadomestiti le z eno sestavino. Zagotavljanje strukture ob njihovi odsotnosti povsem prevzame moka, za rahlost in sočnost pa vskočita pecilni prašek in olje ali maslo.

V sploščenih krogih se skriva:
0,5 l mleka
2 žlici olja ali stopljenega masla
200 g moke
1 žlička pecilnega praška
2 žlici sladkorja
1 ščepec soli

V palačinke natlači:
300 g zamrznjenih višenj ali drugega zamrznjenega sadja
2 žlici vanilijevega pudinga
1 žlico sladkorja v prahu

PRIPRAVA
Moko in pecilni prašek zmešaj, nakar ju streseš k drugim sestavinam in pošteno zmešaš. Pri peki brezjajčnih palačink je temperatura ponve zelo pomembna – ta naj bo na srednji vrednosti. V ponev vlij maso, jo z nagibanjem razporedi po celotni površini in ko začnejo robovi rjaveti, palačinko obrni. Po pol minute peke na drugi strani je palačinka nared!

Danes se kaj hitro lahko zgodi, da nimaš pri roki niti namaza za palačinke. Nikar ne obupuj, temveč hitro v kozici pokuhaj zamrznjene višnje (ali drugo zamrznjeno sadje, ki se skrivav skrinji) in sladkor. V 1 dl hladne vode zmešaj puding in ga vmešaj k višnjam. Pokuhaj, da se zmes zgosti. Sveže pečene brezjajčne palačinke natlači z vanilijevo višnjevim nadevom in sladka gostija se lahko prične! 

Tjaša Vede in Blaž Mikuljan

3. . Pravi pisker sreče: JOTA IZ PEČICE

Odlična jota polnega okusa, ki zahteva le malo dela. Potrebuješ le litoželezno posodo, za ostalo bo poskrbela pečica.

Sestavine:
500 g kisle repe
250 g rjavega fižola
3 večji krompirji
400 g prekajenih reber
4 čebule
1 žlička sladke rdeče paprike 
1 zvrhana žlica moke
2 stroka česna
maslo
lovorjev list 
poper v zrnju 
sol

PRIPRAVA
Fižol namoči čez noč, nato pa vodo, v katerem se je namakal, odlij.
Posodo pristavi na ogenj in v njej na dveh žlicah masla zlatorumeno popraži grobo nasekljano čebulo.
V posodo vrzi še nasekljan česen in ko ta zadiši, sta na vrsti sladka rdeča paprika in moka. Vse skupaj na hitro popraži.
Repo poplakni, da ni prekisla, krompir pa olupi in nareži na majhne kocke.
V pisker vrzi repo, krompir, rebra, lovor ter stresi poprova zrna in zajeten ščepec soli.
Vlij toliko vode, da prekrije vse našteto, nato pa posodo pokrij in mirno pospravi v pečico, segreto na 150 °C.
Na vrsti je 3-4 ure dolga kuha, nato preveri, če je potrebno doliti kaj vode. Dosoli po okusu.


Medtem, ko se je ta imenitna jota ubadala sama s sabo, je tebi ostalo dovolj časa za druge aktivnosti. Kljub temu te na koncu pričaka krožnik, poln veselja, in en sam lonec za pomiti.

Tjaša Vede in Blaž Mikuljan

4. Malica iz sestavin v omari: HRUSTLJAVI RŽENI KRUHKI S SEMENI in TUNIN NAMAZ

Krhke ploščice so mešanica:
100 g ržene moke
50 g zdrobljenih bučnih semen
50 g sončničnih semen
50 g sezamovih semen
20 g mletih lanenih semen
150 ml tople vode
žličke soli

Hrustljavi kruhki
Čisto vse sestavine zberi v eni posodi in jih zmešaj do enakomerne mase.

Del recepta, ki zahteva malce potrpljenja, je valjanje mase. Vtakni jo med dve plasti papirja za peko in jo razvaljaj do čim tanjše debeline. V kolikor bodo kruhki predebeli, lahko že pred ugrizom naročiš obisk pri zobozdravniku.

Ko je masa zadovoljive debeline, odstrani zgornjo plast papirja za peko in jo prestavi na pekač ter nareži na pravokotnike.
Če v tem trenutku ugrizneš v kruhek, bo hitro jasno, da manjka ključen element – hrustljavost! V ta namen pekač zarini v pečico, segreto na 150 stopinj, kjer naj mirno čaka 30-35 minut.

Pečene hrustljavčke le še razdeli na ploščice. Brez dvoma so odličen poligon za raznovrstne namaze in nadeve, lahko pa preizkusiš hiter tunin namaz, s katerim sva kruhke obogatila midva.

Hiter tunin namaz
Tunin razmaz vsebuje:
1 malo pločevinko tune
sirček philadelphia
peteršilj
sol
poper

Sirček philadelphia, odcejeno tuno, sol, poper in peteršilj zmešaj v enakomeren namaz. To je pa res hitro

Malica je na mizi, zato zbobnaj vse bližnje v jedilnico. Epsko hrustanje, kateremu se pridruži cela soseska, doseže deveto vas in o njemu kot o neznanem grmenju poročajo tudi mediji. Prehrustljav tek!

Tjaša Vede in Blaž Mikuljan


 
5. Po receptu mame Ane: KROMPIRJEVA JUHA S KORENJEM

Spomin na to juho seže daleč v Tjašino otroštvo, ko jo je redno kuhala njena babica Ana, najlepše pa je, da za njo potrebuješ le malo sestavin in še manj časa.

Sestavine za 4 krožnike:
500 g krompirja
500 g korenja
1 srednja čebula
1 žlička timijana
1 ščepec muškatnega oreščka
40 g masla
1,5 l zelenjavne jušne osnove
1 žlica paradižnikovega koncentrata
2 žlici jabolčnega kisa
sol
poper

PRIPRAVA
Korenje olupi in nareži na kolobarje, olupljen krompir pa nareži na kocke, ki naj bodo v velikosti korenčkovih kolesc.
Čebulo na grobo nasekljaj in jo na srednje-visoki vročini praži, da se zmehča in porumeni.
Zdaj v pisker stresi krompir in korenje ter ju zasuj s timijanom.
Tako zasedbo kaki 2 minuti mešaj in prekladaj po kastroli, nato pa vanjo vlij še jušno osnovo. V kolikor nimaš svoje osnove, se lahko poslužiš tudi zelenjavnih jušnih kock (močno priporočava pripravo svoje zelenjavne osnove).
V lonec zdrizni še paradižnikov koncentrat.
Juho kuhaj kakih 15-20 minut – odvisno od velikosti narezane zelenjave. Ko sta krompir in korenje kuhana, posodo odstavi, v juho pa pomoči palični mešalnik. Nama je všeč, če je juha polna kosov zelenjave, zato jo na hitro le parkrat pomiksava. Če ti je bolj do povsem kremne juhe, jo spasiraj do konca.
Preostane le še obogatitev okusa s kisom ter nastrganim muškatnim oreščkom.

Tjaša Vede in Blaž Mikuljan

Tjaša in Blaž vam svetujeta, da si na zalogo kupite predvsem stvari, ki zdržijo dlje časa in jih boste lahko uporabili tudi kasneje. Za več receptov vas vabita na www.midvakuhava.si in nam vsem želita, da ostanemo mirni in razsodni. Sporočata, da poln želodec pomaga. 

PREBERITE ŠE: 7 dejstev o koronavirusu, ki vas bodo vsaj malce pomirila ali Kako odpovedi dogodkov in samokarantena pomagajo reševati življenja

PRIPOROČAMO TUDI: 22-letna Slovenka Tea iskreno o okužbi s koronavirusom: "Oglašajo se mi tudi takšni, ki preživljajo isto"

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel