26. 5. 2022, 13:15

Višje cene komunalnih storitev: kako globoko bomo morali seči v žep?

BOBO

Kot da nas vse položnice vsak mesec ne udarijo že dovolj po žepu, so zdaj v GZS-Zbornici komunalnega gospodarstva napovedali povišanje cen komunalnih storitev po občinah.

Na Gospodarski zbornici Slovenije zaskrbljeno spremljajo podražitve energentov, goriv, materialov in storitev, ki so del izvajanja občinskih javnih služb varstva okolja. Poleg teh podražitev je potrebno prišteti še usklajevanje z inflacijo, zaradi katere se dviga minimalna plača ter rastejo stroški dela.

Na podlagi indeksov rasti cen energentov, industrijskih proizvodov in stroškov dela od leta 2021 do konca aprila letošnjega leta so na podlagi primerjalne analize izvajanja obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja, ki jo izvaja Inštitut za javne službe, preračunali predvidene podražitve ključnih storitev varovanja okolja, piše portal 24ur.

Za koliko se bo zvišal znesek na položnicah?

Kot ugotavljajo na 24ur, je analiza je pokazala, da bi se lahko oskrba s pitno vodo podražila za 11,7 odstotka, odvajanje odpadne vode 10,2 odstotka, čiščenje odpadne vode 15,5 odstotka in zbiranje odpadkov za 9,3 odstotka. 

Poleg občinskih gospodarskih javnih služb, se bodo zvišali tudi stroški drugih občinskih gospodarskih javnih služb (urejanje in čiščenje javnih površin, 24-urne dežurne pogrebne službe, …). Na končne višje cene pa bodo vplivale še predvidene podražitve omenjenih dejavnikov do konca leta 2022.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ