N. V. | 27. 6. 2022, 11:55

To je najvišja temperatura, ki smo jo izmerili v Sloveniji doslej. Bomo s tem vročinskim valom dobili nov rekord?

Bobo

Katero je bilo najbolj vroče poletje v času samostojne Slovenije? Bodo temperature letos presegle ta rekord? Odgovor na ta vprašanja nam je posredovala Agencija Republike Slovenije za okolje.

V Sloveniji so se uradne meteorološke meritve, za katere obstajajo zapisi, pričele v Ljubljani leta 1850. Do konca 19. stoletja so bile meteorološke postaje maloštevilne, a se je njihovo število počasi povečevalo.

Trend naraščanja se je nadaljeval v prvi polovici 20. stoletja, kmalu po drugi svetovni vojni pa je bilo število postaj že podobno današnjemu.

V 60. in 70. letih je bila mreža klasičnih postaj z opazovalci najbolj obsežna, nato se je zaradi pomanjkanja opazovalcev začela počasi krčiti in se krči še danes.

V zadnjih treh desetletjih je bilo postavljenih več kot sto samodejnih meteoroloških postaj ter nekaj deset ekoloških in hidroloških postaj, ki merijo meteorološke spremenljivke.

Te postaje pa le deloma nadomeščajo ukinjene klasične postaje, po drugi strani pa so bile v okviru projekta Bober v zadnjih letih vzpostavljena merilna mesta na novih lokacijah.

Posledica omenjenega časovnega poteka števila postaj je, da so bili vsi poglavitni vremenski rekordi zabeleženi od leta 1950 dalje, čeprav je vsaj pri najnižjih temperaturah veliko bolj verjetno, da so bili dejanski rekordi doseženi pred tem letom.

Kdaj (v času samostojne Slovenije) je bilo najbolj vroče?

Vročinski rekordi po Sloveniji segajo v avgust 2013. Od 1. do 6. avgusta se je nad Britanskim otočjem in severneje raztezala višinska dolina s spremljajočimi cikloni in vremenskimi frontami. Iznad severozahodne Afrike je proti srednji Evropi segal izrazit višinski greben z zelo toplim zrakom. V Sredozemlju in delu srednje Evrope je prevladovalo vroče poletno vreme.

Od 7. do 9. avgusta je višinska dolina skupaj z vremensko fronto potovala prek zahodne Evrope in 9. avgusta čez dan dosegla Jadransko morje in naše kraje. Zelo visoko temperaturo, tudi nad 38 stopinj Celzija, so nato kazali še drugi meteorološki produkti. Marsikje se je temperatura zelo približala ali celo presegla 40 stopinj Celzija.

Bobo

V evropskem sistemu opozarjanja pred izrednimi vremenskimi dogodki Meteoalarm je bila za večji del Slovenije razglašena prva (rdeča) ali druga (oranžna) stopnja vremenske ogroženosti. 

Prevladovalo je sončno vreme. V posameznih dneh je popoldne ali zvečer nastalo nekaj ploh in neviht, sprva v severnem, nato v južnem delu Slovenije. Na začetku obdobja je bil zrak precej suh in noči mirne. Zaradi tega se je ponoči močno ohladilo in so bila jutra še relativno sveža.

Zadnji dan vročinskega vala, 9. avgusta, je bilo vremensko dogajanje bolj pestro. Že v jutranjih urah je bilo nekaj ploh in neviht, a do zgodnjega popoldneva je bilo vsaj nekaj sončnega in vročega vremena. Po 13. uri je nad območjem Babnega polja in Loške doline nastala močna nevihta s točo, ki jo je neslo proti severu. Sočasno so se na njenem obrobju razvijali novi nevihtni oblaki. Več močnih neviht s točo je v preostanku popoldneva in zvečer zajelo nekatera območja osrednjega in vzhodnega dela Slovenije.

V primerjavi s povprečjem obdobja 1991–2010 je bila na višku vročinskega vala dnevna najvišja temperatura zraka po nižinah od 8 do 10 stopinj Celzija previsoka.

Zlasti izjemno je bilo dogajanje v Ljubljani, kjer je kar petkrat v šestih zaporednih dneh padel temperaturni rekord! Stari rekord 5. julija 1950 je bil 8. avgusta presežen kar za 2,6 stopinje Celzija. V Ljubljani so bili vsi dnevi od 3. do 8. avgusta med prvimi desetimi z najvišjo dnevno povprečno temperaturo zraka od leta 1948 dalje. 

Bobo

V Ljubljani smo 8. 8. 2013 izmerili 40,2 stopinje Celzija, najbolj vroče pa je bilo na postaji letališče Cerklje ob Krki in sicer po klasični meritvi 40,6 stopinje Celzija po samodejni pa 40,8 stopinje Celzija.

Sicer so bila najbolj vroča poletja doslej: 2003, 2019, 2017, 2021, 2015, 2012 ...

Bo letošnje poletje preseglo rekordne temperature?

Ta teden pričakujemo kar izrazit vročinski val z najvišjimi dnevnimi temperaturami med 32 in 37 stopinj, so sporočili iz Agencije republike Slovenije za okolje in vreme.

V začetku julija naj bi se vročina predvidoma nekoliko unesla, a napovedi za več kot 10 dni vnaprej so nezanesljive. Sezonske napovedi predvidevajo, da bo letošnje poletje na nivoju vročih, zgoraj navedenih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord