A. B. | 17. 4. 2023, 06:35

31 ur po nevarnem padcu 33-letne jamarke: uspel jim je nadčloveški podvig ponesrečenke na površje, a kakšno je njeno stanje?

Profimedia/Facebook/Jamarska reševalna služba/fotomontaža

Malo po 4. uri zjutraj so sporočili, da jim je ponesrečeno jamarko uspelo izvleči iz ozke Vranjodolske jame. 

Pri raziskovanju nove jame v bližini Dolenje vasi pri Cerknici je prišlo do nesreče, smo poročali. Na globini približno sto metrov v sicer stopnjastem breznu je jamarki Jamarskega društva Rakek na glavo padel večji kamen. Ob tem se je razbila čelada in ji poškodovala glavo. Ob padcu kamna, se je poškodovanka sesedla in padla v nezavest. 

Po 31 urah reševanja je okoli 4. ure zjutraj jamarskim reševalcem jamarko uspelo rešiti iz Vranjedolske jame pri Dolenjski vasi pri Cerknici. Njeno stanje je nespremenjeno - ima poškodovano glavo in je v nezavesti, vendar je stabilna in odzivna na bolečinske dražljaje. Informacije je za 24UR sporočila jamarska reševalka Mateja Mazgan Senegačnik

Facebook/Jamarsko društvo Rakek

Dviganje potekalo počasi 

A v nesreči ni bila sama, spomnimo, da je v neraziskano jamo odšlo šest jamarjev. Ko se je na navedeni globini zgodila nesreča, je eden od jamarjev zapustil jamo in obvestil reševalne službe. 

Zaradi njenega stanja je dvig potekal počasi in nadzorovano, ves čas dviganja sta jo spremljala zdravnika, Tina Bizjak in zdravstveni tehnik Samo Milanič. Njeno stanje je za čas dviga ostalo stabilo, ob tem, ko jim jo je uspelo dvigniti na površje, sta jo pregledala zdravnika gorske reševalne službe Peter Najdenov in anestiziologinja Martina Gubina. 

STA/posnetek zaslona

 Z reševalnim vozilom so jo odpeljali v Cerknico, nato pa s helikopterjem v UKC Ljubljana. 

"Težko opišem, kako je biti del takšne ekipe, kot je Jamarska reševalna služba. To je nekaj posebnega, zelo si pripaden, timsko delo je pogoj, hkrati pa se tu sklepajo velika prijateljstva. To občutimo vsi in le tako smo lahko uspešni pri reševanju. Naše uspešno delo pa gre seveda pripisati tudi številnim vajam, ki jih izvajamo večkrat letno," je za omenjen medij povedala Mazgan Senegačnikova. 

V reševalni akciji je sodelovalo prek sto reševalcev in pripadnikov drugih služb. Da ne bi prišlo do podhladitev, so v jami uredili dve "topli točki" z ogrevanimi bivaki. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord