N. V. | 14. 4. 2023, 09:40

Zahtevajo preiskavo zoper Počivalška: se bliža epilog afere zaščitna oprema?

Profimedia

Ne le Zdravka Počivalška, preiskovali bodo tudi Andrejo Potočnik in Marka Bitenca.

Potem ko je Nacionalni preiskovalni urad na Specializirano državno tožilstvo maja lani podal ovadbo zaradi nabav ventilatorjev za umetno predihavanje, naj bi tožilstvo zdaj zahtevalo sodno preiskavo. Preiskovani naj bi bili Zdravko Počivalšek, Andreja Potočnik in Marko Bitenc, poroča medij 24ur.

Spomnimo ...

Lanskega junija so na plano prišli dokumenti Nacionalnega preiskovalnega urada, ki prikazujejo dogovarjanje med ministrstvom za gospodarstvo, podjetjem Geneplanet in komunikacijsko agencijo Pristop glede posla dobave ventilatorjev Geneplaneta državi. Osumljeni so nekdanji minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, njegova takratna desna roka na ministrstvu Andreja Potočnik in direktor Geneplaneta Marko Bitenc. Geneplanet se je marca 2021 sicer preimenoval v MD-DX.

Kaj očitajo Počivalšku?

Počivalšku v kazenski ovadbi preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada očitajo, da naj bi kot uradna oseba zlorabil svoj položaj, ko je marca 2020 pri naročanju ventilatorjev za umetno predihavanje pljuč domnevno deloval v nasprotju s pravili zakona o javnem naročanju in zakona o javnih uslužbencih. Kršil naj bi člene, ki določajo, da morajo javna naročila, četudi gre za epidemijo, zagotavljati gospodarno in učinkovito porabo javnih oziroma proračunskih sredstev.

Instagram/Zdravko Počivalšek

Preiskovalci so odkrili nekatere dokaze, ki kažejo na dogovarjanje dobaviteljev o izplačilu provizij. Da je bil Geneplanet privilegiran, naj bi dokazovalo dejstvo, da je za načrtovani posel dobil osemmilijonski avans, država pa naj bi od podjetja zahtevala le 50-odstotno garancijo, vsi drugi ponudniki pa so morali zagotoviti 100-odstotno, poroča RTV.

V preiskavi so našli tudi pogodbo o nakupu respiratorjev, sklenjeno 16. marca 2020. Geneplanet je za enega plačal 21.000 evrov, državi pa ga je prodal za skoraj 40.000 evrov. Načrtovano je bilo, da državi prodajo 220 ventilatorjev za 8,8 milijona evrov, njihova nabavna cena pa je znašala 4,4 milijona evrov.

Spremenila se je višina domnevne denarne koristi

Ker je država nato kupila le 90 ventilatorjev za predihavanje, se je med preiskavo spremenila višina domnevne protipravne premoženjske koristi, ki zdaj po neuradnih podatkih znaša 1,7 milijona evrov. Ljubljansko sodišče bo torej odločilo, ali bo sledilo zahtevi tožilstva in uvedlo sodno preiskavo.

Z ovadbami se jim ni mudilo

Sama preiskava je bila že v fazi dela Nacionalnega preiskovalnega urada pod drobnogledom javnosti, zato je po menjavi vlade in vodilnih na policiji junija lani takratni vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav odredil strokovni nadzor. Ta je po poročanju časopisa Dnevnik pokazal, da večjih nepravilnosti ni bilo, se pa vodstvu Nacionalnega preiskovalnega urada ni mudilo z zaključkom preiskave. Tako so ovadbo vložili šele maja po državnozborskih volitvah.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord