R. K. | 15. 4. 2023, 15:34 | Vir: STA

Vlada zaostruje nadzor nad prijavo prebivališč (je zlorabam dokončno odklenkalo?)

Bobo

Upravne enote bodo uvajale postopke ugotavljanja resničnosti, morda bodo celo obveščale lastnike nepremičnin o prijavah na njihovem naslovu.

Vlada morebitne zlorabe in lažne prijave prebivališč, ki so posledica dejanj posameznikov, preprečuje tako na zakonodajni ravni, kot tudi z ozaveščanjem posameznikov o prijavni obveznosti, je vlada odgovorila na poslansko vprašanje poslanke SDS Alenke Helbl. Upravne enote so po navedbah vlade dolžne preverjati resničnost prijave prebivališča.

Zakon o prijavi prebivališča upravnim enotam nalaga dolžnost uvedbe postopka, ki preverja resničnosti prijave in postopkov ugotavljanja prebivališča. Nova novela zakona je prav tako ponovno uvedla krajevno pristojnosti za prijavo prebivališča, določila ustrezno rabo dela stavbe, ki mora biti stanovanjska, določila površinske standarde za prijavo prebivališča in omogočila, da lahko upravna enota v skrajšanem upravnem postopku zavrne prijavo prebivališča z odločbo ali posameznika začasno prijavi, če ta ne izpolni obveznosti.

Bobo

Upravnim enotam predlagajo obveščanje lastnikov

Upravne enote v ugotovitvenih postopkih sodelujejo s policijo in tudi drugimi državnimi organi, ki se medsebojno obveščajo o sumih lažne prijave ter pristojnim upravnim enotam podajajo predloge za uvedbo postopkov ugotavljanja stalnega oziroma začasnega prebivališča. Če policija ugotovi, da posameznik na prijavljenem naslovu ne prebiva, o tem obvesti upravno enoto in zbira informacije. Če policija ugotovi, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, o tem s podano kazensko ovadbo obvesti pristojno državno tožilstvo.

Dodatno so pojasnili, da je zaradi primerov sumov storitve kaznivih dejanj v zvezi s ponarejenimi dokazili o pravici do prebivanja na naslovu ministrstvo za notranje zadeve vsem upravnim enotam v državi predlagalo obveščanje lastnikov oziroma solastnikov o izvedeni prijavi na naslovu njihove nepremičnine, v primeru da prijavitelj ni njihov družinski član in prijavo izvede brez njihove navzočnosti.

Nebojša Tejić/STA

Lani v Sloveniji 373.233 prijav prebivališč

Policija je kot nujno delo prepoznala delo z zakonitimi migracijami oziroma z zakonito in nezakonito prebivajočimi tujci in v letu 2021 začela pilotski projekt, ki prav tako skrbi za odkrivanje lažnih prijav. V sklopu projekta so ustanovili delovni skupini za delo s tujci na Policijski upravi (PU) Ljubljana in PU Kranj, kasneje pa še delovno skupino PU Murska Sobota.

Policija oziroma ministrstvo za notranje zadeve ne vodi evidenc, iz katerih bi lahko izločili ali opredelili lažno prijavo prebivališč, zato teh podatkov ne more posredovati, so navedli na vladi.

V Sloveniji je leta 2021 začasno prebivališče prijavilo 245.352 posameznikov, stalno prebivališče pa 95.281 posameznikov. Leta 2022 je začasno prebivališče prijavilo 272.086 posameznikov ter stalno prebivališče 101.147 posameznikov. Torej je bilo v preteklem letu na letnem nivoju izvedenih 373.233 prijav prebivališč, so še pojasnili.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord