Matjaž Šerkezi | 26. 8. 2022, 19:00

Izgubljen v prostoru sodobnih vplivnežev ali katero aplikacijo uporabiti za orientacijo v gorah - 3. del

Matjaž Šerkezi/fotomontaža

Ste vedeli, da Google Maps ni primerna aplikacija za orientacijo v gorah? Poznate maPZS? In, ali ste vedeli, da so del aplikacije Locus Map planinski zemljevidi z merilom 1:25.000? No, gremo korak za korakom, kako se s pomočjo ustreznih aplikacij varno orientirati v gorah.

Pred kratkim mi je v e-poštni predal "priletela" pošta s povezavo do najboljšega soseda in akcijo z vabilom v gore, ki zadnje čase rastejo kot gobe po dežju. S klikom na povezavo je na zaslon skočilo simpatično dekle, ki na svoj, mladostniški način razlaga o hoji v gore. Moram reči, da mi je bilo všeč, dekle in kampanja, čeprav sem sam dokaj zadržan do teh vsebin. Morda bi se lahko obregnil ob kakšno malenkost, ki ravno ne drži, ampak nič nevarnega.

Tudi sam rad postavim vejico preveč v svojih besedilih, kar ni ravno po mednarodnih standardih, in če iščeš samo napake, jih boš vedno našel. Hkrati pa me je dekle usmerilo na nekoliko bolj strokovne nasvete, ki jih s svojo odlično retoriko in mirnim glasom predstavi starosta slovenskega alpinizma. Stojim za vsem, le katerega od napotkov bi popravil, ker ga je že nekoliko povozil čas.

Matjaž Šerkezi

Na tej točki bi se lahko izrazil sodobno, ali pa po "influencersko": "Homework is done." (Domača naloga je opravljena), in pustil, da življenje steče dalje. A se bom tokrat spotaknil ob vejico. 

Bodite pozorni na promocijske kampanje, ki vabijo v gore!

Vse promocijske kampanje, ki jih sploh v času glavne planinske sezone uporabljajo različni ustvarjalci, so po eni strani dobrodošle. Z vidika preventive, če so pravilno zastavljene. Vejica spotike je v tem, da v večini pobirajo vsebine od Planinske zveze Slovenije (PZS). Razumljivo, da jih sami težko napišejo, saj nimajo znanja. Ni pa težko dodati vira, povezave, ključnika … ob objavi in se ob povzemanju vsebine vsaj zahvaliti planinski organizaciji.

Matjaž Šerkezi

Še lepše bi bilo, če bi snovalce kampanje prešinilo, da za svojo promocijo in trženje produktov uporabljajo infrastrukturo, ki je plod dela številnih prostovoljcev in kakšen del zaslužka namenijo za vzdrževanje planinskih poti, skrbi za naravo, obnovo planinskih koč … ali pa markaciste na njihovi akciji presenetijo z malico.

Matjaž Šerkezi

Na takšen način bi vejico spotike lažje prestopili in mi zdaj ne bi po mislih rojile besede francoskega kralja Ludvika XIV.: "L’etat, c’est moi." (Država, to sem jaz.) ali "Vzamem tisto, kar potrebujem za dosego cilja. Za drugo mi ni mar. Imam mir in drugi me naj pustijo."

… in tako izgubljenega v prostoru sodobnega "influencerstva" me prešine, da sem vam še dolžan tretji del o orientaciji.

Tokrat bomo govorili o aplikacijah na pametnih telefonih

Že večkrat sem omenil, da Google Maps ni primerna aplikacija za orientacijo v gorah in je razlog za številne izgubljene in zaplezane posameznike, ki jih iščemo in rešujemo gorski reševalci.

 

Matjaž Šerkezi

maPZS je aplikacija PZS, ki jo lahko ob raziskovanju Slovenije uporabite tako na Androidu kot "jabolčku".

"Deluje brez spletne povezave. Kar je priročno za vse odročne kraje v gorah, kjer ni signala."

Odlikuje jo kakovostna kartografska podlaga, na kateri se prikazuje celotna planinska infrastruktura (planinske poti, turnokolesarske poti, planinske koče …).

Matjaž Šerkezi

Ko izberete planinsko turo, se vam izpiše:

  •  dolžina poti,
  •  skupna višina vzponov in spustov,
  •  lokaciji izhodišča in cilja
  •  zahtevnost planinske ture,
  •  potreben čas za izvedbo ture od izhodišča,
  •  informacije o planinskih kočah,
  •  informacije o morebitni zaprtosti posameznih odsekov planinske poti,
  •  višinski profil celotne ture.

"Uporaba aplikacije in podatkov je brezplačna. Trenutno je še v beta verziji in se ves čas dopolnjuje. Dobrodošli vsi predlogi."

LocusMap je zahtevnejša aplikacija in namenjena bolj zahtevnim uporabnikom. Deluje le na Androidu. Osnovna verzija je brezplačna, za zahtevnejše uporabnike svetujem nakup. Aplikacija ima vse funkcionalnosti zahtevnejših naprav GPS. Osnovna kartografija je brezplačna.

Matjaž Šerkezi

Lahko pa se odločite za nakup topografskih zemljevidov, ki so v trgovini za ves svet. Med zemljevidi najdete tudi planinske karte PZS s celotno planinsko infrastrukturo. 

Matjaž Šerkezi

Tako maPZS kot LocusMap sta v spletni različici, ki sta uporabni za načrtovanje izleta. Za uporabnike operacijskega sistema iOS svetujem uporabo aplikacije Avenza Maps, v kateri so na voljo zemljevidi PZS. Seveda je tudi druga alternativa – ZAMENJAJTE TELEFON.

Matjaž Šerkezi

Zemljevidi PZS so najuporabnejši pripomoček za obiskovalce gora. Podrobno prikazujejo planinske poti, koče, stezice, naravne in kulturne znamenitosti, turistično infrastrukturo in vse drugo, kar je potrebno za gibanje v naravi. Podatke s terena stalno posodabljajo prostovoljci slovenskih planinskih društev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.