J. Z. | 20. 7. 2022, 16:58 | Vir: STA

Evakuirani iz ogroženih kraških vasi: "Preprosto se ni dalo dihati."

Twitter/Slovenska vojska/bralec Metropolitanan/fotomontaža

Prestrašeni prebivalci štirih vasi, ki so jih evakuirali zaradi požara, opisujejo katastrofalne razmere, v katerih so se znašli. Ogenj se je približal prvim hišam, zato lahko le upajo, da ne bodo ostali brez vsega.

Evakuirani prebivalci so se zatekli na prireditveni prostor v Opatjem selu. Kot so za STA pojasnili v Upravi RS za zaščito in reševanje, je trenutno evakuiranih približno 20 ljudi

Gre za prebivalce vasi Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu in Nova vas. Občinska civilna zaščita jim bo po napovedih v Opatjem selu postavila začasne nastanitve. 

Da so razmere v teh vaseh zelo slabe, kaže tudi posnetek Slovenske vojske, na katerem je polno dima, nebo obarvano oranžno, z neba pa letijo saje. 

Ker se požar širi proti Mirnu, so se tudi v tem kraju oglasile sirene za splošno nevarnost in pripravo na evakuacijo.

Ogenj že pred prvimi hišami

Kot je za STA povedala skupina evakuiranih, je vas Sela na Krasu, od koder so se umaknile, zajel gost dim, na kraj pa je padal tudi vroč pepel. "Preprosto se ni dalo dihati," so dejale. Visoke so bile tudi temperature, saj je bil ogenj, ko so morale zapustiti domove, že tik pred prvimi hišami.

Ogenj se hitro širi po presušenem kraškem terenu, saj veter piha od morja v notranjost, tako da se požar hitro širi iz Italije v Slovenijo.

Po zadnjih podatkih so v nevarnosti tudi že drugi kraji, med njimi Kostanjevica na Krasu, kjer je postavljen štab za vodenje intervencije, ter Miren in Šempeter pri Gorici.

Evakuiranim bodo pomagali s hrano in prenočiščem

Evakuacija in oskrba prebivalcev je sicer v pristojnosti lokalnih skupnosti, so še pojasnili v upravi za zaščito in reševanje. V tem primeru je to občina Miren - Kostanjevica.

Župan Mauricij Humar je napovedal, da bodo evakuiranim pomagali, jim zagotovili tudi hrano in morebiti prenočišče.

Na terenu so že od nedelje tudi bolničarji in ostali prostovoljci Rdečega križa Nova Gorica. V Opatjem selu so že vzpostavili nastanitveno enoto Rdečega križa za evakuirane prebivalce.

Prizadetim nudijo psiho-socialno podporo, bolničarji pa pomagajo tudi pri nujni medicinski pomoči na terenu. Po potrebi bodo zagotovili tudi dodatne namestitvene enote.

 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ