R. K. | 12. 4. 2023, 12:39

Zasebnim interesom je odklenkalo: vlada sprejela odmevno odločitev (poglejte, kakšno)

Žiga Živulovič jr./Bobo

Predstavniki koalicije so pojasnili, kako se nameravajo lotiti pomembnih sprememb v slovenskem zdravstvenem sistemu.

Predstavniki vlade so spregovorili o vloženi noveli zakona, s katero želijo na novo urejati zdravstveno zavarovanje. Predsednica parlamentarnega odbora za zdravstvo Tamara Kozlovič je pojasnila, da gre za poslanski in ne vladni zakon, z njim pa nameravajo med drugim zamrzniti višino premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, preden jo zavarovalnice povišajo, kot je to pred kratkim čez noč storila zavarovalnica Generali. Tudi Golob je dejal, da sta bila cilja pri vložitvi tega zakona dva: zamrznitev višine premije v celoti in izločitev zasebnega interesa iz tega dela zdravstvenega sistema

STA/posnetek zaslona

Sredstva bodo ostala v zdravstveni blagajni

Kozlovičeva je ob tem poudarila, da z dvigovanjem premij za plačilo zdravstvenega zavarovanja obstaja tveganje, da bi začeli ljudje odpovedovati zavarovanja. Z novelo zakona želijo po njenih besedah preprečiti poslabšanje položaja slovenskega pacienta in povečanje stisk ljudi. Ob tem je poudarila, da bodo z nastopom novega zakona vsa sredstva, ki jih bodo s premijami zbrali, ostala v zdravstveni blagajni. Raven in obseg storitev bosta hkrati ostala na isti ravni kot danes.

Pojasnila je, da novela zakona ni nastala pod taktirko Golobove vlade, ampak je nastala na podlagi osnutkov, ki jih je v letih 2019 in 2020 pripravila vlada Marjana Šarca. Ta vlada je osnutke zakonov, ki so bili podprti že v tedanji koaliciji, o njih pa je že tekla tudi javna razprava, le nadgradila. Glede na novelo zakona bo plačevanje po novem sestavljeno iz dveh delov. Proporcionalni delež, ki ga plačujemo že zdaj, bo ostal enak, novost pa bo prispevek v obliki pavšala 35 evrov, ki bo fiksiran.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Dodala je, da bo zakon v veljavo stopil že 1. septembra 2023, saj so se v vladi želeli odzvati hitro.

Če bo denarja zmanjkalo, ga bodo vzeli iz proračuna

Tudi predsednik vlade je dejal, da bodo z novim zakonom dosegli dva cilja: preprečili bodo podražitve in iz naslova zdravstvenega zavarovanja izločili zasebne interese. Kot je razkril Golob, je to tudi razlog, da so se tega lotili. Sistem plačevanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bo po premierjevih besedah za zdaj ostal enak, spreminjati pa ga nameravajo pozneje. In sicer tako, da bo bolj socialno pravičen. Takrat se bodo po njegovi napovedi ukvarjali tudi s premembami v načinu financiranja.

Če tega ne bi storili, bi po Golobovih besedah zavarovalnice v naslednjih mesecih tekmovale, kdo bo premijo bolj dvignil. Zdaj pa bodo to preprečili, je dejal in poudaril, da so v koaliciji in med resornimi ministrstvi glede tega enotni. Povedal je še, da bodo denar, v primeru da bi ga zmanjkalo, vzeli iz proračuna. Do leta 2025 pa morajo spremeniti tudi oblike financiranja. Ob tem je obsodil nenadni dvig zavarovalne premije ene od slovenskih zavarovalnic pred kratkimi in dejanje označil kot zavržno.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Nenadni dvig zavarovalne premije za vlado nesprejemljiv

Med drugim je spregovoril tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, ki je plačevanje dodatnega zavarovanja označil za "najbolj nepravičen davek v državi". Po njegovih besedah vse druge davke plačujemo glede na višino naših prejemkov, kar pa ne drži za dodatno zavarovanje: "Do zdaj sta 35 evrov plačevala tako snažilka kot predsednik države," je dejal minister in dodal, da je denar ostajal v rokah zasebnih zavarovalnic.

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je pojasnil, da je v petek opravil razgovor z vsemi tremi zavarovalnicami, a je na točki, ko so ugotovili, da je dodatno zavarovanje za vse tri zavarovalnice samo zavarovalni produkt, prišlo do preloma. Namera, da zavarovalnice brez kakršnekoli podlage čez noč dvignejo premijo, temu pa sledita tudi obe preostali zavarovalnici, je po Loredanovih besedah za vlado nesprejemljiva. "Mislim, da smo danes na prelomni točki spremembe zdravstvenega sistema, ki je zapisana v koalicijski pogodbi," je dejal.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Bešič Loredan in Boštjančič z roko v roki

"Za razliko od predhodnikov sva s finančnim ministrom uskaljena," je dodal zdravstveni minister in hkrati poudaril, da bodo denar, ki ga bo zelo verjetno zmanjkalo, našli v zdravstveni blagajni. Njegove besede je potrdil tudi finančni minister Klemen Boštjančič, ki je povedal, da je zdravstvena reforma prioriteta te vlade. Vanjo so usmerili vse sile, za tem pa stoji celotna vlada. Tudi on je poudaril je, da je hitra vložitev zakona posledica enkratnega visokega dviga dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, za katerega se je odločila ena zavarovalnica. "Želim si, da ne bi bilo treba odreagirati tako, kot smo," je dodal.

Tudi on je poudaril, da imata z ministrom Loredanom enako mnenje in sta 100-odstotno usklajena

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol