STA/M.P. | 30. 7. 2022, 18:48

Golob podal NOVA pojasnila o nagradah za gasilce na Krasu: kdo jo bo dobil?

Bobo/fotomontaža

Je morda prišlo do šuma v komunikaciji? Premier je v najnovejši izjavi navedel, da glede nadomestil ni bilo tako mišljeno, kot so to navajali mediji. Kaj pravi?

Predsednik vlade Robert Golob se je ob robu srečanja s predstavniki nevladnih in prostovoljnih organizacij odzval na opozorila, da bi izplačevanje posebnih nagrad gasilcem, ki so sodelovali pri gašenju požara na Krasu, pomenilo začetek konca prostovoljnega gasilstva, kot ga poznamo danes.

O tem smo pisali tudi na našem portalu in ob tem predstavili ganljiv zapis regionalnega gasilskega poveljnika Dušana Utroše, ki je govoril ravno o tovrstni bojazni. Preberete si ga lahko v spodnjem članku.

Ne gre za to, pravi premier ...

Vlada ne bo nagrajevala posameznih prostovoljnih gasilcev ali drugih prostovoljcev, ki so sodelovali pri gašenju požara na Krasu. Sredstva bodo prejela prostovoljna gasilska in druga prostovoljska društva, je zdaj poudaril predsednik vlade.

Golob: "Vlada ne bo nagrajevala posameznih gasilcev, temveč bo sredstva zagotovila gasilskim organizacijam."

Golob: "Vlada ne bo nagrajevala posameznih gasilcev, temveč bo sredstva zagotovila gasilskim organizacijam."

Bobo

Kot je dejal, vlada finančnega nadomestila nikoli ni obljubila posameznikom.

Sredstva iz tega naslova se bodo po Golobovih besedah namenila prostovoljnim gasilskim društvom, saj je to edini način, da je izplačilo omenjenih finančnih sredstev neobdavčeno.

Bobo

Upoštevalo se bo število oseb posameznega društva

"Ne govorimo o nagradah posameznikom, ampak vsem prostovoljskim društvom, ki so bila aktivirana skozi državni načrt za zaščito in reševanje. V kolikor so bila aktivirana tudi društva, ki niso gasilska, so udeležena v tej isti shemi," je poudaril.

Po njegovih zagotovilih se bo finančno nadomestilo v višini 63 oz. 93,5 evra omenjenim društvom nakazalo glede na število oseb in glede na število dni sodelovanja pri gašenju požara.

Vlada bo sprejela tudi poseben zakon, s katerim bodo določili, kako se lahko donacije razdelijo prostovoljnim organizacijam, je dodal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.