N. V. | 27. 6. 2022, 08:13

Ste pripravljeni na vročinski val? Tako visoko se bo povzpelo živo srebro

Profimedia
Ste pripravljeni na vročinski val? Tako visoko se bo povzpelo živo srebro (foto: Profimedia)

Razmere bodo v prihodnjih dneh še posebej 'pasje': tako visokim temperaturam nismo bili priča že dolgo. Kako se boste ohladili?

Slovenijo bo zajel vročinski val, ki s seboj prinaša visoke temperaturne obremenitve in vročinski stres. Kot je za N1 povedal meteorolog Agencije za okolje Blaž Šter, bodo temperature blizu rekordnih vrednosti za mesec junij. 

"Vse kaže, da bo letošnji junij med najtoplejšimi do zdaj," je ob tem poudaril. Tako visoke temperature so namreč bolj značilne za mesec julij ali avgust. "Vrhunec vročine je povečini v drugi polovici julija oziroma v prvih dneh avgusta. V tem obdobju največkrat beležimo vročinske valove," je pojasnil. 

Po trenutnih kazalnikih bo letošnji junij tretji oziroma četrti najtoplejši do zdaj.

Kako vroče bo?

Razmere bodo v prihodnjih dneh še posebej 'pasje' na primorskem koncu države. V torek se bo živo srebro čez dan približalo 38 stopinjam Celzija, v sredo zjutraj pa bodo že jutranje temperature nad 25 stopinj Celzija. 

Ker bo zaradi velike toplotne obremenitve vročinski stres predvsem v popoldanskih urah visok, meteorologi svetujejo, da zavetje poiščete na hladnem ali v senci.

Nadpovprečno toplo morje

V teh dneh je tudi Jadransko morje nadpovprečno toplo. Slovensko morje se v teh dneh segreje do okoli 27 stopinj Celzija, Bohinjsko jezero, ki med večjimi kopalnimi vodami velja za najhladnejše, se segreje do 22 stopinj Celzija.

"Vročinski valovi bodo daljši in izrazitejši"

Na razsežnosti vremena, ki že junija prinaša izredne obremenitve v obliki vročinskih valov, meteorologi opozarjajo že dlje časa. "Vročinski valovi bodo daljši in izrazitejši. Posledično bo temu sledila suša. Eno gre z drugim. Temu se sploh ne čudimo, v bistvu samo še čakamo, kdaj bomo tudi junija presegali temperaturne meje 40 stopinj Celzija," je opozoril meteorolog Šter.

Šter je za N1 izpostavil tudi pomanjkanje padavin. "Dejansko se te razmere kuhajo že nekaj časa, saj je zelo sušno. Od začetka leta smo vsak mesec, z izjemo severovzhodnega dela države, zabeležili podpovprečno količino padavin. Ta trend narekuje tudi visoke temperature. Namreč tam, kjer je sušno, se vročina bolj pozna, saj se zrak bolj segreje. V prihodnjih dneh bo tako denimo na severovzhodu države res manj vroče, bo pa zato več vlage v ozračju in bo soparno," je poudaril. 

Vročinski val, ki bo vztrajal vse do konca tedna, pa ne bo povsem suh. Manjše količine padavin bodo možne že od torka naprej, vendar na severu države. 

Poletni vremenski pojav bo postregel tudi z zanimivim obratom vetra. Jugozahodnik, ki bo v ponedeljek bolj občuten, bo pospremil vzhodnik, na primorskem koncu tudi burja. 

Podnebnih sprememb in visokih temperatur se po mnenju Štera pogosto bolj zavemo prav v poletnih mesecih, ko je že zelo vroče. "V bistvu pa nastopajo tudi v drugih letnih časih, vendar nas takrat običajno ne zadenejo toliko. Takrat smo veseli lepega vremena in si mislimo, da ne gre za nič hujšega. Moč vremena pa v resnici najbolj opazimo takrat, ko je že tako bolj vroče," nam je ob tem še dejal meteorolog Blaž Šter.

Kdaj bomo lahko zadihali?

Izrazitejša ohladitev bo po besedah Štera verjetno prišla šele v soboto, vendar po trenutnih napovedih še ni znano, ali bo s seboj prinesla tudi večjo količino padavin oziroma ali bo šlo za bolj suh prehod fronte.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.