22. 2. 2023, 16:16 | Vir: STA

(FOTO) Medicinske sestre na ulicah: minister jim je dal vedeti, da ne bodo dosegle nič

Luka Dakskobler/Bobo

Medtem ko so so zdravnikom dvignili plače, so bile medicinske sestre, zdravstveni tehniki, bolničarji, reševalci, babice in negovalci spregledani. "Brez nas ni zdravstva," se zdaj sliši izpred vladnega poslopja. 

Na protestnem shodu v Ljubljani se je zbralo članstvo sindikata delavcev v zdravstveni negi. Pred vladno poslopje so prišli, ker "ne želijo biti več spregledani in preslišani, in ker hočejo znova opozoriti na pomanjkanje kadra ter izčrpanost in podvrednotenje vseh, ki sploh še vztrajajo v zdravstveni negi in socialnem varstvu".

Medicinske sestre, zdravstveni tehniki, bolničarji, reševalci, babice in negovalci skušajo s shodom dopovedati, da brez njih ni zdravstva. Zbrane so nagovorili vodje sindikata, člani in predstavniki podpornih organizacij. Menijo, da je žalostno, da so se medicinske sestre morale s protestom podati "na pot dokazovanja, kdo smo, kaj smo in koliko smo vredne v tem sistemu".

Luka Dakskobler/Bobo

Svoje nezadovoljstvo izražajo z glasnimi žvižgi in številnimi transparenti. Na njih denimo piše 'Ignoranca in poniževanje nista pot do dialoga'; 'Medicinski sestri skrb in empatija ne plačujeta položnic'; 'Ogrožena zdravstvena nega, ogrožen bolnik, ogrožena medicinska sestra' ter 'Golob, čas je, da si zamrzneš krila'. Podpreti so jih prišli tudi reševalci z reševalnimi vozili in sirenami.

Zakaj protestirajo?

Medtem ko so plače dvignili nekaterim poklicem v zdravstvu in socialnem varstvu, je za zdravstveno nego vlada vztrajala, da so bili dviga plač deležni že z dogovorom novembra 2021, kjer je plačna skupina E3, v katero so uvrščene medicinske sestre, v pogajanjih z nekdanjim ministrom Janezom Poklukarjem izpogajala največ.

A v sindikatu pojasnjujejo, da so takrat nekateri dobili le enega ali dva plačna razreda in zdaj zanje zahtevajo razliko do štirih plačnih razredov, kot so se tudi dogovorili oktobra lani.

Luka Dakskobler/Bobo

Vlada se je v sporazumu zavezala, da bodo do 1. aprila sprejeti tudi preostali kadrovski standardi in normativi za zaposlene v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva oziroma v zdravstveni negi.

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencingar je demantirala izjavo ministra za zdravje Danijela Bešič Loredana, da bodo z aprilom vsi deležni dviga plač. Kot je pojasnila, med njimi ne bo plačne skupini E3, ker je v lanskih pogajanjih izpadla v celoti. "To konkretno pomeni, da bo srednja medicinska sestra v ambulanti pri družinskem zdravniku še vedno ostala v 24. plačnem razredu, v katerem bo ostala do leta 2024 oziroma do implementacije plačnega stebra, kar je dva plačna razreda pod minimalno plačo že sedaj," je dejala.

Luka Dakskobler/Bobo

Predstavniki vlade ter reprezentativnih sindikatov zdravstva in socialnega varstva pa sicer ravno nadaljujejo pogajanja o oblikovanju omenjenega plačnega stebra.

Ministrom se zdi protest neutemeljen

"Minister nam je dal jasno vedeti, da ne bomo nič dosegli, in da kaj se gremo, da hodimo na ulico. Ampak to je naša pravica," je dejala Mecingarjeva.

Namreč minister za zdravje je komentiral, da so v pogajanjih medicinske sestre "izpogajale največ od vseh""Potem smo to za silo uravnotežili in sedaj smo tukaj," je dejal.

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Protest je legitimna odločitev vsake sindikalne strani, vseh in slehernega v Sloveniji in to moramo spoštovati," je povedal minister za zdravje. "Kar bodo medicinske sestre zahtevale na shodu, bo urejeno v stebru, za mizo," je zaključil.

Luka Dakskobler/Bobo

Še bolj so protest obsodili na ministrstvu za upravo. "Če je razlog za napovedane proteste strah, da bi katera izmed poklicnih skupin pri odpravljanju plačnih nesorazmerij ostala spregledana, je ta odveč. Kot v vladi ponavljamo ves čas, želimo skupaj s sindikati uresničiti zaveze iz dogovora iz oktobra 2022 - in to za pogajalsko mizo in z argumenti, ne pa na ulici. Vlada si za to prizadeva, verjamemo, da tudi sindikati," so poudarili.

Ocenjujejo, da pogajanja s sindikati javnega sektorja redno potekajo, tudi s sindikatom delavcev v zdravstveni negi in zato shod vidijo kot neutemeljen. Ob tem še navajajo, da so se povprečne plače medicinskih sester v zadnjih sedmih letih zvišale od od 37 do 45 odstotkov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol