30. 3. 2023, 18:00

Ocena analitika: je Golob novi Pahor?

Borut Živulovič/Bobo

Premier Robert Golob je pred dnevi poleg zasebnega življenja spregovoril tudi o napovedanih reformah. Ali to nakazuje, da se odmika od tistih reform, za katere je trdil, da so ključnega pomena?

Predsednik vlade Robert Golob je v torkovem intervjuju zelo odprto govoril o svoji novi partnerici Tini Gaber. V pogovoru je med drugim kritiziral tudi finančno ministrstvo in njegovo komuniciranje o davčni reformi.

Golobovo nezadovoljstvo s komunikacijo je odneslo državnega sekretarja Tilna Božiča, medtem ko finančni minister Klemen Boštjančič možnost odstopa zavrača. V koaliciji je tako močno zavrelo, neuradno je celo slišati, da je premier priznal, da je stvar zavožena, poroča N1.

Gre za nepremišljeno izjavo v občutljivem trenutku?

Analitik Andraž Zorko, ustanovitelj in partner v družbi Valicon, je za N1 ocenil, da gre za nepremišljeno izjavo v občutljivem trenutku. "Tudi kontekst te izjave je nekoliko nenavaden, gre za mešanje javnih in zasebnih stvari v eni oddaji," je dejal in poudaril, da je pri reformah ključno prav komuniciranje. "Dvomim, da bi predsednik vlade v tem trenutku dvignil roke."

Borut Živulović/Bobo

Izjavo pred kamerami je podal še vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda, Borut Sajovic, ki je želel pomiriti duhove. Njegova izjava bi lahko bila poskus sanacije morebitne nastale škode. "Z reformami še vedno mislimo resno, želja je, že zdavnaj bi morale biti, mi voljo in energijo imamo. In vsa ekipa v to zaupa."

Kako uspešna je vlada pri komunikaciji?

Ker je bila vlada Janeza Janše na udaru kritik komunikacije, je Valicon začel meriti uspešnost komuniciranja vlade s prebivalci. Zorko navaja, da tudi Golobova vlada pri komunikaciji ni najuspešnejša. Meritve med vsemi merjenimi kazalniki celo nakazujejo, da je uspešnost njihovega komuniciranja še najbolj padla.

BOBO

Zorko se strinja z Golobom, da je ravno komunikacija ključna pri uspešnosti reform. "Reforme zahtevajo širši konsenz v družbi, ne samo med političnimi strankami, ampak med prebivalci. Če tega konsenza ni, se pojavljajo dezinformacije," je za N1 dejal analitik. Svojo izjavo je prikazal skozi primer davčne reforme. Opomnil je na poskuse reform, ki so propadli. Izpostavil je razpad vlade nekdanjega predsednika Boruta Pahorja po porazu na referendumih.

Zorko je pojasnil: "Po epidemiji, nepriljubljenih ukrepih in nestrpnosti do prejšnje vlade je padec podpore Golobovi vladi še toliko bolj izrazit. Težko jo je pridobiti nazaj, ker za to ni osnove." Podpora Golobovi vladi močno pada, in to ravno v času, ko bi morala imeti trdno podporo za izvedbo reform.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ