25. 4. 2022, 16:49 | Vir: STA

Ugibanja o novi koaliciji in ministrskih kandidatih: kdo ima največ možnosti?

BOBO
Ugibanja o novi koaliciji in ministrskih kandidatih: kdo ima največ možnosti? (foto: BOBO)

Pričakovati je, da bo Robert Golob dobil mandat za sestavo nove vlade.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob med prioritetnimi področji svoje stranke navaja zdravstveno, finančno ter združeno infrastrukturno in okoljsko ministrstvo. Za slednja imajo v stranki tudi svoje kandidate, je dejal za Radio Koper.

Stranka Gibanje Svoboda je na nedeljskih volitvah prepričljivo zmagala in po delnih neuradnih izidih dobila 41 poslanskih glasov. 

Kdo bo zdravstveni minister?

Mesto zdravstvenega ministra se, kot kaže, obeta zdravniku in poslanskemu kandidatu stranke Danijelu Bešiču Loredanu, kar je slednji potrdil že pred volitvami. Po znanih rezultatih nedeljskih državnozborskih volitev pa je glede ministrske funkcije dejal: "To je stvar Goloba. Jaz sem svojo domačo nalogo izpolnil."

Najprej bo sicer po njegovem mnenju treba zdravstveni sistem umiriti in ga stabilizirati, spremeniti postcovidno strategijo, poskrbeti za čakalne vrste in v roku enega leta najti način spremembe nabav v zdravstvu, zdravstvenega zavarovanja.

Fajonovo zanima mesto zunanje ministrice? 

Podpredsednico stranke Marto Kos pa mnogi vidijo na čelu zunanjega ministrstva. "Glede na to, da smo dobili izjemno odgovornost, velika pričakovanja, bomo nujno potrebovali ljudi, ki so pripravljeni trdno garati za Slovenijo. Jaz to sem," je dejala zase.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tanja Fajon (@tanja.fajon)

V medijih se je sicer v zadnjih tednih omenjalo, da bi mesto zunanje ministrice utegnilo zanimati tudi predsednico SD in aktualno evropsko poslanko Tanjo Fajon. V SD za zdaj poudarjajo le, da bo delitev resorjev stvar koalicijskih pogovorov.

Pravosodje, finance ...

Mesto ministrice v novi vladi se utegne nasmehniti tudi drugi podpredsednici Gibanja Svoboda Urški Klakočar Zupančič, in sicer na čelu pravosodnega ministrstva. Kot je poudarila, je njena iskrena želja, da nekaj doprinese k temu, da bi država postala boljša, zato bo prevzela odgovornost, če ji bo ta zaupana.

V neformalnih krogih je kot možno ime za kandidata za finančnega ministra zaokrožilo tudi ime predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela.

Golob se bo sicer v torek neformalno sestal s predsednikom republike Borutom Pahorjem, uradno srečanje pa je pričakovati po konstituiranju nove sestave DZ. V torek naj bi stekli tudi prvi pogovori o oblikovanju koalicije s SD, pa tudi z Levico.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.