A. B. | 23. 10. 2022, 21:19

Janez Cigler Kralj se je (skrivoma) boril tudi proti Ljudmili Novak

Žiga Živulovič jr./Bobo

Predsedniški kandidat ni bil razočaran nad svojim delom, niti nad volilno udeležbo. 

Predsedniški kandidat NSi in poslanec stranke Janez Cigler Kralj je svoj glas oddal na volišču v Komendi. Ob tem je poudaril, da je odločitev, kdo bo postal predsednik, v rokah volivk in volivcev. Po polovici preštetih glasov prvega kroga volitev je Cigler Kralj dosegel 4,28 odstotka glasov in se uvrstil na 5. mesto. Je s tem premagal Ljudmilo Novak, ki je v imenu stranke za predsednico kandidirala leta 2017? 

Vodja njegove kampanje optimističen 

Robert Olc, tajnik Nove Slovenije in vodja volilne kampanje, je potrdil, da je bila kampanja ena izmed uspešnejših in tudi boljših, pri čemer je izpostavil predvsem to, da je bila vsebinska in razširjena tudi po družbenih omrežjih, kot je TikTok. "Janez Cigler Kralj je vrhunski politik, je eden najboljših politikov Nove Slovenije. Je vrhunski kandidat. Smo pozno vstopili v kampanjo, a nam je kljub temu veliko uspelo," je pojasnil. 

Sam je s kampanjo zadovoljen, saj pravi, da je v njo prinesel teme, ki jih drugi niso. "Ni se mi bilo treba in tudi v prihodnje se mi ne bo treba odpovedati svojim stališčem in svoji identiteti ob tem, ko bomo delali skupaj nove politične korake," je ob tem poudaril za 24ur. Če ne bi imel jasnih stališč, bi se verjetno izgubil v sredinskosti preostalih kandidatov. "Jasno pa je, da so se desnosredinski volivci odločili za taktično glasovanje, tega jim ne gre zameriti," je še dejal.

Volilni dan je Cigler Kralj preživel z družino, za Televizijo Slovenija pa je zaupal, da so njegovi otroci zboleli. 

"Mislim, da je bila kampanja dobra. Tudi zadovoljen sem, da smo pokazali razliko in izpostavili stvari, ki se nam zdijo pomembne," je povedal še pred zaprtjem volišč.

Bobo

Zanj je spregovoril tudi Matej Tonin (NSi), ki se je za glasove zahvalil ter poudaril, da so s tem podprli tudi vrednote, ki jih je v sklopu kampanje zastopal. "Volivcem smo želeli dati možnost, da te vrednote podprejo," je povedal za Televizijo Slovenija in dodal: "Povečali smo tudi možnost desnosredinske zmage." 

Novakove mu ni uspelo premagati

Predsednica NSi Ljudmila Novak je ob 17. obletnici svoje stranke leta 2017 napovedala, da bo kandidirala za predsednico države. Takrat je dejala, da želi ljudem povrniti zaupanje v državo in povezati Slovenijo. 22. oktobra 2017, ko so bile volitve izvedene, pa rezultati niso bili takšni, kot je pričakovala. Na letošnjih volitvah je s podporo stranke NSi za predsednika kandidiral Janez Cigler Kralj. Mu jo je v rezultatih uspelo prehiteti?

Na predsedniških volitvah leta 2017 je bila volilna udeležba po podatkih Državne volilne komisije (DVK) 44,24-odstotna. Za Novakovo je glasovalo 54.437 ljudi – delež in število glasov NSi je tako predstavljal 7,24 odstotka. 

Svojo oceno volitev je predsednica NSi podala šele po tem, ko je bilo preštetih več kot štiri petine glasov, ko je povedala: "Izid bi bil lahko boljši, a je takšen, kot je." Uvrstila se je na četrto mesto. 

Bobo

Novakovo in druge vidnejše člane stranke je najbolj prizadela nizka volilna udeležba. Novakova je takrat dejala: "Očitno se bomo morali politiki še na kak drug način približati ljudem in potem bo udeležba višja." 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord