20. 9. 2022, 06:00 | Vir: STA

Vemo, kdaj se bomo lahko ZASTONJ vozili z vlakom

Bobo

S takšnimi akcijami želi ministrstvo spodbuditi uporabo javnega potniškega prometa. Mislite, da jim na tak način lahko uspe?

V okviru Evropskega tedna mobilnosti bo železniški potniški promet v četrtek brezplačen, je napovedal infrastrukturni minister Bojan Kumer. "Vse vabim k uporabi vlakov, pa ne samo v četrtek, ampak skozi vse leto," je dejal.

Kumer z velikim veseljem opaža pozitiven trend v Sloveniji, saj število kilometrov, ki jih opravimo na trajnostni način, po njegovih besedah narašča, na drugi strani pa se zmanjšuje število kilometrov z vozili na fosilna goriva. "To je tudi namen in poslanstvo našega ministrstva," je dejal.

K Evropskemu tednu mobilnosti je letos po njegovih besedah pristopilo že več kot sto slovenskih občin. "Smo na dobre pol poti. Tudi na ministrstvu se trudimo ozaveščati, obveščati in pozitivno nagovarjati družbo k uporabi trajnostnih oblik mobilnosti," je dodal.

Da je prostora za napredek še precej ...

... je ocenila državna sekretarka na infrastrukturnem ministrstvu Alenka Bratušek. Kot je opozorila, namreč prebivalci Slovenije 70 odstotkov vseh poti še vedno naredijo z avtomobilom, pri čemer je v dveh tretjinah teh voženj v avtomobilu en potnik, polovica teh poti pa je krajša od dveh kilometrov.

Trajnostna mobilnost je po njenih besedah ena od prioritet ministrstva v tem mandatu, ob čemer se je zahvalila Slovenskim železnicam, "da so hitro razumeli, kaj je razlog za naš predlog, da v okviru tedna mobilnosti zagotovimo en dan brezplačnih prevozov z vlaki".

Bobo

"Ljudi želimo prepričati in jim pokazati, da se z uporabo javnega prevoza da priti skozi dan, skozi vse tiste obveznosti, ki jih imamo," je poudarila.

Skrb za kakovost javne potniške infrastrukture

Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes pa je izpostavil, da je trajnostna mobilnost povezana s kakovostjo. "To je tista stvar, ki je osnova, da lahko potnike še v večjem številu privabimo na javni potniški promet, posledično tudi na železnice," je poudaril.

Mes se je ministrstvu zahvalil, da so Slovenske železnice doslej uspele kupiti 52 novih vlakovnih garnitur, ob tem pa spomnil, da se te dni končuje razpis za novih 20, tako da bodo imele Slovenske železnice že do konca leta 2024 kar 72 novih garnitur. "To je eden od korakov, ki bistveno vpliva na to, da bo javni prevoz bolj udoben, prijeten," je ocenil.

Poceni potovanje

Prav tako je pozdravil ukrepe države, da bo javni potniški promet tudi ekonomičen. "Cene vozovnic se nižajo, določene skupine imajo tudi brezplačen javni prevoz," je navedel. Hkrati je pozdravil tudi investicije, ki bodo znatno prispevale k boljši kakovosti potniškega prometa.

"Glede na to, da se večina investicij začne v kratkem, verjetno se že prihodnje leto začne graditi tudi novo glavno postajališče v Ljubljani, je to garancija, da bo javni potniški promet v Sloveniji naredil še večjo stopnico in bo dohitel tudi tiste države, s katerimi se hočemo primerjati, kot so Avstrija, Švica in Nemčija," je sklenil Mes.

Kumer je dodal, da namerava država od leta 2014 do konca naslednjega leta sofinancirati oziroma financirati čez sto projektov trajnostne mobilnosti v znesku več kot 250 milijonov evrov, kar pomeni 12,5 evra na prebivalca letno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.