19. 5. 2023, 13:16 | Vir: STA

Ideja, ki očitno nikoli ne bo zaživela: nova zaušnica glede prenove bežigrajskega stadiona

Žiga Živulovič jr./Bobo

Zgodba prenove oziroma projekta Bežigrajski športni park traja že 16 let. Je končno dobila epilog?

Ministrstvo za naravne vire in prostor je zavrnilo izdajo gradbenega dovoljenja za projekt Bežigrajski športni park, so sporočili iz civilne pobude, ki si prizadeva, da bi Plečnikov stadion ohranili v izvirni obliki. Na ministrstvu odločitve še niso potrdili, prav tako ne na Mestni občini Ljubljana, ki je eden od investitorjev.

Projekt ni skladen s kulturnovarstvenim soglasjem

Kot so sporočili iz pobude, je ministrstvo presodilo, da projekt ni skladen s kulturnovarstvenim soglasjem in da investitor ne more izkazati pravice gradnje. Odločba sicer še ni pravnomočna, saj lahko nasprotna stran v roku 30 dni sproži upravni spor.

Odločitev ministrstva, da zavrne izdajo gradbenega dovoljenja, v civilni pobudi pozdravljajo. Zdi se jim tudi pričakovana glede na to, da je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije lani avgusta projektu izdal dopolnilno negativno mnenje, letos januarja pa je višje sodišče pritrdilo prvostopenjski odločitvi, da parcela z vrtovi, na kateri je investitor načrtoval gradnjo treh poslovnih stavb in podzemnih garaž, pripada stanovalcem v Fondovih blokih.

Žiga Živulović j.r./Bobo

V civilni iniciativi pričakujejo, da bo zavrnitev gradbenega dovoljenja "dodatno spodbudila državo, da bo aktivno posegla v reševanje Plečnikovega stadiona" na način, da bo "našla rešitev za prenos lastništva spomenika bodisi z odkupom bodisi menjavo za drugo nepremičnino, ter tako omogočila, da bosta obnova in revitalizacija stadiona v izvirni obliki in v skladu s predpisi čim prej stekla".

Plečnikov stadion

Stadion je bil zgrajen leta 1925 za športne in gimnastične namene in bil v uporabi do leta 2007, odtlej pa traja zgodba njegove prenove oziroma projekta Bežigrajski športni park. Takrat je družba poslovneža Joca Pečečnika v partnerstvu z Molom in Olimpijskim komitejem Slovenije pripravila skupni projekt prenove, a se je zapletalo pri pridobivanju tako kulturnovarstvenega soglasja kot gradbenega dovoljenja. Leta 2020 je mreža organizacij za zaščito kulturne dediščine Europa Nostra stadion uvrstila na seznam sedmih najbolj ogroženih primerov evropske kulturne dediščine.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol