J. Z. | 23. 8. 2022, 09:50

Golob ostro nad poteze prejšnje vlade: "Ta blamaža bo ustavljena!"

Profimedia

Predsednik vlade meni, da se v državi v odnosu do starejših dogajajo sramotne stvari. Vlada bo zato po njegovih besedah ukrepala in to preprečila. 

Premier Robert Golob se je v oddaji 24UR ZVEČER odzval na pritožbe upokojencev, ki so v dolgih vrstah čakali za digitalne bone, številni pa so kljub temu ostali praznih rok

Golob je dejal, da zakona "na žalost" niso sprejeli oni, temveč se zdaj le izvaja. Prav tako so bili v prejšnjem mandatu najeti tudi izvajalci.

"To, kar se dogaja, je nenavadna sramota," je dejal. Zagotovil je, da bo ministrstvo za digitalizacijo pozvalo vse izvajalce razpisa, da takoj zamrznejo vse aktivnosti. "Tudi predstavniki starejših so pozvali: Ustavite to blamažo. In sam se strinjam. Ta blamaža bo ustavljena," je dodal.

Spregovoril je tudi o pomoči državljanom zaradi draginje. Pri pripravi predlogov so po njegovih besedah sledili načelu, da bodo, ko bodo vsi ukrepi uveljavljeni, odjemalci za ogrevanje plačevali manj. Dodal je, da bodo raje kot o še dodatnem znižanju DDV, če bo to potrebno, razmislili o nižjem DDV za hrano.

Bobo

"Kar počnemo s kurilnim oljem in utekočinjenim naftnim plinom, pa je, da pripravljamo analizo. Naslednji teden bomo odločali, ali je potreben dodatni poseg vlade na področju teh dveh energentov. To je tisti zadnji ukrep, ki ga bomo sprejemali prihodnji teden," je navedel.

Golob je dejal, da je vlada pri ukrepanju najprej naslovila najbolj ogrožene, ki niso samo osebe brez služb, temveč tudi upokojenci ter tudi nekateri delovno aktivni, ki potrebujejo pomoč: "To so tisti, ki so danes v uradnih evidencah države, da potrebujejo pomoč."

Predsednik vlade se ni mogel izogniti vprašanju, kako bo jeseni z ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa. Golob ob tem poudarja, da tudi iz priporočil ne izhaja nič, kar bi kakorkoli spominjalo na pretekle zime, ko smo zapirali državo, prav tako občine, šole. Prav tako pa ne bo obveznega cepljenja.

"Tako za otroke v šolah tudi ne bo obveznih mask, obveznega testiranja, še manj obveznega cepljenja," je dejal v oddaji 24UR ZVEČER.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord