A. B. | 6. 3. 2023, 07:33

Je svizec Phil z napovedjo o trajanju zime udaril mimo? Vreme nas bo že kmalu spet presenetilo

Profimedia/fotomontaža

Čeprav nas je sonce že pobožalo po licih, nas je le nekaj dni za tem presenetila pošiljka snega. V zadnjih dneh piha močan veter, tu in tam izza oblakov posije sonce. Če se vreme ne more odločiti, se je o koncu letošnje zime že odločil svizec Phil. Ampak, ali je pravilno napovedal, kdaj lahko pričakujemo toplejše vreme? 

Na priljubljenem praznovanju dneva svizcev v Punxsutawneyju v Pensilvaniji so na mrzlo četrtkovo jutro, 2. februarja, pri minus 11 stopinjah Celzija, vsi čakali glavno zvezdo, svizca Phila. Ta na hribu Gobbler's Knob napoveduje vreme. Gre že za zelo dolgo tradicijo in verovanje. V svoji karieri je svizec 108-krat napovedal zimo in samo 20-krat zgodnjo pomlad. Njegova napoved pomladi se je uresničila večkrat kot pa napoved zime, smo nedavno poročali. 

Ko je pokukal na plano, je zagledal svojo senco, kar po tradiciji pomeni, da zime še kmalu ne bo konec. A kako kaže njegovi napovedi več kot en mesec po tem? 

Svizec Phil.

Svizec Phil.

Profimedia

Nepredvidljive vremenske razmere 

Da se nepredvidljivost vremena kaže iz dneva v dan, so poročali na Meteoinfo Slovenija, kjer so potrdili, da se je ta kazala predvsem v februarju, saj so temperature znatno nihale. "Sonce namreč v tem delu leta hitro pridobiva na moči, zato lahko ob jasnem vremenu in zračni masi, ki se k nam razširi iznad Sredozemlja in Severne Afrike, po nižinah izmerimo že skoraj poletne temperature. Hkrati pa so noči še dovolj dolge, da lahko ob spustu mrzlega zraka, ki ga je ravno ob koncu zime in na začetku pomladi nad polarnimi predeli običajno največ, beležimo tudi še zelo nizke temperature zraka," so pojasnili. 

A Brane Gregorčič, meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso), je opozoril, da "zna famozni svizec morda napovedati trajanje zime v Ameriki, kaj se dogaja v Evropi, ga ne zanima", so zapisali na Maribor24. Za omenjeni portal je pojasnil, da je potek zime v Evropi povsem drugačen kot na primer v Severni Ameriki. 

Meteorološko zimo štejejo v obdobju najhladnejših mesecev, torej decembra, januarja in februarja, medtem ko je za koledarsko zimo pomemben položaj sonca. Zima zato traja od zimskega solsticija, ta je okoli 21. decembra, do pomladnega enakonočja, ki se odvije okoli 20. marca. "Dejanski potek vremena pa je seveda tisti, ki ga vsako sezono posebej doživljamo. Po tej logiki bi lahko rekli, da se je letošnja zima dejansko začela šele sredi januarja in še vedno traja," je razložil. Ob tem so na Facebooku Arsa dodali, da je letošnja zima šesta nadpovprečno topla zapored. 

Facebook/Arso vreme

Napovedal je, da prihaja toplejše vreme, a bo predvsem na višjih območjih sneg še vedno lahko zapadel; meja sneženja se bo po njegovih besedah spustila do med 500 in 800 metri nad morjem. Dodal je, da se nam v drugi polovici marca obetajo nadpovprečne temperature, a bo sprva še nekaj časa treba ob odhodu od doma s seboj vzeti dežnik. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol