14. 9. 2023, 14:24 | Vir: STA

V novo Guinnessovo knjigo rekordov so se vpisali tudi Slovenci (njihovi dosežki so neverjetni)

Profimedia

Med njimi je tudi več dosežkov slovenskih športnikov. 

V Guinnessovi knjigi rekordov 2024 je vpisanih 2638 rekordov, ki so zadostili vsem kriterijem za vpis. Že v samem uvodniku knjige založbe Učila International je izpostavljena slovenska plezalka Janja Garnbret, ki se je med drugim proslavila z 41 zmagami na tekmah za svetovni pokal, v knjigi pa je ovekovečeno tudi ime slovenskega kolesarskega asa Tadeja Pogačarja, ki se je vanjo vpisal z največ, v letu 2022 tremi, zmagami v razvrstitvi mladih kolesarjev na dirki Tour de France (odslej ima sicer štiri).

Borut Živulović/Bobo

V knjigo je umeščen tudi vpis najdaljšega potovanja posameznika z motorjem, ki je pripadel Benki Pulko (180.016 kilometrov) ter najdaljše kegljanje z devetimi keglji Uroša Steklasa, ki je trajalo kar 24 ur. Kot je povedal na predstavitvi knjige v knjigarni založbe v Ljubljani, se za ta podvig ni posebej pripravljal, je pa bilo kegljanje ves čas pod budnim očesom sodnikov ter le s petminutnimi postanki na vsako uro zelo naporno. Ima pa Trboveljčan lepe spomine na Radlje ob Dravi in tamkajšnje ljudi, ki so ga podpirali pri projektu.

V Guinnessovi knjigi rekordov se je znova vpisal košarkarski trener Luka Trpin, tokrat z največ krogi okoli noge s košarkaško žogo v 30 sekundah. Kot je poudaril, tak podvig ne dovoljuje nobene napake.

Slovenski šolarji med rekorderji

Med rekorderji so se znašli tudi slovenski šolarji, ki so se udeležili največjega spletnega kviza o varni rabi interneta, ki ga je izvedlo podjetje A1. Na spletnem kvizu je sodelovalo kar 15.225 udeležencev. V knjigi pa je zabeležena tudi največja zbirka kvačkanih izdelkov, za katero je pod mentorstvom Jadranke Smiljić in Zavoda ustvarjalno srce poskrbelo 211 kvačkaric in en kvačkar, ustvarili pa so 1200 izdelkov, med njimi 212 slovenskih grbov, je povedala mentorica.

Ker je po besedah Mojce Benedičič iz založbe Učila International tema letošnje izdaje Vodni svet, je v knjigi omenjen rekord najdaljšega plavanja v odprtih vodah Martina Strela (5268 kilometrov). V letošnjo izdajo pa so v poglavje Zgodovina / Neverjetni izumi vključili tudi prvo glasbilo - piščal iz jame Divje babe, ki je stara okoli 50.000 let in najstarejše kolo z Ljubljanskega barja, ki naj bi nastalo okoli leta 3150 pred našim štetjem. Za tokratno izdajo Guinnessove knjige so prejeli skoraj 30.000 prijav, od katerih jih je v mesto v knjigi na 256 straneh dobilo le 2638 rekordov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord