25. 5. 2022, 15:57 | Vir: STA

Državni zbor odloča o bodočem mandatarju Robertu Golobu

Bobo

Parlament začel z zredno sejo, na kateri bo med drugim odločal o kandidatu za predsednika vlade.

Če ne bo presenečenj, se Robertu Golobu obeta večinska podpora. Kandidat za predsednika 15. slovenske vlade sicer izjav za medije pred začetkom seje ni želel dajati, dejal je le, "da pričakuje vse dobro".

Prvaki strank Gibanje Svoboda Golob, SD Tanja Fajon in Levice Luka Mesec so sicer že v torek podpisali koalicijsko pogodbo o sodelovanju strank v vladi v mandatu 2022-2026.

Predsednika vlade sicer DZ voli z večino glasov vseh poslancev, glasovanje je tajno

Glede na napovedano podporo je tudi pričakovati, da bo novi predsednik vlade v DZ še danes vložil listo ministrskih kandidatov. Prve predstavitve kandidatov pred pristojnimi odbori DZ so predvidene že v petek.

Z izvolitvijo na mesto predsednika vlade bo Golobu zaradi nezdružljivosti funkcij prenehal mandat poslanca, prav tako ne bo več vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda. Na tem mestu ga bo nasledil zdajšnji namestnik Borut Sajovic.

Poslanke in poslanci pa bodo danes med drugim odločali še o kandidatki za generalno sekretarko Uršulo Zore Tavčar, predlogu odloka o ustanovitvi in nalogah delovnih teles DZ ter imenovanju njihovih predsednikov in podpredsednikov.

Glede slednjega je sicer DZ danes na predlog SDS že glasoval o sklepu, ki ga je sprejel kolegij predsednice DZ o določitvi števila mest poslanskih skupin v delovnih telesih in določitvi poslanskih skupin, ki jim pripadajo mesta predsednikov in podpredsednikov. V stranki namreč niso zadovoljni z razrezom.

Zahtevali so tudi prekinitev seje DZ, čemur pa predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič ni ugodila. DZ je sklepu kolegija pritrdil in nato sprejel tudi dnevni red seje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord