Uredništvo | 16. 2. 2024, 18:50

Bi lahko tožba zaustavila prenovo ljubljanske Drame?

Žiga Živulovič jr./Bobo

Poleti naj bi se začela prenova ljubljanske Drame, igralski ansambel pa se seli v industrijsko cono Litrostoj. Toda gradbenega dovoljenja še ni, prebivalci sosednje hiše pa so zaradi gradnje vložili tožbo zoper državo. Kako bo to vplivalo na celoten proces?

Težko pričakovana prenova ljubljanske Drame naj bi bila končno pred vrati. Začetek gradbenih del načrtujejo sredi letošnjega leta, ko bo moral igralski ansambel tudi zapustiti svojo matično stavbo in se preseliti v industrijsko cono Litostoj, konec projekta pa je načrtovan do konca leta 2026.

Toda včeraj je TV Slovenija poročala, da bi se proces utegnil nekoliko zamakniti. Gradbenega dovoljenja namreč še vedno ni, obenem pa so prebivalci sosednje Nemške hiše pred kratkim vložili tožbo zoper državo.

Kamen spotike je to, da je vlada sprejela sklep, da t. i. Gradišče, ulica med Dramo in Nemško hišo, postane javna korist.

"Ulica Gradišče ni javna ulica, ampak je zemljišče v solasti Drame, sosedov, občine. Za uporabo tega zemljišča je morala Drama pridobiti soglasja vseh lastnikov. Na to temo so več kot tri leta potekala pogajanja s solastniki in ker so bila ta pogajanja neuspešna, ker so bile nerazumne zahteve in tudi zakonsko neuresničljive, se je vlada odločila, da bo posegla po orodju, ki ga ima na voljo v Zakonu o urejanju prostora in je za gradnjo Drame, ki je javna, državna, kulturna infrastruktura razglasila javno korist," je vlada obrazložila svojo odločitev.

Državni sekretar na kulturnem ministrstvu Matevž Čelik je za TV Slovenija dejal, da so imeli okoliški stanovalci zelo veliko zahtev, ki so bile finančne narave, tudi zagotavljanja parkirišč v času gradnje, vendar naj bi snovalci projekta na vse te zahteve odgovorili. Vse naj ne bi bile uresničljive na način, kot so bile podane, vendar pa naj bi bile uresničljive na druge načine, ki so jih v pogovorih s stanovalci tudi ponudili.

71 tisoč evrov mesečno za nadomestne prostore

Marsikoga je zmotilo tudi to, da bo nadomestne prostore za Dramo zagotavljal zasebnik, ne kak drug javni zavod. Za industrijsko cono Litostroj v Šiški stoji znani poslovnež Miran Boštic, za najem polovice njegovega prostora pa bo Drama plačevala 71 tisoč evrov na mesec. Za gostovanje Drame bo Boštic tako letno prejel dober milijon evrov, saj mu bodo poleg najemnine plačevali še za stroške.

"Pogodba je za zdaj narejena 3 + 1 + 1. Zdaj, če bi bilo treba podaljšat, se podaljšanje definira pol leta vnaprej, tako da imamo vsi čas; mi, da novo vsebino pripravimo in te prostore poskušamo dati spet na trg, Drama pa ima čas, da se umakne," za RTV Slovenija pojasnjuje Boštic, ki upa, da mu bo MOL pomagal v tem smislu, da bo prilagodil poti avtobusnih postaj, da bo nova lokacija Drame lažje dostopna.

Zakaj prostorov ni mogel ponuditi noben javni zavod? Ravnateljica Drame Vesna Jurca Tadel je povedala, da so se med drugim dogovarjali tudi s sosednjim Cankarjevim domom. 

"Dogovor, da bi tam izvajali program Male drame, je bil že dolgo sklenjen oziroma je veljal. Tudi mi smo začeli z njimi dogovore izhajajoč iz tega, da je Mala Drama tam zagotovljena, ampak mi smo seveda iskali tudi prostor za izvajanje programa na velikem odru. To pa se je izkazalo kot velik problem. Recimo za sezono 2024/25 bi lahko v Cankarjevem domu dobili en termin v Linhartovi dvorani, kratek, in dva v Štihovi dvorani, kar absolutno ni primerno."

Tudi direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski je namignila, da z Dramo niso mogli najti skupnega jezika.

Morda vas zanima tudi:

"Lastni prihodki se v 80 odstotkih ustvarijo v Gallusovi in Linhartovi dvorani, ki sta poglavitni vir prihodka tako za umetniški kot kongresni program. Torej, nameniti Gallusa ali Linharta za več let ekskluzivno Drami ali komer koli drugemu, pomeni temeljito strateško preusmeritev Cankarjevega doma in več zunanjih partnerjev ter konec Cankarjevega doma, kot ga poznamo zadnjih 40 let. Drama se je lani odločila, da ponujene Dvorane Duše Počkaj za izvedbo programa Male Drame ne potrebuje, pa tudi posameznih blokov v drugih dvoranah ne, da jih zanima dvorana v velikosti matične velike dvorane, v kateri bodo ekskluzivno oni sami. Obveščeni smo bili, da so našli za njih boljše rešitve."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol