J. Z. | 20. 7. 2022, 15:43

Namesto v boj na proteste ga policija pošilja v boj s plameni, na pomoč ljudem

InfoPot

Policija v boj z ognjenimi zublji na Krasu pošilja eno svojih najmočnejših orožij. Če je doslej posredoval le v protestih, bo tokrat prvič pomagal pri gašenju požara. 

Policija je sklenila, da na pomoč več kot 500 gasilcem, ki se na Krasu borijo z obsežnim požarom, pošlje vodni top. "Z njim bomo gasilce oskrbovali z vodo. Tokrat bo vodni top uporabljen za pomoč ljudem," je policija zapisala na Twitterju. 

Pobudo za to dal Jonas Žnidaršič

Da na pomoč gasilcem priskoči tudi policija, je predlagal poslanec SD Jonas Žnidaršič. Ministrstvu za notranje zadeve je predlagal, da bi v boj proti plamenom v prihodnosti "po zgledu Hrvaške in nekaterih drugih držav" poslali kar policijski vodni top.

Bobo

"Zadnjih nekaj dni se Slovenija zaenkrat na srečo uspešno bori z obsežnimi požari. Tako je zadnji požar na Goriškem Krasu požrtvovalnim gasilcem uspelo zajeziti," je zapisal v pobudi. Dodal je, da so pri gašenju gasilcem pomagali tudi helikopterji iz zraka.

Policijski vodni top, ki lahko izstreli 1200 litrov na minuto, je po njegovem mnenju tudi varnostno ustrezen z vidika zaščite voznika in upravljalcev topa. "Prav tako pa ima tudi velik rezervoar za vodo," je izpostavil. Ministrstvu je tako podal pobudo, da top slovenske Policije čim prej ponudi na razpolago Gasilski zvezi Slovenije.

Vsaka pomoč je dobrodošla

Kaj menijo o uporabi vodnega topla za gašenje požarov, smo povprašali tudi Gasilsko brigado Koper, kjer so nam pojasnili, da je vsako vozilo, ki pripelje na kraj požara vodo, dobrodošlo.

Twitter/Istrianer

"Zaradi velike razsežnosti požara in težko dostopnega terena pa je vsekakor bolj primerna pomoč iz zraka, kot so letala Canadair in helikopterji," so dodali. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol