A. B. | 27. 8. 2022, 13:12

To je 7 "pravljičnih" razlogov, zakaj NE priporočajte obiska Slovenije

Profimedia/fotomontaža

Našo majhno državo mnogi tujci zamenjajo za Slovaško ali Slavonijo, čeprav velja za eno najlepših na svetu. Našli smo humoren zapis popotnika, ki je turistom predstavil kar nekaj izhodišč za to, da naj nas ne obiskujejo. Verjamemo, da se boste ob tem na glas smejali in hkrati z glavo kimali v potrditev. 

Slovenija je med letošnjim poletjem zabeležila rekorden obisk, o čemer pričajo številke v primerjavi s tistimi pred epidemijo koronavirusa. V turističnih nastanitvenih obratih v Sloveniji so namreč po podatkih Statističnega urada Slovenije julija zabeležili 952.000 prihodov turistov, kar je skoraj 24 odstotkov več kot julija lani.

Popotnik Paul Bradbury je za Total Slovenia News pred leti pripravil zapis o tem, zakaj naj turisti Slovenije nikar ne obiskujejo, pri tem pa nasmejal tudi širšo javnost. 

Izmed petindvajsetih razlogov smo izbrali deset najbolj zabavnih, ob katerih se boste zagotovo nasmejali in prikimali tudi vi. 

"Slovenija? Slovaška? Slavonija?"

"Kje se zares nahaja ta majhna država," so prve izmed besed popotnika, ki pojasnjuje, da so to najpogostejše besede turistov ali tujcev v splošnem, ki se tičejo naše države. 

Tako pojasnjuje, kje se nahajamo: "Slovaška ni Slovenija, je država v srednji Evropi daleč od obale, ki je bila nekoč polovica Češkoslovaške (v imenu je namig). Med tem je Slavonija regija, ki zavzema velik del vzhodne Hrvaške," in dodaja: "In Slovenija? Je ena najbolj srčkanih držav v vsej Evropi, pa tudi ena najuspešnejših pri preobrazbi iz svoje socialistične preteklosti kot najzahodnejšega dela nekdanje Jugoslavije v današnjo zelo dinamično državo, skupaj s senzacionalno naravo in stvarmi, ki jih je treba videti."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lake Bled (@bledslovenia)

"Zato, ker nihče ne ve, kje je, tudi za vas ne bodo vedeli - odlično izhodišče za pobeg od dela," še humorno pripomni. 

Lokalni prebivalci radi posežejo po "rujni kapljici"

Slovenci smo strastni pridelovalci vina, kar je ugotovil tudi popotnik, ki je prepotoval celotno Slovenijo, pri tem pa turiste opozoril: "Predstavljajte si državo, ki je tako bogata z vinom, da naj bi prebivalstvo v povprečju imelo en vinograd na 70 prebivalcev," predstavi statistiko in doda, da je to razmerje glede na to, da Slovenijo prekriva 70 % gozda, izjemno impresivno. 

"In če mislite, da gre pri slovenskem vinu bolj za količino in kakovost, pomislite še enkrat. Slovenska vina so fantastična in še dokaj neodkrita," dodaja. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petra (@happy.perry)

"Lahko vas prisilijo, da z njimi tečete!" 

Veliko Slovencev izjemno rado teče, kar dokazujemo tudi z dobrodelnimi teki in maratoni, ki se jih strastni tekači udeležujejo tudi večkrat na leto. "V Sloveniji ne boste dolgo, dokler ne boste izvedeli, da so domačini zelo športni in tekmovalni," zapiše in pri tem humorno pojasni: 

"Toda nekaj svojega 'dirkanja' res vzamejo preveč resno. Večina normalnih držav ima sprinterske dirke na ravni vodoravni površini. V Sloveniji ne. Spoznajte najbolj strmo tekmo na 400 metrov v Evropi. Temu jaz pravim strmina," pri čemer priloži tudi videoposnetek Red Bullovega teka na 400 metrov, ki se je leta 2012 odvil na Planici. 

"Po vsej državi tekajo tudi 'slepi zmaji'!"

Pri svoji izjavi na to, da po Sloveniji tekajo "slepi zmaji," kot jih poimenuje sam, se sklicuje na človeško ribico. Bralce pri tem izobrazi, da ima Slovenija med 24.000 prijavljenimi vrstami živali tudi takšne, ki so izjemno zanimive, "vključno s slepimi mladiči zmajev," nabrito doda. 

Iz vsega ustvarimo glasbeni instrument

"Tako majhna država in toliko fascinantnih stvari," poudari avtor preden pojasni, da se v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani nahaja najverjetneje najstarejše glasbilo na svetu. "Gre za 60.000 let staro neandertalčeva piščal iz Divjih bab, ki naj bi bila ustvarjena iz medvedje stegnenice," pojasnjuje. 

"Slavijo najbolj nenavadne stvari in se zelo nenavadno oblačijo"

"Kot ugotavlja Turistična zveza Slovenije je v reku "Za vsako vas praznik," le nekaj resnice," komično pojasni popotnik: "Sloveni imajo radi tradicijo in družbenja, zato je zanje idealen dogodek tak, ki združuje oboje."

"Festivali se osredotočajo na vino, pivo ali kulinariko, nakupovanje, čipko, nagajivost Pipi Nogavičke ali nošenje strašnih mask – karkoli že je, ti festivali vedno združujejo druženje in kulturne dejavnosti."

Piki čebel v Sloveniji pogosti?

V enem izmed zadnjih razlogov avtor pojasni, da Slovenija ni znana le po dobri kapljici vina, temveč tudi po medu: "Ali ste vedeli, da je po ocenah 5 % prebivalstva čebelarjev?" pojasni statistiko in k temu še doda:

"Na naslednjem potovanju ne zamudite fantastičnega slovenskega medu!"

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sweet Beesness (@sb.sweetbeesness)


 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol