26. 4. 2022, 15:20

Pahor po prvem neuradnem sestanku z Golobom: "Predvidevam, da bomo dobili trdno vlado"

BOBO

Predsednik Slovenije Borut Pahor se je na domačem terenu v Kristalni dvorani predsedniške palače srečal z zmagovalcem parlamentarnih volitev Robertom Golobom. O čem sta govorila?

Pahor je v svojem uvodnem nagovoru povedal, da je Golobu najprej čestital za zmago tudi v živo, ter se priporočil za dobro sodelovanje v času oblikovanja vlade in tudi kasneje. Zagotovil mu je polno podporo pri načrtih za hitro oblikovanje vlade, zato bo s postopki za imenovanje mandatarja začel takoj, ko dobi uradno končno poročilo Državne volilne komisije z volitev.

Izrazil je tudi pripravljenost na vzajemno sodelovanje, kot je potekalo že s prejšnjimi predsedniki in predsednico vlade, in poudaril, da vlad načrtno niti ne podpira niti ne podira. Golobu je še zaželel hitro oblikovanje vlade, uspešno vodenje in izpolnitev pričakovanj državljanov.

Golob se je najprej zahvalil za udeležbo in podporo na volitvah. Zaveda se odgovornosti, ki jo s ponižnostjo sprejemajo, in obljublja, da bodo počasi začeli izpolnjevati vse predvolilne obljube. Glede drugih načrtov je bil skop, omenil je le, da bodo potrebne korenite notranje reforme, ki bi jih izpeljali v naslednjih desetih letih.

BOBO

Se obeta trdna vlada?

Predsednik države je že pred volitvami izrazil željo, da bi bilo sporočilo volivcev jasno in da bi rezultati volitev takoj pokazali, kakšno vlado si želijo. Predvideva, da bo naslednja vlada trdna in bo zato dobro ter strpno sodelovala z opozicijo, a kljub različnim stališčem iskala skupne rešitve.

Potrebovali bodo čas

Golob si pri oblikovanju vlade želi čim manj zapletov, saj bo vsak teden pred jesenjo ključnega pomena, da se pripravijo na morebiten nov val koronavirusa ter podražitev energentov. Pri tem upa, da bo vlada operativna že do polovice junija in se Pahorju zahvaljuje za nasvete ter ponujeno pomoč.

BOBO

S kom bo sodelovala Golobova stranka?

Predsednik Gibanja Svoboda ni želel razkriti imen, s katerimi bi potencialno lahko sodelovali, čeprav njihove stranke niso prestopile parlamentarnega praga, saj bo z njimi najprej govoril osebno. Zunaj koalicijskih strank bodo, v kolikor bo še prostor, iskali strokovne in ne politične kadre.

Odnosi s sosednjimi državami

Golobova stranka je pred volitvami napovedala, da bo v vprašanjih s Hrvaško postopala na drugačen način kot dosedanja vlada. Pahor je ob tem omenil, da smo pri zunanji politiki dolžni spoštovati krovne dokumente, vsaka vlada pa si lahko privošči nekaj avtonomije.

Kje bosta ob jutrišnjem prazniku?

Predsednik države se zaradi ostalih službenih aktivnosti žal ne bo udeležil prireditve ob prazniku Dneva boja proti okupatorju, Golob pa bo dela prost dan izkoristil za razmislek, kako naprej.

BOBO

Do kdaj bo oblikovana nova, že 15. vlada?

Pahor bo ustanovno sejo Državnega zbora sicer najverjetneje sklical 13. maja, po tem pa takoj predlagal novega mandatarja za sestavo vlade. Zmagovalec volitev Robert Golob, ki je z Gibanjem Svoboda na volitvah osvojil 41 poslanskih mest, je sicer že v nedeljo izrazil pričakovanje, da bo vlado mogoče sestaviti v čim krajšem času, morda tudi v rekordnem času, kar bi pomenilo v manj kot 34 dneh.

Gibanje Svoboda je na nedeljskih državnozborskih volitvah po delnih neuradnih izidih oz. 99,98 odstotka preštetih glasovnic dobilo 405.854 glasov oz. 34,56 odstotkov, kar je 41 mandatov oz. poslanskih sedežev.

Letošnje volitve je sicer zaznamovala najvišja volilna udeležba po letu 2000 in veliko zanimanje za oddajo glasovnic že na predčasnih volitvah. Nekoliko nepričakovani so bili tudi rezultati, saj je parlamentarni prag prestopilo le pet strank.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel