N. V. | 17. 12. 2022, 07:42 | Vir: STA

130 tisoč Slovencev brez osebnega zdravnika. Golob: "Velikih rešitev pred 2024 ne more biti"

Borut Živulović/BOBO

"Razumem stisko ljudi, vendar ni rešitev čez noč, to ne obstaja," je dejal.

Pomanjkanje družinskih zdravnikov je eden od najbolj perečih problemov v Sloveniji. Samo ljubljanski zdravstveni dom je v zadnjih dveh letih zapustilo več družinskih zdravnikov, trenutno pa je v Sloveniji 130 tisoč ljudi, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika.

Oglasil se je predsednik vlade

Predsednik vlade Robert Golob ob zaostrenih razmerah v zdravstvu pravi, da razume stisko ljudi, "vendar ni rešitev čez noč, to ne obstaja".

Razume, da je situacija v zdravstvu huda in zato so v stranki reševanje razmer na tem področju postavili kot eno od svojih prioritet. Po njegovih besedah niso v ničemer spreminjali svojih predvolilnih obljub, med drugim so pripravili in sprejeli izhodno covidno strategijo ter interventni zakon z namenom skrajševanja čakalnih vrst.

Rezultatov ni, problemi ostajajo

"Je kdo napovedal, da bodo rezultati v šestih mesecih in da bo reforma izpeljana v šestih mesecih? Nihče nikoli," je poudaril.

Ob tem je spomnil na napovedi, da bodo reformo zdravstva izpeljali v letu 2024, v prihajajočem letu pa bodo vse rešitve problemov, s katerimi se zdaj soočamo, sestavili v paket, za katerega verjamejo, da bo deloval: "Najlažje je dvigniti roke in reči, ne da se. Mi se ne bomo vdali, bomo delali naprej, vendar velikih rešitev in reforme pred letom 2024 ne more biti."

Kaj pa bomo do leta 2024?

Napovedal je, do bodo do takrat vpeljevali majhne rešitve, kot so na primer ambulante za ljudi brez osebnega zdravnika.

Ob tem je napovedal spremembo delovne zakonodaje, "ker zdravnikov ne moremo ne hitro izobraziti in žal tudi na hitro pripeljati iz tujine, ker je delovna zakonodaja in zakonodaja o tujcih taka".

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord