M. P. | 17. 7. 2022, 06:30

Janez Cigler Kralj: "Predsednica državnega zbora je bila hvaležna za moj predlog"

Bobo/fotomontaža

Odkar je v opoziciji, ga zadnje čase nismo prav pogosto ne videli ne slišali. Med drugim je bil na eksotičnem oddihu, po vrnitvi pa je povzel svoje poglede glede trenutnih političnih dogajanj v državi.

Janez Cigler Kralj, nekdanji minister za delo in socialne zadeve ter eden najbolj prepoznavnih članov stranke Nova Slovenija, si je nedavno vzel premor in je odpotoval v tujino

Sodeč po njegovi objavi na Instagramu, je raziskoval Maroko, o katrerem je zapisal: "Maroko, navduši in odbije. Dežela nasprotij."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Janez Cigler Kralj (@janez.c.kralj)

Nasprotovanje predlogu novele družinskega zakonika

Potem ko je doma ustavno sodišče omogočilo poroke in posvojitve za istospolne pare, je že kmalu po vrnitvi v izjavi za medije napovedal, da bo njegova stranka uporabila vsa pravna sredstva za nasprotovanje takšni odločbi.

Cigler Kralj je ob tem poudaril, da mnenje ustavnih sodnikov ob tej odločitvi ni bilo enotno. V njegovi NSi prav tako menijo, da pravica odraslih oseb do posvojitve otroka ne obstaja. "Obratno, otrok ima pravico biti posvojen v najbolj optimalno možno skupnost, ki je skupnost matere in očeta," meni nekdanji minister.

"Vladi dajem oceno 6"

V najnovejšem intervjuju za Večer je Cigler Kralj spregovoril o novi Golobovi vladi ter tudi o številnih drugih aktualnih političnih temah, kot so žica na meji, pravica do splava in tudi o spremembah, ki jih uvaja nova predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Do delovanja nove vlade je bil precej kritičen, na vprašanje, kakšno oceno bi podal novim oblastnikom, pa je odgovoril, da bi jo ocenil s šestico.

Kot je dejal, odzivi javnosti – tudi z leve strani – kažejo, da je vlada razburila in razočarala z nekaterimi kadrovskimi potezami in upravljanjem z draginjo. "Ljudje so prav tako ogorčeni, da so v vladno ekipo rehabilitirani nekateri politiki, ki na volitvah niso prestopili parlamentarnega praga," pravi.

Primopredaja poslov z Luko Mescem.

Primopredaja poslov z Luko Mescem.

Bobo

Kako dolgo dobo napoveduje Golobovi vladi?

Na to vprašanje je Cigler Kralj odgovarja: "Težko rečem, saj nisem jasnoviden. Na začetku mandata smo v NSi izjavili, da če bo vladi šlo dobro, bo šlo dobro tudi Sloveniji. Želimo ji dober mandat, kar sem povedal tudi mojemu nasledniku ob primopredaji na ministrstvu za delo."

Ob tem je izpostavil, da se v koaliciji že dogajajo razpoke, ki da jih povzroča Levica, ki ni poenotena s koalicijo glede odprave čakalnih vrst v zdravstvu..

Nesoglasja in nesinhronost znotraj koalicije verjetno botrujejo temu, da ukrepi za jesen niso dobro pripravljeni, še pravi Cigler Kralj.

Zakaj nasprotuje odstranitvi ograje na južni meji?

"Odstranjevanje ograje na tako hiter in nepremišljen način, kot se ga je lotila Golobova vlada, je tvegano početje," je dejal v Večerovem intervjuju. Ob tem je poudaril, da signali s celotne balkanske poti pravijo, da se število migrantov povečuje ter da njegova stranka predlaga "selektivno odstranjevanje ograje".

"Ob meji obstajajo področja, ki so povsem neobljudena, zato bi ograjo na tem delu lahko pustili. Vsekakor pa vladi svetujemo, da ograjo spravi na varno, če jo bo treba znova postavljati," odgovarja.

Janez Cigler Kralj je na položaju vodje poslanske skupine NSi nasledil Jožefa Horvata.

O predsednici DZ-ja

Je pa Cigler Kralj dejal, da se stvari glede prisotnosti v dvorani državnega zbora "odvijajo skoraj v pravo smer". Spomnimo, nova predsednica Urška Klakočar Zupančič je nedavno začela uvajati nekatere bolj zaostrene preglede prisotnosti poslancev in poslank na parlamentarnih sejah.

"Nedavno sem predlagal, da se kot odrasli, zreli in odgovorni ljudje pogovorimo. Predsednica je bila hvaležna za predlog. Potem ko nismo imeli vsi povsem enakih stališč, se je odločila, da bo za mnenje vprašala komisijo za poslovnik. To se nam zdi dovolj pošteno. Sedaj čakamo na ugotovitve."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Janez Cigler Kralj (@janez.c.kralj)

O pravici do splava podal "oseben odgovor"

Na vprašanje o tem, ali podpira samostojno odločitev žensk do splava, je odgovoril z vprašanjem: "Mi dovolite, da sem tukaj oseben? Zame je življenje najvišja vrednota."

V nadaljevanju je pojasnil stališče, da bi si "v idealnem svetu želel, da se nobena ženska ne bi soočila z dilemo, ali naj se odloči za splav. "A ker živimo v realnem svetu, življenje prinaša različne situacije in travme."

Kot še pravi, se v NSi zavedajo vrednot življenja od spočetja do naravne smrti, a hkrati sprejemajo ustavni konsenz in v tem okviru tudi živijo svoje vrednote.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord