8. 10. 2023, 16:45 | Vir: STA

Na vojnem območju v Izraelu so tudi Slovenci, država jih ne bo evakuirala (medtem pa smrtnih žrtev vse več)

Profimedia/fotomontaža

Spopadi so že terjali na stotine smrtnih žrtev na obeh straneh, razmere pa se vedno bolj zaostrujejo.

Medtem ko so krvavi izraelsko-palestinski spopadi prerasli v vojno, je v Izraelu je trenutno 17 slovenskih državljanov, ki so po sobotnem izbruhu nasilja na območju stopili v stik z ministrstvom za zunanje in evropske zadeve, so potrdili z ministrstva. Dodali so, da njihova evakuacija trenutno ni predvidena. Kot so pojasnili z ministrstva, natančnih lokacij slovenskih državljanov v Izraelu sicer nimajo, prav tako pa ni načrtovana njihova evakuacija, saj se iz države zaenkrat še lahko umaknejo v lastni režiji.

Ministrstvo je sicer v soboto že izdalo opozorilo za slovenske državljane na tem območju in jih za nujno konzularno pomoč napotilo na slovensko veleposlaništvo v Tel Avivu. Ob tem so poudarili, da nadaljnjega zaostrovanja konflikta med Izraelci in Palestinci ni mogoče izključiti.

Žrtev krvavega izraelsko-palestinskega spopada vse več

Skrajno palestinsko gibanje Hamas je v soboto napadlo Izrael, ta pa se je na napad silovito odzval, smo poročali. Spopadi, ki se danes nadaljujejo, so terjali na stotine smrtnih žrtev na obeh straneh.

Izraelska vojska je v spopadih na območju Gaze ubila več kot 400 palestinskih borcev, je dejal tiskovni predstavnik vojske. V izraelskih napadih na Gazo naj bi medtem umrlo najmanj 313 ljudi. Na izraelski strani je bilo doslej ubitih najmanj 600 ljudi, mnoge pogrešajo.

Profimedia

Po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje je bilo v Gazi v odgovoru izraelske vojske na napad skrajnega palestinskega gibanja Hamas ranjenih okoli 1990 ljudi. Med mrtvimi in ranjenimi so tudi otroci. Ubit naj bi bil tudi visoki predstavnik Hamasa Ajman Junis, potem ko je izraelska vojska obstreljevala njegovo hišo v begunskem taborišču Nuseirat v Gazi.

Palestinci so se zbrali v mošeji in molili nad trupli ubitih v izraelskih napadih na palestinsko mesto Rafah.

Palestinci so se zbrali v mošeji in molili nad trupli ubitih v izraelskih napadih na palestinsko mesto Rafah.

Profimedia

Na izraelski strani je bilo od sobote, ko je Hamas silovito napadel, doslej po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje ubitih najmanj 600 ljudi, več deset pa jih je bilo ugrabljenih. V bolnišnicah naj bi se zdravilo skoraj 2000 ljudi, najmanj 19 pa naj bi jih bilo v kritičnem stanju. Po neuradnih podatkih jje trenutno pogrešanih okoli 750 Izraelcev.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari, je dejal, da je na ozemlju Izraela trenutno osem "točk spopadov" med borci Hamasa in izraelsko vojsko, predvsem na jugu Izraela. Vojska namerava sicer v naslednjih 24 urah evakuirati vse Izraelce, ki živijo v bližini Gaze, smo poročali.

"Naša naloga v prihodnjih 24 urah je evakuirati vse prebivalce, ki živijo v okolici Gaze," je pojasnil Hagari. Prizadevanje za osvoboditev talcev, ki so jih zajeli borci Hamasa, še potekajo. "Na območju je več deset tisoč vojakov. Dosegli bomo vsako skupnost, dokler ne bomo ubili vseh teroristov v Izraelu," je še dejal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol