25. 11. 2023, 17:05 | Vir: STA

Tanja Fajon na Bližnjem vzhodu: "Pot do cilja bo dolga in težavna"

Omrežje X/Tanja Fajon

"Približuje se zima, trpljenje civilistov v Gazi se mora končati," je v Jordaniji poudarila slovenska zunanja ministrica.

Tanja Fajon in portugalski kolega Joao Gomes Cravinho sta potovanje po Bližnjem vzhodu začela v petek, na dan, ko se je v Gazi začelo štiridnevno premirje. Z izraelskim kolegom Elijem Koenom sta obiskala kibuc Kfar Aza na jugu Izraela, srečala pa sta se tudi s predsednikom Jicakom Hercogom. Fajonova je v Izraelu med drugim pozvala k mirovnemu procesu, ki bo vodil do priznanja Palestine, saj je to namreč po njeni oceni edino zagotovilo za varnost Izraela. 

Obisk Jordanije

Podpiram prizadevanja Jordanije, ki igra pomembno vlogo v regiji za umiritev razmer, je ob obisku v Amanu dejala slovenska zunanja ministrica. Poudarila je, da je treba politično rešitev izraelsko-palestinskega konflikta poiskati skupaj. V jordanski prestolnici sta se Fajonova in Cravinho sestala z jordanskim zunanjim ministrom Ajmanom Safadijem, s katerim sta razpravljala o razmerah v regiji. "Obisk na Bližnjem vzhodu nadaljujem v Amanu. Podpiram prizadevanja Jordanije, ki igra pomembno vlogo v regiji za umiritev razmer," je ob tem na omrežju X zapisala ministrica.

"Približuje se zima, trpljenje civilistov v Gazi se mora končati," je še zapisala in poudarila, da morajo politično rešitev izraelsko-palestinskega konflikta, ki bo prinesla trajen mir, poiskati skupaj.

"Potrebujemo trajno prekinitev ognja in konkreten mirovni načrt s konkretnim končnim ciljem," je dejala na skupni novinarski konferenci s Cravinhom in Safadijem in dodala, da je ta cilj rešitev dveh držav s priznanjem Palestine.

O vlogi Slovenije

Po njenih besedah bo sicer pot do cilja dolga in težavna. V luči tega je poudarila potrebo po pogovorih in izpostavila, da si Slovenija - trenutno kot opazovalka in kasneje kot nestalna članica Varnostnega sveta ZN - želi v tem procesu igrati aktivno vlogo, čeprav se zaveda težavnosti izziva.

Profimedia

Cravinho je medtem pogovor s Safadijem označil za odličnega. "Za dosego trajne prekinitve ognja je bistvenega pomena takojšen, a trajen odziv na humanitarne in politične krizne razmere na Bližnjem vzhodu," pa je na omrežju X zapisalo portugalsko zunanje ministrstvo. V ločeni objavi je poudarilo nepogrešljivo delo ZN v okviru trenutnega začasnega premirja v Gazi in temu izrazilo polno podporo.

Pot v Egipt

Po obisku v Amanu sta se Fajonova in Cravinho odpravila v Kairo, kjer sta se sestala z egiptovskim kolegom Samehom Šukrijem, sprejel pa ju je tudi predsednik države Abdel Fatah al Sisi.

Po srečanjih je slovenska zunanja ministrica ponovno poudarila potrebo po politični rešitvi konflikta in trajni prekinitvi ognja v Gazi. Ob tem se je egiptovskim oblastem zahvalila za njihovo pomoč prebivalcem Gaze in za posredovanje pri sklenitvi dogovora med Izraelom in Hamasom o prekinitvi ognja. Zahvalila se jim je tudi za pomoč pri evakuaciji tričlanske slovenske družine iz enklave. Ta je po njenih besedah še vedno v Kairu.

Sprva načrtovano srečanje z generalnim sekretarjem Arabske lige Ahmedom Abulom Gejtom je bilo medtem odpovedano, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord