Uredništvo | 1. 3. 2024, 14:57

Po genialnem sedemletniku, ki kot za šalo zrecitira 265 decimalk števila pi, zdaj rekorde podira še njegova sestrica

Facebook/VBO Digitalno zobozdravstvo

Deklica se je odlično odrezala na državnem tekmovanju v šahu.

Se še spomnite malega genialca Edvarda Kaloha? Deček, ki bo letos star devet let, se je pri komaj sedmih letih udeležil tekmovanja v recitiranju števila pi, ki je potekalo na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, kjer mu je takrat uspelo zrecitirati kar 265 decimalk, rekord pa je pozneje še presegel.

Toda matematični genij ni le Edvard, temveč tudi njegova mlajša sestrica Frida Kaloh. Brat in sestra sta se pred časom, je poročal 24 ur, skupaj udeležila matematičnega tekmovanja v Dubaju, kjer sta vsak v svoji starostni skupini osvojila najvišjo možno nagrado, šampionski pokal.

Za matematiko je po pisanju omenjenega portala Frido navdušil prav brat, ki je prvi kazal znake nadarjenosti – ko ga je opazovala, se je želela v računanju preizkusiti še sama.

Vse pa kaže, da nadobudna deklica ni dobra le v računanju, temveč tudi v šahu. Zaokrožila je namreč novica, da se je Frida odlično odrezala na državnem tekmovanju v šahu: s stoodstotnim izkupičkom je postala najboljša v Sloveniji med deklicami do osem let.

Akademija za nadarjene otroke?

Starša Fride in Edvarda, Vesna in Marko Kaloh, sta pred časom za Večer povedala, da nobenega od otrok ne silita v tovrstne aktivnosti in da verjameta, da sta ljubezen in mir v družini ključ do vsega, saj od tam otrok črpa moč za svoj razvoj in napredovanje.

"Midva ocenjujeva, da je to blagoslov, ki ga je treba negovati in razvijati z ljubeznijo ter spodbujanjem," sta dejala.

Skupaj z družino Heric, ki ima štiri prav tako izjemno nadarjene otroke, sicer načrtujejo ustanovitev akademije, na kateri se bodo lahko otroci med petim in petnajstim letom izpopolnjevali v matematiki, šahu, logiki in programiranju.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol