L. PA. | 13. 2. 2024, 15:00

Vzeli so jim edini zeleni hrib v okolici: stanovalci Brilejeve ulice branijo svojo sosesko, zaradi tožbe ugasnili gradbene stroje

Metropolitan

Novih stolpnic v Dravljah očitno še ne bo tako kmalu ...

Nedavno smo napovedovali novogradnjo v ljubljanskih Dravljah, stanovanjsko sosesko Regentov kvart, ki naj bi zrasla na Brilejevi ulici, sestavljale pa bi jo tri stolpnice (z 12, 15 in 18 nadstropji) s skupno 356 stanovanji.

Zemljišče predvidene gradnje so sicer že pred časom zagradili in začeli s hriba odvažati materiale, a ko smo se na investitorja obrnili z vprašanjem, kdaj se bo gradnja dejansko začela, smo dobili odgovor, da se še čaka na pravnomočno gradbeno dovoljenje.

Danes pa Dnevnik poroča, da je gradnja stolpnic zastala, saj so okoliški prebivalci vložili dve tožbi, s katerima izpodbijajo gradbeno dovoljenje. Projekt bo moral tako počakati na odločitev upravnega sodišča.

Zelenica, kjer naj bi zrasel Regentov kvart, je že nekaj časa zagrajena.

Zelenica, kjer naj bi zrasel Regentov kvart, je že nekaj časa zagrajena.

Metropolitan

Gradnji nasprotuje tudi četrtna skupnost

Stanovalci Brilejeve ulice so se že pred časom združili v civilno iniciativo, ki je na upravno sodišče vložila tožbo, s katero izpodbijajo veljavnost lani izdanega gradbenega dovoljenja za stanovanjski projekt.

Po njihovem mnenju so načrtovane stolpnice previsoke za to okolje, poleg tega pa jim bi gradnja vzela edini zeleni hrib v okolici, ki ga otroci pozimi uporabljajo za sankanje, poleti pa za igro in piknike. V neposredni bližini hriba je tudi otroški vrtec.

Gradnji nasprotuje tudi četrtna skupnost Dravlje, piše Dnevnik. "Svet četrtne skupnosti Dravlje predmetne gradnje ne podpira in se ne strinja z novimi naselitvami, saj menijo, da v četrtni skupnosti že tako primanjkuje ustreznih rekreacijskih in zelenih površin," so sporočili z mestne občine in dodali, da so zaskrbljeni tudi zaradi prometne infrastrukture, ki je že zdaj preobremenjena.

Izpostavili so, da je umestitev objekta v prostor nepremišljena tudi z vidika obremenitve vrtca in šole, saj bo tolikšno število stanovanj gotovo spremenilo demografsko strukturo soseske.

Zemljišče je že dodobra razkopano, a bo moral projekt počakati na odločitev sodišča.

Zemljišče je že dodobra razkopano, a bo moral projekt počakati na odločitev sodišča.

Metropolitan

Kaj pravi investitor?

"Menimo, da v posredovani tožbi ni zapisano nič novega, o čemer ministrstvo za naravne vire in prostor ne bi že odločalo. V tožbi po naši oceni ni novih argumentov, ministrstvo je korektno odločalo, postopek pa je bil dolgotrajen. Naš projekt je skladen z vsemi mestnimi in občinskimi akti in prepričan sem, da bo to ugotovilo tudi sodišče," po poročanju Dnevnika pojasnjuje Matjaž Cerjak, direktor družbe Brusnica, ki je lastnica družbe Lesnep, investitorice projekta.

Poudaril je, da imajo gradbeno dovoljenje, a zaradi tožbe še ni pravnomočno, kar pomeni, da je gradnja zastala, dokler sodni mlini še meljejo, to pa zanje pomeni poslovno škodo.

"Ta tožba ni samo problem za nas, ampak tudi za mestno stanovanjsko politiko. Projekt zaradi tožbe stoji, kar pomeni, da bo tudi mesto moralo počakati na dostopna stanovanja za 360 družin," je še opozoril Matjaž Cerjak.

Na območju so predvidene tri stolpnice.

Na območju so predvidene tri stolpnice.

Metropolitan

Gradbeno dovoljenje za stolpnice je bilo sicer izdano avgusta lani, na upravnem sodišču pa sta trenutno v zvezi z njim vloženi dve tožbi.

Prvo tožbo je vložila civilna iniciativa, drugo pa devet posameznikov iz bližnje Pržanjske ulice. Po neuradnih informacijah Dnevnika tožbi obravnavata različni sodnici, kar lahko v primeru različnih sodb privede do dodatnih zapletov in zakasnitev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol