A. B. | 28. 8. 2022, 07:00

Bodo električne polnilnice na Lidlovih parkiriščih zares plačljive? Imamo pojasnila odgovornih

Uredništvo/fotomontaža

Polnilnice za električne avtomobile postajajo tudi v Sloveniji na mnogih mestih plačljive, trgovska veriga pa je med drugim v določenih državah že uvedla plačilo na polnjenje. Obrnili smo se na pristojne, ki so nam pojasnili, zakaj so prvotno uvajali tovrstno možnost in ali ta še zmeraj ostaja brezplačna. 

Trgovinska veriga Lidl je tudi v Sloveniji kot drugih državah pred časom začela z uvajanjem brezplačnih parkirnih mest, na katerih lahko lastniki električnih jeklenih konjičkov te napolnijo brez dodatnih stroškov.

Vendarle pa so v nekaterih državah začeli tovrstno prakso spreminjati - na Slovaškem tako polnjenje ni več brezplačno, kar upravičujejo z razlogom, da so prakso zlorabljali mnogi slovaški taksisti. 

Kakšno je stanje v Sloveniji smo povprašali odgovorne trgovske verige Lidl, ki so nam pojasnili, ali v Sloveniji polnjenje na elektriko še ostaja brezplačna praksa. 

Hitra polnilnica pri Lidlu v Mariboru.

Hitra polnilnica pri Lidlu v Mariboru.

Uredništvo

Ali v Sloveniji polnjenje ostaja brezplačno? 

"V Lidlu Slovenija je del spodbujanja kupcev k bolj trajnostnem obnašanju tudi to, da jim pri prehodu na elektrifcirana vozila ponudimo možnost, da si jih napolnijo v času, ko pri nas opravljajo nakup," v uvodnih besedah zapišejo pristojni.

Praksa brezplačnega polnjenja, ki so jo postopoma uvajali v letu 2020 omogoča polnjenje le v delovnem času trgovine, največ za eno uro. Postopek polnjenja se po navedbah na njihovi spletni strani po eni uri zaključi samodejno. 

Kot so pojasnili za naš portal, mrežo polnilnic še vzpostavljajo in dodajajo: "Polnjenje pri nas trenutno ostaja brezplačno." 

Polnilnico lahko lastniki električnih jeklenih konjičkov uporabljajo eno uro.

Polnilnico lahko lastniki električnih jeklenih konjičkov uporabljajo eno uro.

Uredništvo

Bo tako tudi ostalo? 

Uvajanje plačljivega polnjenja bi lahko bila sprememba, ki bi jo trgovinska veriga kmalu uvedla v svojo mrežo polnilnic, na kar so namignili v odgovoru za spletni portal e-maribor v sredini letošnjega leta. Ena izmed bralk se je namreč takrat obrnila na naveden portal s pričanjem, da so zmanjšali moč polnjenja na polnilnicah. 

Takrat so pojasnili: "Moč na polnilnicah smo zmanjšali, saj smo ob preverjanju na terenu ugotovili, da je prihajalo do pogostega (celodnevnega) polnjenja avtomobilov s strani oseb, ki niso bili naši kupci, pač pa predvsem nosilci storitvenih dejavnosti. Prejemali smo tudi številne pritožbe naših kupcev, da so polnilnice stalno zasedene."

V trgovski verigi so nekoliko zmanjšali moč pretoka elektrike.

V trgovski verigi so nekoliko zmanjšali moč pretoka elektrike.

Uredništvo

Zato Lidlove polnilnice ne polnijo s polno močjo, saj, kot so pojasnili, zaradi navedenih zlorab trenutno še niso našli primernejše rešitve: "Dokler pa ne najdemo ustrezne druge rešitve, smo bili začasno primorani zmanjšati polnilno moč. Za nevšečnost se kupcem opravičujemo in obenem prosimo za razumevanje."

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ