A. B. | 27. 8. 2022, 12:08

Študentje zgroženi: magistri farmacije, ki so naziv pridobili po 1. juniju letos, do tega po novem pravilniku niso več upravičeni

Profimedia

"Sprememba pravilnika nam je kot bodočim delavcem dobesedno čez noč vzela možnost zaposlitve in s tem posredno tudi otežila osamosvojitev," pojasnjuje ena od magistric na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani, zaradi česar študentje zahtevajo, da se tovrstne spremembe ne pometajo pod prag. 

Nekdanji minister za zdravje Janez Poklukar je konec maja sprejel pravilnik, zaradi katerega študentom, ki magistrirajo iz znanja farmacije, naložil dodatno obveznost. "Pravilnik prinaša korenite spremembe in težave za marsikaterega, predvsem zaradi novih zahtev pri izvedbi strokovnega izpita brez kakršnega koli prehodnega obdobja," so v sporočilu za javnost pojasnili študentje. 

Le z opravljanjem strokovnega izpita namreč ti pridobijo naziv magistra. Vsi, ki so torej magistrirali po 1. juniju, ko je pravilnik stopil v veljavo, so ostali brez magistrskega naziva.

Študentje so zgroženi, nekateri z nazivom že zaposleni

Pravilnik, ki je bil podpisan 31. maja letos, v veljavo pa je stopil le dan kasneje, je presenetil študente farmacije na Fakulteti za farmacijo (FFA), ki jim je to informacijo posredovala šele 24. avgusta. Težava se skriva v tem, da tistim, ki so magistrirali do 31. maja, ni treba opraviti dodatnega strokovnega izpita, tisti, ki so magistrirali le en dan kasneje pa bodo tega primorani opraviti.

"Nekateri so se v vmesnem času tudi zaposlili, zdaj pa jim je bila praktično odvzeta kvalifikacija za nadaljnje opravljanje farmacevtskega poklica," so ogorčeni študentje. 

Pravilnik krši njihove pravice

"Pravilnik je napisan tako, da so kršene znotrajgeneracijske pravice, dolžnosti in pričakovanja," študentje opozarjajo. Do 24. avgusta je namreč doštudiralo še nekaj izmed njih, a jim izobrazba ne bo priznana.

"Brez predhodnega obdobja se nam zdi popolnoma nekorektno napovedati izpitni rok za opravljanje strokovnega izpita, ki so ga vse od 2009 študentje opravili z zaključkom študija, tj. po opravljenem zagovoru magistrske naloge," v sporočilu za  javnost poudarjajo študentje. 

Za študente, ki so oz. bodo magistrirali od 1. junija dalje, so pristojni organizirali dodatno preverjanje iz vsebine osnov pravne ureditve zdravstvenega varstva.

Kakšen je odziv fakultete? 

V dopisu za študente je Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani (UL FFA) razložila: "Novi pravilnik je prinesel predvsem drugačne zahteve pri izvedbi strokovnega izpita, izvedbo le-tega pa prenesel na Fakulteto za farmacijo Univerze v Ljubljani (UL FFA) brez kakršnegakoli prehodnega obdobja."

Ob tem so dodali, da fakulteta kot izvajalec strokovnih izpitov ni bila povabljena v pripravo sprememb pravilnika, ne glede na to, da ta izpite izvaja že od leta 2009. 

"Z Ministrstvom za zdravje smo tako od junija naprej v intenzivnem stiku z namenom reševanja nastale situacije. Kljub našim drugačnim predlogom je Ministrstvo za zdravje vztrajalo pri zahtevi, da mora imeti predsednik komisije za strokovni izpit izobrazbo iz pravne smeri in da predsednik komisije preverja znanje iz osnov pravne ureditve zdravstvenega varstva," pojasnjujejo.

Dodali so, da študentom, pri katerih ta pogoj ni bil izpolnjen, ne morejo izdati potrdila o opravljenem strokovnem izpitu. 

Le 14 dni za pripravo na izpit

"Brez predhodnega obdobja se nam zdi popolnoma nekorektno napovedati izpitni rok za opravljanje strokovnega izpita, ki so ga vse od 2009 študentje opravili z zaključkom študija, tj. po opravljenem zagovoru magistrske naloge," dodajajo študentje v sporočilu za javnosti z zavedanjem, da imajo za pripravo na izpit časa le dobrih 14 dni. 

"Dejansko so roke napovedali dobrih 14 dni pred izpitom," opozarja ena od študentk in dodaja, da je to malo časa za pripravo, poleg tega pa so nekateri v tem času v tujini. Prvi rok je razpisan za 9. september, ustno preverjanje znanja pa naj bi trajalo največ 30 minut. 

Kakšne so njihove zahteve?

Študentom je v bran stopila tudi Študentska organizacija, predsednik ŠOU Klemen Petek je v sodelovanju s predsednikom ŠO FFA Robertom Šebenikom na Ministrstvo za zdravje poslal poziv k čimprejšnjemu urgentnemu sestanku z ministrom Danijelom Bešičem Loredanom.

"Pričakujemo, da bo minister v najkrajšem možnem času odpravil to sporno določbo pravilnika, ki jo je sprejelo ministrstvo v času mandata prejšnje Vlade RS in omogočil magistrom farmacije enake pogoje, kot so jih bili deležni njihovi predhodniki," so pojasnili na ŠOU v Ljubljani. 

Tem zahtevam se pridružujejo tudi študentje in dodajajo, da za študente, ki so čez noč izgubili strokovni naziv, zahtevajo prehodno obdobje: "Zahteva se prehodno obdobje za vse študente, ki so že magistrirali in so izvedeli, da morajo dodatno opravljati strokovni izpit, kot tudi za tiste, ki so OSCE in vse ostale dolžnosti že opravili in se jim pusti pravica doseči stopnjo izobrazbe, kot je predvideno v kurikulumu študijskega programa." 

Pri tem so tudi pojasnili, da se sicer določeni študentje ne bodo mogli vpisati na podiplomske programe/doktorske študije, saj bodo zamudili vpisne roke.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord