26. 4. 2022, 20:00 | Vir: STA

Pahor zaključil obisk v Zagrebu: o čem sta govorila s hrvaškim predsednikom?

Profimedia

Predsednik republike se je v okviru delovnih obiskov sestal z Zoranom Milanovićem. Katerim pomembnim vprašanjem sta se tokrat posvetila?

Predsednik republike Borut Pahor se je na povabilo hrvaškega predsednika Zorana Milanovića mudil na delovnem obisku v Zagrebu

Predsednika sta se kot sovoditelja pobude Brdo-Brioni posvetovala o sklicu naslednjega srečanja voditeljev te pobude. Sklenila sta predlagati voditeljem, da bi naslednje srečanje potekalo v Sloveniji.

Tudi zadnje srečanje voditeljev procesa je potekalo v Sloveniji, in sicer ob deseti obletnici pobude maja lani na Brdu pri Kranju.

Voditelji Slovenije, Hrvaške, BiH, Srbije, Črne Gore, Severne Makedonije, Kosova in Albanije so takrat v skupni izjavi EU pozvali, naj Zahodni Balkan vidi kot celoto, širitev na to območje pa da je v političnem, varnostnem in gospodarskem interesu unije.

Predsednika Slovenije in Hrvaške sta spregovorila tudi o njunem naslednjem srečanju, ki naj bi potekalo 10. maja v Reki ob 30. obletnici Zveze društev Slovencev na Hrvaškem, in o trilaterali Slovenije, Avstrije in Hrvaške, ki jo bo junija priredila Hrvaška.

Nebojša Tejić/STA

Pahor in Milanović se sicer srečujeta dokaj pogosto. Nazadnje sta se oktobra lani udeležila odkritja spomenikov hrvaškega politika in književnika Ljudevita Gaja v Ljubljani in slovenskega pesnika Franceta Prešerna v Zagrebu.

Predsednika ta teden še čaka en pomemben pogovor, in sicer z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem v Nemčiji. 

V spodnjem članku pobrskajte o tem, kaj naj bi bila tema pogovora med predsednikoma: 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec