24. 11. 2023, 19:01 | Vir: STA

Dobra novica za dijake in študente: naslednje leto se štipendije ne bodo znižale, prihajajo pa tudi druge novosti

Profimedia/Žiga Živulović j.r./Bobo/fotomontaža

Tisti, ki prihajajo iz socialno šibkejšega okolja in hkrati dosegajo tudi izjemne dosežke bodo odslej lahko prejemali kar dve štipendiji.

Državni zbor je z 58 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o štipendiranju. Z njo se preprečuje znižanje državne štipendije s 1. januarjem 2024, kar bi se zgodilo zaradi sprejetega zakona o urejanju skupnosti študentov, smo poročali.

Z omenjenim zakonom je bila namreč višina državne štipendije v absolutnem znesku določena tudi za leto 2024, vendar znesek državne štipendije po 10,3-odstotni uskladitvi v letošnjem letu že presega znesek, ki ga je za prihodnje leto določil zakon o urejanju položaja študentov. To pa bi pomenilo, da bi se morale 1. januarja 2024 zaradi določbe tega zakona višine državne štipendije v vseh dohodkovnih razredih znižati, v prvem za približno 14 evrov, v drugem za približno 12 evrov, v tretjem za približno 10, je danes pojasnil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija.

Če gre verjeti obljubam, ki so nam jih za spletni medij Metropolitan.si podali v kabinetu ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca, lahko dijaki in študenje še do konca leta pričakujejo nove odločbe

Zakon omogoča tudi sočasno prejemanje državne in Zoisove štipendije

Zakon tudi z naslednjim šolskim letom omogoča sočasno prejemanje državne in Zoisove štipendijePo sedanji ureditvi sočasno prejemanje obeh štipendij ni možno.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Državna štipendija je kot dopolnilni prejemek namenjena dijakom in študentom, ki se izobražujejo in izhajajo iz socialno šibkejših družin. Zoisova štipendija pa je namenjena dijakom in študentom kot spodbuda za doseganje izjemnih dosežkov. Danes sprejeta sprememba pa bo omogočila, da bodo tisti, ki prihajajo iz socialno šibkejšega okolja in hkrati dosegajo tudi izjemne dosežke, ob izpolnjevanju pogojev lahko prejemali obe štipendiji.

Finančne posledice novele so ocenjene na sedem milijonov evrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord